“Hidhu, çfarë pret?”, i tha profesorit nxënësit… “Nuk jam i sigurtë”, u përgjigj i pari!

©shutterstock

Një herë një mësues u kërkoi dy nxënësve të tij që të vinin dhe ta takonin në fillim të një rrafshi që ishte afër një pylli.

Studentët arritën atje në kohën e caktuar dhe përshëndetën mësuesin e tyre. Mësuesi u tregoi shtigjet dhe u tha: “Ju të dy duhet të filloni këtu dhe të arrini pikën përfundimtare që është rrafshi. Përfundimi i kësaj piste do të ndikojë gjithashtu në rezultatin e testit që do të ndodhë javën e ardhshme.”

U uroi fat dhe nisi garën.. Të dy filluan bashkë. Pak më vonë studentët panë se harta ishte e ndarë në dy shtigje.

Studenti i parë vendosi të ndiqte rrugën e cila dukej e qartë dhe ishte më e lehtë për t’u kaluar. Aty ku studenti i dytë vendosi të kalonte një rrugë e cila nuk ishte aq e lehtë, pasi bllokohej nga trungje të rënë dhe pengesa të tjera.

Studenti i parë mbaroi i pari dhe u ndje i zgjuar pasi doli i pari dhe mbërriti në atë rrafsh me lehtësi duke shmangur të gjitha pengesat dhe vështirësitë e rrugës tjetër.

Studentit të dytë iu desh pak më tepër kohë për të arritur në pikën përfundimtare pasi iu desh të kalonte nëpër atë rrugë duke kapërcyer me pengesat në atë rrugë. Studenti i dytë ishte i lumtur që ishte në gjendje ta përfundonte atë garë pavarësisht se kishte marrë një rrugë të vështirë.

Kur studenti i dytë arriti në pikën përfundimtare, studenti i parë tha me krenari: “Më vjen mirë që zgjodha një rrugë më të lehtë pasi tjetra vetëm sa do të më kishte ngadalësuar…”

Mësuesi buzëqeshi dhe u kërkoi atyre të bashkoheshin me të në një vend të caktuar për testin e javës së ardhshme. Javën e ardhshme studenti dhe mësuesi takohen në vendin e vendosur. Për testin e radhës nxënësit u thirrën pranë një lugine.

Mësuesi shikoi studentët dhe tha: “Duhet të hidheni në anën tjetër të këtij përroi..”

Studentët filluan të ecnin anash përroit më përpjekje për të gjetur pikën ku ai bëhej më pak i gjërë. Studenti i parë e gjeti një pozicion të volitshëm por gjithsesi nuk mundi të merrte guximin ta kapërcente atë pasi nuk e kishte bërë kurrë më parë. Ai u frikësua nga zhurma e përroit dhe u tërhoq nga testi.

Pastaj mësuesi shikoi nxënësin e dytë. Studenti i dytë kujtoi vështirësitë e testit të tij të mëparshëm dhe se si ai kërceu hëndeqet e njëpasnjëshme atje.

Ai i hodhi një vështrim përroit, si për ta matur me sy, u tërhoq ca metra mbrapa më pas vrapoi drejt tij dhe u hodh në ajër… dhe Ai ia doli… tani ishte në anën tjetër të përroit!!

Pas përfundimit të testit, Mësuesi i tha nxënësit të parë: “Në testin tuaj të mëparshëm, rruga e vështirë ishte bërë në atë mënyrë që plotësimi i saj do t’ju kishte përgatitur për këtë të dytën.

Kur zgjodhët rrugën më të lehtë, ju ndihmoi ta përfundoni atë test me lehtësi, por nuk ishit në gjendje të përgatiteshit për provime më të vështira.”

Morali:

Sa herë që përballeni me ndonjë vështirësi në jetë, nuk duhet të frikësoheni dhe të kuptoni se jeta është menduar të jetë një sërë sfidash që ne i kapërcejmë, jo t’i shmangim. Mos u lut që Zoti të largojë pengesat, lutuni që t’ju japë forcë për t’i kapërcyer ato.