8 Mënyra që Lidhja Juaj të Mos Bëhet e Mërzitshme

©Dusan Petkovic/shutterstock, ©Ground Picture/shutterstock

Shumë nga gjërat që dikur na dukeshin të çmuara, të tilla si puna nga shtëpia dhe kalimi më shumë kohë me partnerin ose familjen tonë, mund të jenë më të vështira nga sa mendonim.

Mbytja në një rutinë, mungesa e hapësirës sonë ose shumë pak kohë për miqtë ose veten mund të jenë disa nga pasojat e kalimit të tepërt të kohës me partnerin tonë.

Mos lini pas dore familjen dhe miqtë.

Të qenit në çift ofron një ndjenjë rehatie dhe për shkak të kësaj, marrëdhëniet e tjera mund të neglizhohen. Kjo mund të gjenerojë “bashkëvarësi”, duke dashur që gjithçka të rrotullohet rreth partnerit deri në atë pikë sa të izoloni njëri-tjetrin nga jeta juaj sociale, e punës dhe familjare. Disa nga tiparet e një personi me prirje për të qenë të bashkëvarur janë frika nga vetmia, ankthi, mendimet obsesive, paniku për ndarjen dhe më shumë.

Që kjo të mos arrijë një nivel të dëmshëm, siç është komunikimi vetëm me atë person, lënia mënjanë e ëndrrave personale, objektivave të punës dhe marrëdhënieve të tjera efektive, është e nevojshme ta dalloni këtë me kohë dhe të mos lini gjithçka tjetër që është gjithashtu pjesë e rëndësishme e jeta pas.

Në vend që të supozoni, është më mirë të pyesni.

Është mirë të reflektojmë se çfarë ka nevojë partneri ynë, çfarë mund t’i ndihmojë dhe si mund t’i bëjmë ata pak më të lumtur. Por shumë herë mund të kemi idenë e gabuar se çfarë dëshiron apo kërkon tjetri dhe kjo mund të shmanget në një mënyrë shumë të thjeshtë: duke pyetur.

Duke thënë diçka si, “Çfarë ju nevojitet?” ose “Çfarë të irriton tek unë?” ose “Si mund të kontribuoj në qetësinë tënde?” mund të hapë një dialog pasurues për të dy dhe t’ju ndihmojë të shmangni diskutimet e panevojshme.

Mundohuni të kuptoni arsyen e mërzisë suaj.

Ndjenja e të qenit i mërzitur ndonjëherë është delikate dhe është e vështirë të dallosh nëse jemi të mërzitur apo jo. Por kjo ndjenjë mund të shfaqet në forma të tjera që janë më të lehta për t’u identifikuar, si zemërimi, acarimi ose më pak tërheqje për partnerin. Nëse kjo fillon të ndodhë, një ushtrim i mirë është të pyesim veten se cilat mund të jenë arsyet e brendshme që na bëjnë të ndihemi kështu dhe nëse detyrat rutinë apo mërzia po përgjojnë.

Disa zgjidhje për këtë mund të jenë:

  • Rifillimi i aktiviteteve që u pëlqyen të dyve dhe, për disa arsye, nuk u zhvilluan më
  • Të jesh krijues në mënyrë romantike
  • Duke bërë gjeste të bukura për njëri-tjetrin
  • Duke ikur diku për disa ditë
  • Mënyrat për të thyer një rutinë janë aq të ndryshme sa dëshiron.

Gjeni një ekuilibër mes kohës me partnerin dhe kohës vetëm.

Kalimi i shumë kohë së bashku mund të çojë në ndarjen e aktiviteteve që, ndoshta, nëse do të kishit një zgjedhje, do të preferonit t’i bënit veçmas. Kjo nuk është për shkak të mungesës së dashurisë për partnerin tuaj, por përkundrazi, se ka gjëra që thjesht preferoni t’i bëni vetëm ose me njerëzit e tjerë rreth jush. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të zbuloni se cilat gjëra preferoni të bëni së bashku dhe cilat jo.

Aktivitetet e përditshme shtëpiake, të tilla si palosja e rrobave, rregullimi ose nxjerrja e qenit jashtë, mund të jenë gjithashtu mënyra për të qëndruar vetëm për një moment. Kjo do të thotë, nëse ndarja fizike është e mundur, aq më mirë. Kjo do të balancojë kohën e kaluar së bashku dhe kohën e kaluar të ndarë, dhe kjo “distanca” do t’i bëjë partnerët t’i mungojnë njëri-tjetrit, duke sjellë emocione në ribashkimin e tyre.

Përballoni situatat e këqija me humor.

Jo vetëm që është e rëndësishme të argëtoheni me miqtë dhe familjen, por është gjithashtu një prioritet për të mbajtur një humor të mirë mes jush dhe partnerit tuaj. Kjo mund të arrihet duke propozuar argëtime, shëtitje dhe aktivitete. Edhe të menduarit për ndonjë shaka të thjeshtë që sjell një humor të ndryshëm në rutinën e rregullt mund të ndihmojë. E gjithë kjo thyen përsëritjen e zakonshme me të cilën jemi mësuar, duke sjellë pozitivitet në mjedis.

Konsideroni terapinë individuale ose në çift, nëse është e nevojshme.

Terapia nuk duhet të jetë alternativa e fundit. Në një farë mase, të gjithë mund të përfitojnë nga të paturit e një vëzhguesi të paanshëm. Të ndiheni të trishtuar, të mbingarkuar, nervozë ose të sfiduar në çift mund të jetë një shkas për të menduar për të shkuar te një terapist. Ata mund të ofrojnë mbështetje emocionale dhe mjete të caktuara për të përmirësuar shëndetin mendor, si dhe jetën tuaj në çift dhe komunikimin.

Investoni në “vetë-diferencim”

“Vetë-diferencimi” mund të tingëllojë kompleks, por do të thotë diçka aq e thjeshtë sa “të jesh në gjendje të mbash një ndjenjë të vetvetes, të pavarur nga partneri”. Ata që janë ende në një lidhje mund të mbeten vetvetja, në të gjitha aspektet, duke shijuar si aktivitete partnere ashtu edhe eksperienca solo, pa u ndjerë se duhet të “shpëtojnë” nga mjedisi i tyre apo diçka e ngjashme.

Investimi i kohës në pasionet e dikujt dhe tek vetja e bën më të këndshme kohën vetëm dhe kohën me partnerin. Të kesh përvoja të pavarura pasuron marrëdhënien dhe sjell përmbushje si për individin ashtu edhe për çiftin.

Përqendrohuni në gjërat pozitive të njëri-tjetrit

Shpesh mund të bëhemi të fiksuar pas gjërave që partneri ynë nuk i bën, dhe është e vështirë të heqësh dorë nga kjo ndjenjë. Ndoshta problemi është një çështje perspektive dhe njeriu vazhdon të kapet pas mendimeve negative për një sërë arsyesh. Për të ndryshuar këtë mënyrë të shikimit të gjërave, mund të provohet sa vijon.

Ndryshoni gjuhën e trupit, pasi kjo është e lidhur me pasigurinë dhe mungesën e besimit.
Komunikoni emocionet që ju shqetësojnë.

  • Në vend që t’i shihni gjërat si probleme, mendoni për to si sfida.
  • Shprehuni në mënyrë krijuese duke shkruar, vizatuar, kërcyer etj.
  • Rifreskojeni mendjen me një shëtitje për të dalë nga ambienti juaj i zakonshëm.
  • Rendisni gjithçka në jetën tuaj që ia vlen.

Cila mendoni se është mënyra më e shëndetshme për të ndarë kohën tuaj mes familjes, miqve dhe partnerit… Çfarë aktivitetesh ju pëlqen të bëni vetëm dhe cilat gjëra ju pëlqen të bëni në çift…