Ai udhëtoi shumë në shkretëtirë, pastaj humbi rrugën, pastaj e kapi uria…

©shutterstock

Një herë ishte një dervish udhëtar (anëtarë të një vëllazërie sufi), humbi në shkretëtirë dhe vuante nga uria. Nuk kishte asgjë me vete.

Teksa po ecte përgjatë një shtegu të vjetër në shkretëtirë, në kërkim të diçkaje për të ngrënë, ai gjeti një thes të zbrazët që ishte hedhur atje në rrugë nga një kalimtar i mëparshëm.

Dervishi e mori atë thes dhe e hodhi mbi supe, duke u lutur me zë të lartë: “Faleminderit Zot që i dhe një njeriu të uritur një thes bosh”. dhe vazhdoi ecjen.

Pasi eci pak, ai hasi në një hark të vjetër gjuetie, fija e të cilit ishte thyer. Ai e mori atë, e futi në thes dhe u lut me zë të lartë: “Faleminderit Zot që i dha një njeriu të uritur një hark gjuetie me fije të thyer”.

Pak më poshtë rrugës, ai pa një pemë të vjetër që ishte e thatë dhe e mpakur e që nuk jepte fruta. Ai theu disa degë të asaj peme të vjetër dhe i futi në thesin e tij dhe përsëri u lut me zë të lartë: “Faleminderit Zot që drejtove një njeri të uritur në një pemë të vjetër të thatë”.

Pasi eci pak më shumë, ai gjeti një tenxhere gatimi të vjetër të thyer me pluhur. E mori dhe i hoqi pluhurin dhe e futi edhe në thes. ai përsëri u lut me zë të lartë: “Faleminderit Zot që i dhatë një njeriu të uritur një tenxhere të vjetër të thyer plot pluhur.”

Ndërsa vazhdoi të ecte, gjeti një grep peshkimi, por jo shkop peshkimi. Ai e mori edhe atë grep peshkimi dhe e futi në thesin e tij dhe përsëri u lut: “Faleminderit Zot që i dhe një njeriu të uritur një grep peshkimi pa shkop peshkimi.”

Më në fund, pas dy ditësh ecje, rruga e tij përfundoi në një lumë aq të madh sa nuk mund të shihte anën tjetër. Dervishi i vjetër ra në gjunjë në breg të lumit dhe u lut me zë të lartë: “Faleminderit Zot që e çove një njeri të uritur në një lumë kaq të madh, sa nuk mund të shpresojë ta kalojë”.

Pastaj u ul aty dhe e zbrazi thesin. Ai mori grepin e peshkimit dhe e lidhi në vargun e thyer të harkut të gjuetisë dhe filloi ta përdorte si shkop peshkimi.

Ai kapi vetë një peshk dhe më pas mori atë tenxhere të vjetër, e pastroi në lumë dhe e përdori për të gatuar peshk mbi një zjarr që kishte bërë nga degët e thara që i kishte marrë nga pema e vjetër..

Morali:

Gjithmonë kini besin përgjatë rrugëtimit tuaj. Edhe nëse sot përballemi me vështirësi dhe nuk jemi në gjendje të kuptojmë pse kalojmë në një kohë të tillë, nëse mbajmë Besimin lart, atëherë në Rrugën tonë të Jetës do të zbulojmë se çdo gjë që ka ndodhur, ka ndodhur për një arsye.