“Çfarë mendon se të dallon nga të tjerët”, e pyetën shkencëtarin… “Kur isha 3 vjeç po përpiqesha të…”, nisi përgjigjen ai!

©shutterstock

Thuhet se një shkencëtar e patën pyetur njëherë: “Çfarë mendon se të dallon nga të tjerët?”

Ai u përgjigj: “Unë mendoj se e gjitha erdhi nga një përvojë që ka ndodhur në fëmijërinë time.

Kur isha 3 vjeç, po përpiqesha të merrja një shishe qumësht nga frigoriferi dhe duke e bërë këtë, më rrëshqiti nga duart dhe shishja ra, duke e derdhur të gjithë qumështin mbi dyshemenë e kuzhinës.

Kur nëna ime erdhi në kuzhinë dhe pa gjithë rrëmujën, në vend që të më bërtiste ose të më jepte leksione ose të më ndëshkonte…

Ajo tha, ‘Robby, rrallë kam parë një pellg të tillë qumështi. Epo, dëmi tashmë është bërë, a do të dëshiroje të uleshe dhe të luaje në qumësht për disa minuta para se ta pastrojmë atë..?’

Dhe me të vërtetë, unë fillova të luaja në atë qumësht.

Ndërsa po luaja me qumësht, pas disa minutash nëna ime u kthye dhe më tha: “E di se, sa herë që bën një rrëmujë si kjo, përfundimisht duhet ta pastroni dhe të rivendosni gjithçka në gjendjen e duhur.”

Më pas ajo pyeti: ‘Si do të dëshiroje ta bëje pastrimin? Mund të përdorim një sfungjer ose një peshqir ose një leckë për ta pastruar këtë. Çfare preferon ti?’

Zgjodha sfungjerin dhe më pas e pastrova atë qumësht të derdhur me ndihmën e nënës sime.

Nëna ime më pas tha: “E di se çfarë kemi këtu, është një eksperiment i dështuar se si të mbani në mënyrë efektive një shishe të madhe me dy duar.

Tani le të dalim në oborrin e pasmë dhe të mbushim shishe me të njëjtën madhësi me ujë dhe të shohim nëse mund të zbuloni mënyrën për ta mbajtur atë pa e rënë.

Në këtë mënyrë mësova se nëse e kap shishen nga maja e afërt me të dyja duart, atëherë mund ta mbaja pa e rënë.”

Në fund të intervistës, shkencëtari u shpreh se, “Në atë moment e dija se nuk kisha nevojë të kisha frikë të bëja gabime. Në vend të kësaj mësova se gabimet ishin thjesht mundësi për të mësuar diçka të re dhe kjo është ajo që ka të bëjnë me eksperimentet shkencore… Edhe nëse një eksperiment nuk funksionon, ne zakonisht mësojmë diçka të vlefshme prej tij.”

Nëse keni frikë të bëni gabime, nuk do të realizoni asgjë origjinale në jetën tuaj. Bëni gabime dhe mësoni prej tyre, por kurrë mos i përsëritni gabimet..