“Djali ynë është shumë nevrik”, – iu ankuan prindërit… “Lëreni ta kalojë ditën sot me mua”, – u tha murgu

©Stockbusters/shutterstock

Në një fshat jetonin një çift me djalin e tyre. Djali i tyre ishte i irrituar gjatë gjithë kohës dhe nxehej për bisedat e vogla.

Çdo ditë grindej me njerëzit e lagjes së tij. Ai nuk kishte as miq.

Një ditë mbërriti në fshat një murg i cili ishte shumë i famshëm. Kur prindërit dëgjuan për të, ata e çuan djalin e tyre tek ai dhe i thanë: “Ky është djali ynë. Problemi është se ai zemërohet shumë dhe nuk e kontrollon zemërimin e tij. Ai zihet me të gjithë. Ju lutemi na ndihmoni të bëjmë diçka për të.

Murgu u përgjigj: “Lëreni djalin tuaj për gjithë ditën sot me mua.

Prindërit nuk hezituan. E lanë djalin me murgun.

Pasi prindërit u larguan, Murgu i tha djalit:

“Bir! Unë do të të jap një detyrë. A do ta bësh këtë?” Djali pranoi të bënte.

Murgu buzëqeshi dhe tha:

“Në rregull, atëherë, shko përgatit dy grumbuj balte dhe përgatit dy zemra nga ajo baltë.

Djalit e pa këtë punë disi të çuditshme, por ai filloi të përgatisë dy zemra nga balta. Në kohën e krijimit të zemrës, ai u mërzit shumë herë në mendjen e tij.

Ai filloi të mendojë: “Kam ardhur këtu të heq dorë nga zakoni im i zemërimit, por ky murg po më përdor për një punë të tillë…” por ai vazhdoi disi të punojë dhe përgatiti dy zemra prej balte.

Ai i çoi ato zemra te murgu dhe tha: “Këtu janë dy zemra prej balte. Tani më tregoni zgjidhjen e problemit për të cilin kam ardhur këtu.

Murgu tha: “Unë e di shumë mirë. Pse keni ardhur këtu. Së pari ma kryeni këtë punë, pastaj do të bëj diçka për zemërimin tuaj.

Djali pyeti: “Ok. Më thuaj çfarë të bëj tani?”

“Merr një nga kjo zemër balte dhe shko te poçari dhe kërkoji që ta ngrohë mirë në furrë dhe pastaj ta kthejë”, tha murgu.

Djali bëri siç iu tha dhe u kthye. Pasi u kthye murgu i tha:

“Tani, mbushe këtë zemër me çfarëdo ngjyre që dëshiron.”

Djali e bëri atë zemër të kuqe. Pas aplikimit të ngjyrës, ajo zemër filloi të dukej shumë e bukur. Kur djali pa atë zemër të përgatitur nga mundi i ditës së tij, u gëzua shumë dhe filloi të mendonte: “Do ta çoj në shtëpinë time dhe do ta dekoroj dhomën time.

Ai i gëzuar shkoi te Murgu dhe duke i treguar asaj zemër tha: “Shiko sa bukur ka filluar të duket kjo zemër pasi e kam ngjyrosur.

“Po, duket shumë bukur. Në fund të fundit, ju punuat shumë për ta përgatitur. Por tani duhet ta godasësh këtë zemër me një çekiç”, duke thënë këtë, murgu i dha një çekiç në dorë djalit.

Djali nuk donte ta thyente, por duke kontrolluar disi zemërimin e tij, sulmoi atë zemër me çekiç. Zemra u thye. Djali u ndje shumë i trishtuar.

Djali i trishtuar i tha murgut: “Puna ime e vështirë e gjithë ditës ishte e kotë.

Por murgu nuk ia vuri veshin dhe i dha një zemër tjetër prej balte dhe i tha: “Tani godite edhe këtë zemër me një çekiç”.

Djali bëri të njëjtën gjë, por me goditjen e çekiçit, në atë zemër doli shenja e çekiçit, por ajo goditje nuk e theu zemrën.

Djali u befasua kur e pa këtë, por nuk arriti të kuptonte pse murgu i kishte kërkuar të bënte një gjë të tillë. Ai mendoi se murgu ishte i çmendur dhe tha: “E gjithë dita ime e kalova këtu në punë të kota. Tani nuk do të qëndroj këtu as për asnjë moment, po shkoj.”

Murgu e ndaloi dhe i tha: “Para se të shkoni, të paktën përpiquni të kuptoni kuptimin e asaj që keni bërë.

Djali ndaloi.

Tani, Murgu filloi t’i shpjegonte, duke i thënë: “Bir! Zemra prej balte mbi të cilën po punonit. Ishte një paraqitje e zemrës së vërtetë.

Ashtu siç ngrohni zemrën prej balte në nxehtësinë e zjarrit, po kështu zemra juaj nxehet në furrën e zemërimit. Ju ndjeni se në këtë mënyrë po qëndroni fort përballë kësaj bote, por nuk është kështu.

Zemra juaj e ngurtësuar nuk do të përballojë dot as një goditje të çekiçit të jetës dhe do të thyhet. Në këtë rast nuk do të mund të rikuperoheni.

Për të përballuar dhimbjen dhe pikëllimin e jetës, duhet të zbusësh zemrën. Pastaj sa herë që vjen ndonjë pikëllim, ai patjetër do të ndikojë në zemrën tuaj për ca kohë, por nuk do të thyhet. Përkundrazi, do të përmirësohet brenda pak ditësh.

Zemërimi i bën më shumë dëm vetes se sa të tjerëve. Pra, ndalo së zemëroheni. Vendos dashuri dhe falje në zemrën tënde, bëje të përulur. Djali e kuptoi dhe i premtoi murgut se tani e tutje do ta kontrollonte zemërimin dhe do të përmirësonte sjelljen e tij.