Ata vendosën të krijonin një biznes me ato para, por njëri prej tyre nuk ishte dakord…

©Wikimedia Commons

Një herë katër shokë po kalonin pranë pyllit ku gjetën një enë të mbushur me para. Duke parë këtë, ata vendosën të shkonin në qytet dhe të fillonin një biznes me ato para.

Tre prej tyre u pëlqeu sugjerimi, por i katërti nuk e pëlqeu idenë. Megjithatë, ata e kuptuan se ai vendosi të heshtë dhe po planifikonte t’i vidhte ato para.

Katër burrat arritën në një qytet ku dy prej tyre dolën për të mësuar më shumë për vendin dhe dy të tjerë ruanin çantën e tyre me para.

Nuk kaloi shumë kohë, dhe dy burrat takuan një grua të moshuar, shtëpia e së cilës dukej e rehatshme dhe e përshtatshme për nevojat e tyre.

Së shpejti, të dy u kthyen te miqtë e tyre dhe u treguan për shtëpinë e plakës. Të gjithë ranë dakord të qëndronin atje.

Ata shkuan në shtëpinë e plakës dhe njëri prej tyre tha: “Ne jemi katër tregtarë dhe duam të hapim një biznes në këtë qytet. Ne kërkojmë një shtëpi dhe duam të marrim një dhomë me qira.”

I dyti tha: “Ne do t’ju paguajmë qira të mirë derisa të vendosim të largohemi.”

Gruaja e moshuar pranoi t’u jepte me qira dhomën. Ajo ishte e lumtur që kishte qiramarrës të mirë.

Ata e kuptuan se ajo ishte një shpirt shumë i ndershëm, ndaj i besuan asaj çantën e tyre të çmuar me para.

Ata thanë, “Të lutemi mbajeni të sigurt me ju. Mos harroni, ju duhet ta jepni atë vetëm nëse ne të katër së bashku e kërkojmë atë.”

“Në rregull!”, tha plaka dhe mori çantën.

Ajo e siguroi çantën në një vend në të cilin vetëm ajo e dinte.

Katër burra filluan të dilnin në kërkim të punës në qytet. Së shpejti, ata u ndjenë të lodhur dhe u ulën poshtë një peme për të pushuar.

Pikërisht në atë kohë një grua shitëse duke shitur dhallë po kalonte nga ajo rrugë, kështu që ata vendosën të blinin, por nuk u kishin mbetur para, as nuk kishin energji për të shkuar në shtëpinë e plakës, e cila ishte vetëm pak metra larg.

Kështu, njeriu i katërt që priste një moment të tillë, tha se do të shkojë të sjellë para nga çanta.

Ai shkoi në shtëpinë e gruas së vjetër dhe tha: “Të tjerët më kanë dërguar të marr çantën”.

Gruaja e moshuar nuk pranoi të jepte duke thënë: “Më fal, nuk mund ta jap. Unë mund ta jap atë çantë vetëm nëse bashkohen katër prej jush.”

Pikërisht atëherë ai mendoi dhe tha: “Miqtë e mi janë shumë të lodhur dhe janë ulur nën pemën atje pak larg. Ju mund t’i pyesni ata vetë.”

Gruaja e vjetër doli jashtë dhe i pa, bërtiti: “A e dërguat shokun për çantën?”

“Po, jepja atij.” – ia kthyen të gjithë bërtitur.

Plaka i tregoi burrit të katërt për vendin e anijes dhe vazhdoi të merrej me punën e saj. Hajduti i katërt e mori atë çantë dhe vrapoi në heshtje nga porta e pasme.

Me kalimin e kohës, duke mos parë asnjë shenjë të shokut të tyre, të tjerët u shqetësuan. Kështu, ata shkuan në shtëpinë e gruas së moshuar.

Ata hynë brenda dhe e pyetën plakën: “Ku është shoku ynë që dërguam të marrë çantën?”

Plaka u befasua dhe tha: “I thashë për çantën pak më parë. A nuk jua dha?”

Tre burra e kuptuan se ishin mashtruar nga shoku i tyre, por vendosën të fajësojnë gruan e moshuar për humbjen e tyre dhe thanë: “Ne ju thamë të jepnit çantën vetëm nëse bashkoheshim që të katërt, megjithatë ju i dhatë vetëm atij. Ne dyshojmë se ju dhe shoku ynë keni krijuar një komplot për të na mashtruar. Na ke vjedhur paratë.”

Plaka mbeti shumë e mëziturr nga kjo dhe filloi të qante.

Në të njëjtën kohë, një burrë i urtë po vizitonte qytetin dhe pa gruan e vjetër të shqetësuar. Ai u ndal dhe i kërkoi gruas së vjetër arsyen përse ishte duke qarë. Ajo ia rrëfeu gjithë historinë burrit kalimtar.

Ky burrë i urtë i kërkoi gruas së moshuar të vinte në gjykatë ditën tjetër.

Të nesërmen u mbajt gjykata dhe erdhën plaka dhe tre shokët. Këtu ministri i mençur i Mbretit dëgjoi historinë e të dyja palëve.

Ministri i pyeti ata: “Kjo plakë duhej të jepte çantë vetëm nëse mblidheshit të katër. A nuk ishte ky kushti?”

Burrat tundën kokën në shenjë miratimi.

Atëherë ministri tha: “Mirë! Ajo është e gatshme të respektojë marrëveshjen dhe do t’ju japë çantën, por ju jeni vetëm tre. Thirrni njeriun e katërt që të plotësohet kushti i marrëveshjes suaj.”