“Cilën rrugë të ndjek për të jetuar mirë”, e pyeti zotëria… Shenjtori i dha një gjilpërë, pak pambuk, dhe një qiri

©Wikimedia Commons

Një herë një burrë shkoi te një shenjtor dhe i tha:

“Dëshiroj ta bëj jetën time më të mirë dhe të bukur. Të lutem më trego mënyrën me të cilën mund ta bëj jetën time më të mirë.”

Shenjtori kishte disa gjëra pranë tij. Ai mori pak pambuk, një qiri dhe një gjilpërë nga ato gjëra dhe ia dha zotërisë.

Pasi i dha këto gjëra, shenjtori tha: “Ja, merri këto… dhe tani mund të largohesh”.

Pasi i mori ato gjëra, zotëria u largua, por ai ishte akoma i hutuar sepse nuk dinte çfarë të bënte me ato gjëra. Ai po mendonte pse shenjtori i dha atij ato gjëra, por nuk ishte në gjendje të kuptonte kuptimin e atyre gjërave dhe se si ato gjëra mund ta ndihmojnë atë ta bënte jetën e tij më të mirë.

Kështu, ai u kthye te shenjtori dhe i tha: “Maharaxha, nuk jam në gjendje ta kuptoj pse më ke dhënë gjithë ato gjëra?? Si do të më ndihmojnë këto gjëra për ta bërë jetën time më të mirë?”

Shenjtori buzëqeshi dhe tha: “Çdo gjë që dhashë ka kuptimin e vet të thellë.”

Ai filloi t’ia shpjegonte…

Pambuku që të dhashë, bukuria e pambukut është se, përdoret për të bërë fije që përdoret për të bërë rroba që mbulojnë atë nder të çdo njeriu.

Në mënyrë të ngjashme, njeriu i Perëndisë është ai që ndihmon në mbrojtjen e nderit të të tjerëve dhe i lartëson ata.

Qiriu që të dhashë digjet dhe shkrihet për t’u dhënë dritë të tjerëve.

Në mënyrë të ngjashme, duhet të përpiqeni të jeni si qiri, një person që ndriçon jetën e të tjerëve…

Gjëja e fundit që ju dhashë është gjilpëra, pa gjilpërë nuk mund të qepen rroba të grisura.

Në mënyrë të ngjashme, në këtë botë njeriu që ndihmon për të ndrequr zemrat e thyera dhe i ndihmon njerëzit në kohën e nevojës së tyre, është i dashur nga Zoti.

Në fund shenjtori tha: “Kjo është gjithçka që mund t’ju mësoj”.

Pasi e dëgjoi këtë, zotëria u kthjelluar mbi kuptimin e jetës. falenderoi shenjtorin dhe u nis për në shtëpinë e tij.

Mësimi:

Të ndihmosh të tjerët dhe të mbrosh të tjerët pa asnjë pritshmëri është mënyra më e mirë për të jetuar një jetë të bukur.