“Dua përgjigje për këto 3 pyetje”, i tha mbreti… “Më prit deri nesër madhëri”, iu përgjigj zotëria…

©Wikimedia Commons

Një ditë në gjykatën e mbretërisë Akbar i tha Birbalit që t’i jepte përgjigje për tre pyetje.

Pasi dëgjoi pyetjet Birbal u mendua pak dhe më pas tha se do t’u përgjigjet atyre ditën e nesërme në gjykatë.

Kur Birbal arriti në shtëpi ishte shumë i trishtuar. Djali i tij pa se ai e pyeti babain e tij arsyen për trishtimit të tij. Birbal ia tregoi të gjithë të birit dhe tha se ai nuk mund të përgjigjej sot, por do t’u përgjigjej nesër në gjykatë të gjithave.

Pasi mori vesh pyetjet, djali i Birbalit i kërkoi babait të tij që ta merrte në gjykatë ditën tjetër. Të nesërmen Birbal mori djalin e tij me vete në gjykatë. Akbar i kërkoi Birbalit t’i përgjigjej atyre pyetjeve, të cilave Birbal u përgjigj duke thënë se edhe djali i tij e di përgjigjen dhe ai është i gatshëm t’u përgjigjet atyre pyetjeve për të.

Akbar bëri pyetjen e parë: “Ku jeton Zoti?”

Djali i Birbalit u përgjigj para se t’i përgjigjej kësaj pyetjeje, ju kërkoj të porosisni një gotë qumësht me sheqer të përzier në të. Pasi qumështi u ble në gjykatë. Djali i Birbalit i kërkoi mbretit ta merrte atë qumësht dhe të tregonte se si e ka shijen.

Akbar shijoi qumështin dhe tha: “Është i ëmbël”.

Fëmija pyeti: “Zotëri, a shihni ndonjë sheqer në këtë qumësht??”

Akbar u përgjigj: “Jo sepse u shpërbë”.

Djaloshi tha se kjo është përgjigja e pyetjes suaj të parë, “Ashtu sikur ne nuk mund të shohim sheqer të tretur në qumësht. Në mënyrë të ngjashme Zoti është në çdo gjë të kësaj bote, por ne nuk mund ta shohim atë.”

Akbar bëri pyetjen e dytë: “Si mund ta arrijmë Zotin?”

Përpara se t’i përgjigjem kësaj pyetjeje, ju kërkoj të urdhëroni që të sillet në gjykatë një krem ​​qumështi. Pasi kremi ​​qumështit u soll në gjykatë.

Djali i Birbalit tha: “Madhëria juaj! A mund të shihni ndonjë gjalpë në të?”

Akbar u përgjigj: “Gjalpi është aty, por ne mund ta shohim vetëm pasi të trazojmë këtë krem ​​qumështi.”

Djali i Birbalit tha: “Këtu është përgjigjja për pyetjen tuaj të dytë, madhëria juaj. Në mënyrë të ngjashme, Zoti mund të shihet tek Gjetja e Vetës sonë të Brendshme të Vërtetë”.

Tani Akbar i bëri pyetjen e tretë: “Çfarë bën Zoti?”

Tani djali i Birbalit i tha mbretit se para se t’i përgjigjej kësaj pyetjeje mbreti duhet ta pranojë atë si zotërinë e tij. Mbreti e pranoi atë si zotërinë e tij.

Djali i Birbalit tha: “Madhëria juaj, ju e dini se zotëria ulet gjithmonë në piedestalin më të lartë dhe dishepulli më poshtë.”

Akbar e kuptoi dhe la fronin e tij për fëmijën dhe ai vetë u ul në dysheme.

Djali i Birbalit tha: “Madhëria juaj, kjo është përgjigja për pyetjen tuaj të fundit”.
Akbar u hutua dhe tha: “Nuk e kuptoj se çfarë doni të thoni..”

Djali i Birbalit u përgjigj: “Madhëria juaj.. Kjo është ajo që bën Zoti… Zoti mund të ndryshojë çdo situatë. Në një moment ai e bën mbretin lypës dhe shërbëtorin perandor.”