“Çfarë ka prapa asaj derës”, pyeti zotëria… “Nuk mund ta themi sepse nuk je murg”, u përgjigj kujdestari i manastirit

©Wikimedia Commons

Kishte rënë mesnata, dhe një burrë po ngiste rrugës ndërsa krijoi defekt pranë një manastiri.

Për shkak të natës ai shkon në manastir dhe troket në derë. Ndërsa murgu doli jashtë dhe hapi derën, burri thotë: “Makina ime u prish. A mund të qëndroj këtu për një natë?”

Murgu e pranoi kërkesën e tij. Murgjit jo vetëm që e lanë të qëndrojë, por edhe e ushqyen dhe madje i rregulluan makinën. Ndërsa njeriu u përpoq të binte në gjumë, ai dëgjoi një zë të çuditshëm.

Të nesërmen në mëngjes ai e pyeti murgun për atë zë, por murgu tha: “Nuk mund ta themi këtë sepse nuk je murg.”

Njeriu u ndje i zhgënjyer, por i falënderoi ata dhe u largua në rrugën e tij.

Pas disa vitesh, i njëjti person me të njëjtën makinë pëson defekt para të njëjtit manastir. Gjithçka ndodhi njësoj si më parë. Murgjit e pranuan dhe e ushqyen dhe i rregulluan makinën.

Këtë herë kur zotëria shkoi për të fjetur edhe këtë natë ai dëgjon të njëjtën zhurmë të çuditshme që kishte dëgjuar më parë. Të nesërmen në mëngjes ai e pyet murgun për atë zhurmë, por murgu u përgjigj njësoj: “Nuk mund t’ju tregojmë sepse nuk jeni murg”.

Zotëria i tha: “Në rregull. Unë dua të di se cila është arsyeja për atë tingull nëse vetëm për të mësuar rreth tij është të bëhem murg, atëherë më thuaj si mund të bëhem murg?”

Murgu u përgjigj: “Nëse dëshiron të bëhesh murg, atëherë duhet të udhëtosh nëpër tokë dhe të na tregosh numrin e saktë të guralecave të rërës. Kur ta gjeni këtë, do të bëheni murg.”

Njeriu u vendos për këtë detyrë dhe dyzet vjet më vonë ai kthehet dhe troket në derën e manastirit dhe tha: “Kam udhëtuar në të gjithë tokën dhe kam gjetur se ka 222,345,323,954,110,958,203 guralecë rëre në tokë”.

Murgu e përgëzon burrin dhe i tha: “Tani do t’ju tregojmë rrugën drejt zërit.”

Njeriu ishte i lumtur ndërsa murgu e çoi drejt një dere prej druri dhe i tha: “Tingulli që kërkon është pikërisht pas asaj dere.”

Burri zgjat për dorezën për të hapur derën, por zbuloi se dera ishte e mbyllur. Kështu ai i kërkoi murgut t’i jepte çelësin për të hapur derën. Murgu i dha çelësin.

Njeriu hap derën dhe pas asaj dere pa një derë tjetër prej guri. Përsëri njeriu pa që dera ishte e mbyllur, kështu që kërkoi çelësin e asaj dere.

Ndërsa njeriu hapi derën prej guri, ai gjeti një derë tjetër prej ari dhe ishte gjithashtu e mbyllur. Murgu i dha edhe çelësin e asaj dere. Përsëri ishte një derë tjetër prej rubini. Kjo vazhdon derisa iu desh të kalonte një seri tjetër dyersh.

Më në fund murgu tha: “Kjo është dera e fundit dhe ky është çelësi i kësaj dere.”

Njeriu më në fund u lehtësua dhe ai hap derën, kthen dorezën dhe u mahnit kur gjeti burimin e zërit pas asaj dere.

Por… Nuk mund t’ia thoshte se çfarë ishte.. askujt nuk ishte një murg…

Mësimi:

Kureshtja e tepërt në disa raste mund të jenë një problem që të shtyn në rrjedha të gabuara. Asnjëherë mos jini të etur për të ditur më tepër se ç’duhet.