“Dua të di prej jush nëse ky është i njëjti litar…”, iu drejtua Buda dishepujve pasi bëri tre nyje në të…

©shutterstock

Një mëngjes, kur dishepujt dhe njerëzit prisnin Budën për të folur, ata u mahnitën kur panë se ai kishte sjellë diçka me vete.

Duke parë nga afër ata panë se ai mbante një litar në dorë.

Buda u ul dhe pa i thënë asgjë askujt, filloi të lidhë nyje në litar.

Pasi lidhi nyjet, Buda i pyeti të gjithë: “Kam lidhur tre nyje në këtë litar, tani dua të di nga ju nëse ky është i njëjti litar, i cili ishte para nyjeve apo jo?”

Një dishepull u përgjigj: “Kjo është pak e vështirë për t’u përgjigjur, varet vërtet nga mënyra se si e shohim. Nga një këndvështrim, litari është i njëjtë, nuk ka ndryshuar. Në një këndvështrim tjetër, tani ai ka tre nyje të cilat nuk ishin aty më parë, mund të quhet e ndryshuar.

Por vlen gjithashtu të theksohet se edhe pse duket se ka ndryshuar nga jashtë, por nga brenda është ende njësoj si më parë, ajo që është themelore mbetet e pandryshuar.”

Buda buzëqeshi dhe tha: “Është e vërtetë!”

“Tani, unë do t’i zgjidh këto nyje”, tha Buda

Pastaj ai filloi të tërhiqte dy skajet e litarëve larg njëri-tjetrit. Ndërsa bënte këtë, ai pyeti: “Çfarë mendoni? Duke i tërhequr kështu, a mund t’i zgjidh këto nyje?”

“Jo, jo. Bërja e kësaj do t’i shtrëngojë edhe më shumë nyjet dhe do ta bëjë më të vështirë zgjidhjen e tyre”, u përgjigj një dishepull.

Buda tha: “Mirë, tani një pyetje e fundit, na thuaj çfarë duhet të bëjmë për t’i zgjidhur këto nyje?”

Dishepulli u përgjigj: “Për këtë, ne duhet t’i shikojmë nga afër këto nyje, në mënyrë që të dimë se si janë vendosur dhe pastaj të përpiqemi t’i zgjidhim”.

Buda tha: “Kjo është ajo që doja të dëgjoja. Unë shoh që shumica e njerëzve duan të zgjidhin problemet pa e ditur arsyen, shkakun e vërtetë të problemit.

Askush nuk më pyet pse zemërohem… Ata pyesin se si t’i japin fund zemërimit të tyre…

Askush nuk pyet se nga lindi fara e egos tek unë… Ata pyesin si ta heq egon time…

Askush nuk pyet për zanafillën e mendimeve të bazuara në frikë… Ata duan të jetojnë të qetë.

Ashtu si litari nuk e ndryshon formën e tij bazë edhe nëse është i lidhur në nyje, po kështu farat e mirësisë nuk zhduken nga brenda njeriut për shkak të ndonjë çrregullimi.

Ashtu siç mund të zgjidhim nyjet e litarit, mund të zgjidhim edhe problemet njerëzore. Kuptojeni këtë gjë, që nëse ka jetë, do të ketë edhe probleme dhe nëse ka probleme, atëherë do të ketë edhe zgjidhje. Është e nevojshme që të dimë mirë shkakun e çdo problemi, atëherë zgjidhja do të arrihet automatikisht”.