“Çfarë bën në kopshtin tim? Nuk të vjen turp që po këput fruta?”, i tha fermeri… “Kam lejen e Perëndisë”, iu përgjigj zotëria mbi pemë!

©shutterstock

Një fermer kishte një pemëtore të madhe rreth shtëpisë së tij.

Ai kishte shumë pemë frutore në kopshtin e tij dhe kujdesej për to me zell gjatë gjithë vitit. Ai ndante frutat e pjekura me familjen dhe miqtë e tij dhe shiste tepricën në treg.

Një ditë, kur fermeri ishte në kopshtin e tij, duke mbledhur fruta me të birin, pa se një i huaj ishte ulur në një degë peme në kopshtin e tij dhe po këpuste dhe hante fruta.

Duke e parë, fermeri u zemërua dhe bërtiti: “Kush je ti? Çfarë po bën në kopshtin tim? Nuk ju vjen turp që po vidhni fruta?”

I huaji i ulur në degë nuk iu përgjigj fermerit dhe vazhdoi të këpuste fruta.

Fermeri u zemërua dhe tha: “Unë jam kujdesur për këto pemë gjatë gjithë vitit, ju nuk keni të drejtë të merrni fruta pa lejen time. Zbrit tani…”

I huaji i ulur në pemë u përgjigj: “Pse duhet të zbres? Ky kopsht është krijesë e Zotit, po ashtu dhe unë jam krijesë e Tij, ndaj kam çdo të drejtë të marr fruta nga kjo pemë. Nuk duhet të hyni mes punës së Zotit dhe shërbëtorit të tij.”

Duke dëgjuar këtë, fermeri i kërkoi të birit të hynte brenda dhe të sillte një shkop. Kur djali u kthye me shkop, fermeri e mori atë dhe filloi të godiste të huajin në pemë me atë shkop.

I huaji filloi të bërtiste: “Pse po më godet? Ju nuk keni të drejtë ta bëni këtë.”

Fermeri nuk i kushtoi vëmendje dhe vazhdoi ta godiste papushim.

I huajci përsëri bërtiti: “A nuk keni frikë nga Zoti? Ju po goditni një person të pafajshëm. Do të dënoheni.”

Fermeri buzëqeshi dhe u përgjigj: “Pse duhet të kem frikë? Edhe ky shkop në dorën time i përket Zotit. Unë jam gjithashtu shërbëtor i Zotit, kështu që nuk duhet të kem frikë nga asgjë dhe ju nuk duhet të ndërhyni midis punës së Zotit dhe shërbëtorit të tij.”

I huaji heshti pasi e dëgjoi këtë dhe e kuptoi gabimin e tij.

Ai zbriti nga pema dhe tha: “Prit, mos më godit. Më falni që ju kam vjedhur frutat. Ky është kopshti juaj, e kuptoj tani që keni punuar gjithë vitin për t’u kujdesur për këto pemë, prandaj duhet të kisha marrë lejen tuaj për të këputur fruta. Isha gabim. Nuk do ta bëj më kurrë këtë. Te lutem me fal.”

Fermeri u përgjigj: “Meqë e kuptove gabimin tënd, do të të lë të shkosh, por mos harro se nuk duhet të përpiqesh të mashtrosh të tjerët në emër të Zotit. Kurrë nuk duhet të bëni keq dhe të justifikoheni në emër të Zotit.”

Mësimi:

Askush nuk duhet ta përdorë emrin e Perëndisë për motivin e tyre egoist ose ta përdorë emrin e Perëndisë si justifikim për veprimet e tyre të gabuara, apo për të zhvatur mundin dhe djersën e të tjerëve.