“A dëshiron të bëhesh mbreti ynë?”, e pyetën ata… “Pranoj”, tha ai… por kur erdhi fundi i vitit

©Wikimedia Commons

Shumë kohë më parë ekzistonte një mbretëri ku njerëzit do ta ndryshonin Mbretin e tyre çdo vit.

Personi që do të bëhej Mbret duhej të pajtohej me një afat që – Pasi të përfundojë viti, ai nuk mund të qëndrojë më në atë mbretëri dhe duhej të largohej në një ishull të largët të mbushur me kafshë të egra të rrezikshme.

Mandati i mbretit aktual po përfundonte dhe ishte koha që ai të largohej nga vendi dhe të shkonte në ishull për të jetuar pjesën tjetër të jetës së tij.

Në ditën e fundit të mbretit në fron, njerëzit e veshën me rroba të shtrenjta, e vunë në elefant dhe e çuan nëpër qytet për t’i thënë lamtumirë të gjithë njerëzve.

Ky ishte momenti i trishtimit për të gjithë mbretërit që sunduan për një vit dhe bënë jetë luksoze sa mundën pasi pas kësaj nuk do të kishin as gjërat elementare për të jetuar në ishullin e largët.

Pasi thanë lamtumirën, njerëzit e morën mbretin me vete në barkë në ishullin e largët. Pasi arritën në ishull, ata e lanë mbretin dhe u kthyen në mbretëri.

Gjatë kthimit, ata zbuluan një anije që ishte mbytur kohët e fundit dhe panë një të ri që kish mbijetuar duke u mbajtur pas një cope druri lundrues.

Duke ditur kushtet, askush në mbretëri nuk donte të bëhej Mbret dhe njerëzit kishin nevojë për një Mbret të ri, kështu që ata i kërkuan të riut të shpëtuar të bëhej Mbret. Ata i treguan të gjitha rregullat dhe rregulloret për të qenë një Mbret. I riu në fillim refuzoi por më vonë ra dakord.

Djali i ri zbarkoi në vend dhe u kurorëzua si Mbret.

Pas disa ditësh që ishte në fron, ai pyeti ministrat e tij nëse mund t’i tregonin ishullin ku ishin dërguar të gjithë mbretërit. Ata ranë dakord dhe e çuan në ishull.

Djali i ri pa se ishulli ishte i mbuluar me xhungël të egër dhe zhurma e kafshëve të egra dëgjohej që vinte prej tyre.

Mbreti hyri pak brenda për të kontrolluar dhe zbuloi trupat e të gjithë mbretërve të kaluar që kishin mbetur në ishull. Ai e kuptoi se sapo i linin në ishull, brenda pak ditësh sulmoheshin nga kafshët e egra në atë ishull.

Mbreti u kthye dhe përzgjodhi qindra burra më të fortë nga vendi i tij dhe i udhëzoi ata të shkonin në ishull dhe të pastronin xhunglën e tij dhe të hiqnin të gjitha kafshët vdekjeprurëse dhe të prisnin të gjitha pemët e tepërta.

Kur kjo u bë, Mbreti u kërkoi punëtorëve të tij të mbillnin kopsht në pjesë të ndryshme të ishullit.

Mbreti vizitoi ishullin për të kontrolluar përparimin dhe mori me vete kafshë shtëpiake si pulë, lopë, dhi atje dhe udhëzoi punëtorët që të kujdeseshin për to atje.

Më vonë ai u kërkoi punëtorëve të ndërtonin doke dhe shtëpi në ishull. Me kalimin e muajve ishulli u kthye në një vend të bukur.

Gjatë gjithë kësaj kohe djali i ri veshi rroba të thjeshta dhe shpenzoi një pjesë të vogël të të ardhurave të tij si Mbret dhe pjesën tjetër të të ardhurave e dërgonte në ishull për ruajtje.

Kaloi një vit i tërë. Mandati i Mbretit përfundoi. Njerëzit e veshën atë, e vunë në elefant dhe e çuan nëpër vend për lamtumirën e fundit.

Megjithatë, zakonisht Mbretërit ishin të pakënaqur për të lënë mbretërinë e tyre, por jo këtë herë.

Njerëzit u befasuan kur e panë këtë dhe e pyetën: “Të gjithë mbretit e tjerë qanë në këtë moment, por ti po qesh… Pse kështu?

Mbreti u përgjigj: “Ndërsa të gjithë mbretërit e tjerë ishin të humbur në luksin e mbretërisë dhe nuk menduan për ndonjë mënyrë për ta ndryshuar atë situatë, unë gjithmonë mendoja për të ardhmen dhe planifikoja për të. E ktheva ishullin vdekjeprurës në një vendbanim të bukur për mua, ku mund të qëndroj i qetë.”

Mësimi:

Nëse jeni në gjendje të mirë dhe me të ardhura të mira sot. Gjërat nuk do të vazhdojnë gjithmonë po njësoj. Ndryshimi është ligji i jetës. Ndaj është mirë të mbani gjithnjë njërin sy nga e ardhmja.