“Cila statujë është prej qelqi dhe cila prej diamanti”, pyeti skulptori… Mbreti nuk ia doli dhe dikush kërkoi fjalën!

©Wikimedia Commons

Ishte kohë dimri, kështu që oborri i Mbretit ishte organizuar jashtë nën diellin e mëngjesit.

Mbreti dhe i gjithë ministrat, njerëz të thjeshtë nga mbretëria e tij ishin gjithashtu të pranishëm atje.

Pas ca kohësh, një burrë hyri dhe kërkoi leje për të ardhur në gjykatë. Mbreti i dha leje.

Ai hyri dhe tha: “Zoti im, unë jam skulptor dhe kam ardhur këtu me një sfidë. Deri tani kam shkuar në shumë mbretëri me këtë sfidë dhe deri më tani askush nuk ka mundur të fitojë. Unë dua që ju të më lejoni për ta paraqitur atë.”

Mbreti pyeti: “Çfarë lloj sfide?”

Skulptori u përgjigj: “Kam përgatitur dy statuja. Njëra është prej diamanti dhe tjetra prej qelqi. Ju duhet të identifikoni se cili prej tyre është bërë prej diamanti. Çdokush nga mbretëria juaj mund të përgjigjet për këtë sfidë.

Nëse fitoni, atëherë unë do të lë statujën e diamantit këtu, por nëse fitoj, atëherë duhet të më jepni para të barabarta me vlerën e statujës së diamantit.”

Mbreti pranoi sfidën dhe statujat u shfaqen në gjykatë.

Të gjithë të pranishmit në gjykatë ishin vërtet të befasuar kur panë ato statuja pasi ishin identike. Ata dukeshin saktësisht të njëjtë, të njëjtën madhësi, të njëjtën pamje, ngjyrë, të njëjtën dritë. Gjithçka ishte e njëjtë.

Mbreti i shikonte statujat përsëri dhe përsëri nga çdo kënd, por ende nuk mund t’i dallonte. Ministri i Mbretit i shikoi nga afër një nga një, por ende askush nuk ishte mjaftueshëm i sigurt për t’u përgjigjur.

Sepse nëse humbasnin, atëherë jo vetëm që Mbreti duhej të paguante para, por kjo do të ndikonte në prestigjin e tij. Kështu që askush nuk doli të përgjigjej.

Pas ca kohësh, skulptori pyeti: “A është fitorja e imja?”

Në atë kohë, një plak që ishte i pranishëm mes turmës dhe dëgjoi gjithçka, doli përpara dhe i tha Mbretit: “Dua ta përballoj këtë sfidë. Mund ta provoj?”

Mbreti i dha leje.

Plaku doli përpara, i shikoi të dyja statujat dhe i preku me kujdes. Pas vetëm një minute, plaku u përgjigj se cila ishte diamant dhe cila ishte xhami.

Skulptori pyeti: “A është kjo përgjigja juaj?”

Plaku u përgjigj me besim: “Po”.
Skulptori u përgjigj: “Unë humbas. Siç u premtova këtu, do ta lë këtë statujë diamanti për thesarin e mbretit.”

Të gjithë në gjykatë ishin të lumtur dhe brohoritnin për plakun.

Mbreti ishte kurioz dhe e pyeti plakun: “Si arrite të identifikohesh?”

Plaku buzëqeshi dhe u përgjigj: “Është e thjeshtë. Të gjithë po ngroheshim në diell gjatë gjithë kohës dhe këto statuja po qëndronin gjithashtu në diell. Pra, i preka të dyja. Statuja e bërë nga diamanti mbeti e ftohtë, por statuja e bërë nga qelqi u bë e nxehtë. Kështu munda ta kuptoja.”

Mësimi:

Jo gjithmonë mundemi t’i përcaktojmë gjërat në mënyrë të saktë duke përdor vetëm një apo dy shqisa, është pjesë e rëndësishme e të menduarit kritik që të përfshihen të gjitha shqisat në situata të tilla.