“E Mbolli Vetë!”/ Ky Shitës Qumështi e Ktheu Shkretëtirën në Pyll, një Pemë në Ditë për 40 Vjet!

Disa thonë se kujdesi për mjedisin është një kauzë e humbur, por ky njeri ka vërtetuar të kundërtën.

Majuli, ishulli më i madh në botë që gjendet në një lumë, ka qenë gjithmonë një vend i thatë, ranor, dhe pothuajse i djerrë e i humbur në pjesën veriore të Indisë, derisa një shitës qumështi guxoi të ndryshonte peizazhin dhe ambientin e tij.

Ne nuk mund të presim dot më gjatë për t’i ndarë rezultatet e tij me ju, prandaj përgatituni për të njohur historinë e njeriut që mbolli një pyll të tërë me duart e tij.

@Shutterstock.com

Kur ishte 16 vjeç, Jadav Payeng përjetoi një skenë të trishtuar: Shumë gjarpërinj të ngordhur u përhapën përgjatë skajeve të Majulit, një ishull në lumin Brahmaputra.

Përmbytja kishte zvarritur krijesat në ishullin ku ato ngordhën për shkak të nxehtësisë dhe mungesës së hijes.

Jadav ishte thellësisht i prekur dhe pasi kishte parë këtë shkatërrim, ai mendoi për zgjidhjen: T’ia kushtonte jetën e tij për të ringjalljes së ishullit ranor dhe shterpë duke mbjellë një pemë çdo ditë.

@Shutterstock.com

Ajo që filloi si një premtim dhe një ëndërr më 1979, u bë Pylli Mulaji 40 vjet më vonë.

Vendi është më i madhe se Central Park dhe më shumë se 12 herë më i madh se qyteti i Vatikanit.

Falë Jadav, pylli ka ndihmuar për të ruajtur ekosistemin lokal dhe kafshë të egra natyrore. Tani është shtëpia e tigrave të Bengalit, drerëve, rhinos, vultures, elefantëve, dhe natyrisht, gjarpërinjtë.

Pyllëzimeve e ka bërë gjithashtu ishullin të sigurt për shkak të pemëve që ankorojnë ishullin në kontinent dhe mbrojtjen e zonës nga erozioni.

@Shutterstock.com

Dhurata e tij për natyrën do të ishte ende një sekret nëse nuk do të ishte për fotoreporterin indian Jitu Kalita i cili zbuloi pyllin e panjohur gjatë një udhëtimi për të fotografuar zogjtë në vitin 2007.

Gjithashtu do të ishte një sekret për ne nëse nuk do të ishte për dokumentarin e Jitin Kalita rreth arritjes së Jadav në Forest Man.

Për fat të mirë, përpjekjet e tij nuk kaluan pa u vënë re dhe puna e tij është njohur edhe nga ish-Presidenti i Indisë, i cili i dha titullin: “Njeriu i pyllit të Indisë”.

@Shutterstock.com

A do ta bënit një angazhim të madh për të ringjallur mjedisin tuaj?