“Cili është prefesioni më i përhapur”, pyeti mbreti… “Ejani nesër me mua, t’jua vërtetoj”, u përgjigj këshilltari

©Wikimedia Commons

Një ditë Akbar mendoi për profesionet dhe donte të dinte se cili profesion ishte më i popullarizuar në kryeqytetin e tij.

Ai e pyeti për këtë oborrtarët e tij. Disa thanë se mund të ishte tregtia, të tjerët thanë se do të ishte zejtaria.

Kur erdhi radha e Birbalit (këshilltari më i mençur i mbretit), ai u ngrit nga vendi dhe u përkul para Akbarit dhe tha: “Madhështia juaj, për mendimin tim është mjekësia”.

Kjo ishte befasuese pasi kishte vetëm një numër mjekësh në qytet. Mjekët në gjykatë u tërbuan dhe thanë: “Nuk e keni idenë se sa e vështirë është të praktikosh mjekësinë dhe të këshillosh njerëzit për problemet mjekësore.

Birbali buzëqeshi dhe tha: “Unë mund t’jua vërtetoj këtë, madhëria ime, nëse vini me mua nesër në mëngjes.”

Mëngjesin tjetër Akbar takoi Birbalin në udhëkryqin kryesor të qytetit. Birbal kishte fashë në njërën dorë. Akbar e pa dhe pyeti se çfarë ndodhi.

Birbal tha: “Kam prerë dorën gabimisht ndërsa ndaja disa fruta për mëngjes.”

Birbal i kërkon më tej Akbarit: “Madhëria juaj do të duhet të shkruani emrat e të gjithë mjekëve që kemi hasur.”

Akbar u pajtua dhe tha: “Unë me siguri do ta bëj, por së pari sigurohuni që ta lani atë plagë dhe të aplikoni pomadë mbi të”.

Ata u ulën në udhëkryq dhe mbetën të zënë gjatë gjithë ditës. Birbal ishte një personalitet i njohur, kështu që kushdo që kalonte aty e pyeste për dëmtimin e tij dhe i këshillonte disa ose ilaçe të tjera.

Ndërsa dita vazhdonte lista zgjates, Akbar u lodh, kështu që sugjeroi të shkonte në shtëpi.

Birbali kërkoi listën dhe tha: “Madhështri ju harruat të shkruani emrin tuaj në krye të listës. Ti ishe i pari që më këshillove.”

Mësimi:

Është më mirë të mos jepni këshilla për çështje që nuk jeni të kualifikuar për t’i trajtuar. Dhe kontrolloni gjithmonë kredencialet e atyre që ju këshillojnë si në jetën personale ashtu edhe në atë profesionale.