Jeta e Njeriut që Krijoi Amerikën, sa Shumë Gjëra për të Mësuar Nga Kjo Figurë Legjendare

©shutterstock

Disa njerëz gjatë historisë kanë qenë të rëndësishëm në transformimin e fushave të tyre të ekspertizës. Henry Ford revolucionarizoi industrinë; Albert Ajnshtajni hapi fusha të reja të fizikës; Ted Turner ndihmoi në krijimin e mediave moderne.

E megjithatë ka relativisht pak individë që i janë afruar dhe kanë transformuar kaq shumë disiplina dhe fusha të ndryshme studimi siç bëri legjendari amerikan, Benjamin Franklin.

Gjatë karrierës së tij të gjatë, të ndritur, Franklin mahniti botën e shkencës me zbulimet e tij të hershme në lidhje me natyrën e energjisë elektrike; ai ishte një pionier i hershëm në industrinë amerikane të shtypshkrimit; dhe për më tepër, ai ishte një nga njerëzit kryesorë përgjegjës për vendosjen e themeleve politike të Shteteve të Bashkuara.

Nëpër rreshtat e këtij artikulli do të ecim nëpër jetën e mahnitshme të këtij njeriu, që nga ditët e para të fëmijërisë deri në evolucionin e tij gradual si diplomati më me ndikim i Amerikës. Nëse ëndërroni që një ditë të bëni një ndikim në botë, ka shumë gjëra që mund të mësoni nga një figurë e tillë frymëzuese.

Ndër të tjera, ju do të zbulojmë:

• pse veshja e një “xhupi lëkure” tregonte se ishe një mendimtar i mprehtë kolonial;
• histori e njohur e Franklin me balonën; dhe
• kush fshihej saktësisht prapa shkruesit të letrave me gjuhë thumbuese, me nofkën zonja Silence Dogood.

I riu Benjamin Franklin ishte rebel, por shumë inteligjent, pavarësisht se kishte pak shkollim zyrtar.

Benjamin Franklin lindi në Boston, më 17 janar 1705. Si një djalë i ri, Franklin tashmë tregoi shenja pavarësie dhe gjenialiteti, të dukshme për shembull që nga mënyra sesi ai mësoi të notonte.

Duke dashur të notonte më shpejt, por duke kuptuar se gishtërinjtë e duarve dhe të këmbëve, po e pengonin atë të vepronte kështu, Franklin filloi të binte në sy me gjetjen që e ndihmonte ta shtynte atë më shpejt përmes ujit. Zgjidhja e tij? Doreza për duart e tij dhe flipers për këmbët e tij!

Prindërit e tij planifikuan që Franklin të merrte një arsim dhe më pas të hynte në kishë.

Megjithatë, babai i tij Josia shpejt e kuptoi që djali i tij i vogël nuk ishte i përshtatshëm për klerikët. Ka shumë anekdota që përshkruajnë mënyrat e djallëzuara të Benjaminit – dhe asnjë nuk e përshkruan atë si veçanërisht të devotshëm.

Për shembull, Franklin mendoi se lutja që i recitonte i ati i tij përpara se çdo vakti ishte e lodhshme. Kështu që pasi mishi për atë dimër ishte kripur dhe ishte ruajtur në fuçi, Franklin e pyeti babanë e tij nëse ai në vend të kësaj do të thoshte lutjen mbi fuçi, pasi kështu do të kursente kohë!

Franklin kaloi vetëm dy vjet i regjistruar në një shkollë lokale, ku u mësua me shkrim dhe aritmetikë. Pastaj, vetëm 10 vjeç, ai filloi si nxënës që punonte. Së pari ai punoi me babanë e tij, dhe pastaj me vëllanë e tij më të madh James, i cili themeloi “New England Courant”, gazeta e parë e pavarur në Boston.

Përfundimisht, Franklin u mërzit duke punuar së bashku me vëllain e tij, duke iu nënshtruar urdhërave të pakuptimta të tij – veçanërisht pasi ai e kishte menaxhuar gazetën i vetëm kur James ishte në Angli. Kështu që edhe pse ishte një adoleshent ai vendosi të krijonte diçka të tijën.

Bredhjet e Benjamin Franklin e çuan në Londër dhe ktheheshin, por ëndrra e tij mbi të gjitha ishte të shkruante.

Në 1723, kur Franklin ishte vetëm 17 vjeç, ai hipi në një mjet që shkonte për në Filadelfia.

Atje ai gjeti një punë me Samuel Keimer, një botues, për të cilin Franklin mendonte se ishte “një peshk i çuditshëm”, por qëndroi me të sepse ai i pëlqenin diskutimet e tyre të gjata filozofike. Ishte gjatë kësaj kohe që Franklin kaliti aftësitë e debatit që do të provoheshin kaq të rëndësishme më vonë në jetën e tij.

Pasi u miqësua me guvernatorin e Pensilvania-s, Sir William Keith, Franklinit iu dha mundësia të udhëtonte në Londër. Ai qëndroi atje për gati dy vjet duke punuar si asistent i një botuesi. Megjithatë, pasi një tregtar kuakeri i ofroi një pozicion si nëpunës në dyqanin e tij të përgjithshëm në Filadelfia, Franklin pranoi pozicionin dhe u kthye në Amerikë.

Megjithë ngritjen në biznes, pasioni i tij i vërtetë shtrihej diku tjetër – me shkrim.

Franklin e dinte që ai dëshironte të shkruante dhe kishte lexuar pa lodhje kur punonte në shtypshkronjën e vëllait të tij. Progresi i Pelegrinit të John Bunyanit e preku atë thellësisht, dhe idetë e librit për përparim dhe vetë-përmirësim qëndruan me të për tërë jetën e tij.
Një tjetër lexim i preferuar ishte Një Ese mbi Projektet të Daniel Defoe. Shkrimi i Defoe argumentonte se ishte çnjerëzore të ndalosh gratë nga arsimi dhe të drejtat që burrat gëzonin lirshëm.

Gjithmonë duke punuar për të edukuar veten dhe për të përsosur aftësitë e tij të shkrimit, Franklin filloi të lexonte rregullisht ese të botuara në The Spectator, një gazetë e përditshme britanike. Disa ditë më vonë, ai do t’i ri shkruante me fjalët e tij të gjitha esetë që ai lexonte, dhe pastaj të krahasojë punën e tij me origjinalin.

Përpjekjet e para të Franklin për të shkruar u botuan në të vërtetë në gazetën e vëllait të tij – këto ese me humor u dorëzuan në mënyrë anonime nën pseudonimin e një femre, Znj. Silence Dogood. Për dikë në moshën e tij, puna e hershme e Franklin shfaqte një imagjinatë të pazakontë! Pasi gjeti një grup njerëzish të ngjashëm me mentalitetin e tij, idetë e Franklin për komunitetin dhe qeverinë lëshuan rrënjë.

Jeta e Franklin si një manaxher dyqani ishte jetëshkurtër dhe ai shpejt u kthye në pozicionin e tij të vjetër në shtëpinë botuese të Samuel Keimer. Megjithatë asgjë nuk mund ta devijonte kuriozitetin dhe ambicien e tij në rritje.

Në vitin 1727, Franklin themeloi një klub të quajtur Klubi Apron i Lëkurës, i njohur më vonë si Junto. Në dallim nga klubet e burrave të moshuar në atë kohë, anëtarët e Junto ishin tregtarë të rinj dhe artizanë të cilët u takuan për të diskutuar ngjarjet aktuale. Junto u bë një trampolinë për shumë nga idetë e Franklin për përmirësimin e komunitetit, të tilla si një bibliotekë me abonime, një taksë për kontrollet e lagjeve, një departament vullnetar zjarri dhe një akademi – të cilat më vonë evoluan në Universitetin e Pensilvania. Mendimet e Franklin për qeverinë dhe sigurinë ishin radikale për kohën. Më 1747, ai konceptoi një ide për të formuar një ushtri vullnetare, të pavarur nga qeveria koloniale e Pensilvania. Ai e ndjeu se një ushtri e tillë ishte e nevojshme, duke pasur parasysh pafuqinë e kolonisë ekzistuese ndaj kërcënimit nga Franca dhe aleatët e saj indianë. Shumë njerëz e mbështetën iniciativën – rreth 10,000 njerëz u regjistruan për t’u bashkuar me trupat dhe kërkuan të zgjedhin Franklin si kolonel të saj, megjithatë ai e hodhi poshtë pozicionin.

Përkundrazi, Franklin shkruajti moton e ushtrisë dhe hartoi shenja për ndarjet e saj. Trupat u shpërndanë në 1748, gjithsesi, pasi kërcënimi i luftës ishte zhdukur.

Ka të ngjarë që Franklin nuk e kuptoi se sa radikale ishte ideja që një grup privat të merrte një funksion qeveritar. Sidoqoftë, këtë e kuptonte mirë administruesi i kolonisë, Thomas Penn. Ai dënoi veprimet e Franklin si përbuzje ndaj qeverisë koloniale dhe e shpalli Franklin një njeri të rrezikshëm. Sigurisht, lufta e vërtetë për pushtet ishte akoma 20 vjet larg.

Ndërkohë, Franklin nuk ishte ende i preokupuar tej mase me politikën – ai ishte i përqendruar, përkundrazi, me botën natyrore.

Kurioziteti i Franklin e shtyu atë të bënte zbulime serioze shkencore, veçanërisht në lidhje me energjinë elektrike.

Filozofi Grek Platoni tha se një jetë e paekzaminuar nuk ia vlente të jetohej – dhe askush nuk e mishëroi këtë thënie më shumë se Benjamin Franklin. Kurioziteti i pashuar i Franklin do ta bënte atë të famshëm. Gjatë një vizite në Boston në 1743, Franklin vëzhgoi një performancë e cila përfshinte disa truke duke përdorur energji elektrike. Në atë kohë, askush nuk e kuptonte plotësisht se si funksiononte energjia elektrike. I intriguar nga ajo që pa në shfaqje, Franklin filloi eksperimentet e tij. Ai shpejt zbuloi se ekzistonte një lidhje midis energjisë elektrike dhe rrufesë – një fenomen që shumica e njerëzve ende e konsideronin të mbinatyrshëm.

Ai konceptoi një eksperiment në të cilin një person do të mbante një shufër hekuri në një kodër të qartë gjatë një stuhie, me qëllim tërheqjen e një goditje rrufeje – duke dëshmuar kështu jo vetëm që një objekt metalik mund të tërhiqte një ngarkesë elektrike, por edhe se rrufeja ishte me të vërtetë energji elektrike.

Franklin e përshkroi këtë eksperiment domethënës në një letër drejtuar Royal Society në Londër. Fjala u përhap shpejt. Në maj 1752, një grup shkencëtarësh francezë ishin në gjendje të përsërisnin me sukses eksperimentin e Franklin.

©shutterstock

Ndërkohë, Franklin vendosi të kryente vetë eksperimentin, duke përdorur jo një shufër, por një balonë të bashkangjitur në një çelës. Duke fluturuar balonën në lartësinë gjatë një stuhie, Franklin vërtetoi se intuita e tij ishte e saktë – ajo u godit nga rrufeja! Ai më pas ishte në gjendje të transferonte ngarkesën nga çelësi në një kavanoz të veçantë që ruante energji elektrike, të quajtur një kavanoz Leyden. Përparimi i Franklin çoi në shpikjen e rrufepritësit. Megjithatë, kërkimet e tij të mëtejshme në energji elektrike sollën më shumë brohoritje; Franklin ishte personi i parë që kavanozin Leyden që ruante energjinë do ta quante me emrin “bateri”, për shembull.

Megjithatë, puna e Franklin i solli lavdi dhe dënime. Figurat fetare si Abbé Nollet e dënuan veprën e tij si një ofendim ndaj Zotit, ndërsa filozofi gjerman Immanuel Kant e quajti atë një “Prometeu i ri”, që vjedh zjarrin “nga perënditë”. Sidoqoftë, ylli i tij po ngrihej. Ai u shpërblye me diploma nderi nga Harvard dhe Yale.

Franklin hartoi një plan fillestar për të unifikuar kolonitë amerikane, por koha nuk ishte ende e duhura.

Pas suksesit në qarqet shkencore, Franklin e ktheu vëmendjen e tij në arenën politike.

Megjithëse, siç do ta zbulonte shumë shpejt, të bësh kështu ishte edhe më e rrezikshme sesa të lozësh me rrufetë.

Që nga viti 1747, kur Franklin krijoi një ushtri vullnetare, çështja se kush duhet të financojë luftën kundër fiseve franceze dhe vendase vazhdoi të shkaktonte tensione midis pronarëve të kolonive dhe banorëve.

Pasi George Washington u dërgua në Luginën e Ohio në 1753 në një përpjekje të dështuar për të larguar francezët nga territori, autoritetet koloniale britanike kërkuan nga delegatët nga secila koloni të merrnin pjesë në një konferencë në Albany, New York.

Franklin ishte tani një kundërshtar i zellshëm i pronarëve kolonialë, dhe, së bashku me tregtarin e pasur të anijeve në Massachusetts, Thomas Hutchinson, hartoi një plan për një bashkim të kolonive që ai planifikoi të paraqiste në Albany.

Por ideja e bashkëpunimit midis kolonive nuk e gjeti rrugën e shtruar. Në një letër 1751 drejtuar mikut të tij James Parker, Franklin shkroi se sa e çuditshme ishte që gjashtë kombe të “ashpra”, duke iu referuar fiseve vendase Iroquois, mund të bashkoheshin ndërsa një duzinë kolonish angleze nuk mundën.

Plani i Franklin detajuar një kongres kombëtar të përbërë nga përfaqësues të cilët do të zgjidheshin nga secila koloni, dhe një kryetar ose “President i Përgjithshëm”, i cili do të emërohej nga mbreti.

Plani gjithashtu përshkruante një ide të re politike e cila më vonë do të bëhej e njohur si federalizëm. “Qeveria e përgjithshme” do të vendosë për çështje të tilla si mbrojtja kombëtare dhe zgjerimi në perëndim, ndërsa secila koloni do të ruajë fuqinë dhe ligjet e veta qeverisëse lokale.

Sidoqoftë, plani i Franklin në Albany u refuzua; kuvendet koloniale pretenduan se ajo cenonte fuqinë e tyre.

Sipas fjalëve të Franklin, plani siç u pa në Angli ishte “gjykuar se ishte shumë demokratik”. Ndërsa Franklin ishte skeptik ndaj atyre që drejtonin kolonitë, ai ende i shikonte kolonitë amerikane si britanike. Megjithatë, edhe kjo do të ndryshonte së shpejti.

Franklin e zhvendosi luftën e kolonisë në brigjet e Britanisë, por nuk mund t’i detyronte pronarët të përkuleshin.

Në 1757, tre vjet pas konferencës së Albanit dhe planit të unifikimit të dështuar të Franklin, asambleja e Pensilvanisë ngriti çështjen përsëri.

Ajo e dërgoi Franklinit në Londër për të shtruar çështjen me familjet e fuqishme britanike, të cilave u ishin dhënë të drejtat e pronësisë – d.m.th., pronësia – mbi kolonitë. Në mungesë të kësaj, ai kishte për të biseduar drejtpërdrejt me qeverinë britanike. Franklin përfundoi duke kaluar pesë vjet në bisedime.

Kur Franklin më në fund u kthye në Filadelfia me perspektivën e tij të re në 1775, ai u përshëndet si një atdhetar.

Proza e Franklin filloi bisedën që çoi në Shpalljen e Pavarësisë.

Franklin kuptoi se ata do të duhet të varen nga njëri-tjetri, nëse kolonitë do të pretendonin pavarësinë nga sundimi britanik.

Më 21 korrik 1775, Franklin ndau idetë e tij me Kongresin Kontinental, një asamble burrash që përfaqësonin interesat e kolonive kundër Britanisë. Përmbajtja e draftit të Franklinit të “Artikujve të Konfederatës dhe Bashkimit të Përjetshëm” u konsiderua me kujdes dhe hollësi në çdo detaj të tij.

Ideja e Franklin ishte që të formohej një kongres me një dhomë, me anëtarët e tij të ndara në mënyrë proporcionale në bazë të popullsisë së secilës koloni. Plus, në vend se një president i vetëm, kongresi do të caktonte një këshill ekzekutiv me 12 anëtarë.

Franklin gjithashtu propozoi që konfederata të shpërbëhej nëse Britania do të pranonte kërkesat e kolonistëve dhe të bënte dëmshpërblime monetare. Si shumë udhëheqës kolonialë, Franklin ende e shikonte krizën si një mosmarrëveshje me ministrat specifikë të qeverisë britanike dhe jo me vetë Kurorën.

Por në 1776, u botua një pamflet që do të ndryshojë shumë mendje dhe do t’i drejtojë kolonitë për të luftuar për pavarësi.

Pamfleti shiti më shumë se 120,000 kopje – një numër i jashtëzakonshëm në atë kohë – dhe ajo ndihmoi mbështetje për një revolucion kundër fuqive koloniale.

Më 4 korrik 1776, Kongresi Kontinental votoi në favor të pavarësisë. Ndërsa Thomas Jefferson përfundimisht shkruajti deklaratën, Franklin sugjeroi redaktime në dokument, më e famshmja ishte ndryshimi nga “Ne i konsiderojmë këto të vërteta si të shenjta dhe të pamohueshme” të Jefferson,” në “Ne i konsiderojmë këto të vërteta të jenë të dukshme”.
Ky ndryshim ilustron ndikimin që mendimtarët humanistë kishin në atë kohë mbi Franklin. Ai besonte se të drejtat e njeriut nuk dhuroheshin nga Zoti për disa persona të caktuar, por u përkisnin të gjithëve në mënyrë të barabartë në natyrë.

Franklin luajti një rol kryesor në rreshtimin e Francës si aleat në luftën e Amerikës kundër Britanisë.

Me shpalljen e pavarësisë së tyre nga Britania, 13 kolonitë e Amerikës tani u përballën me një armik shumë të frikshëm. Për të patur një shans për të fituar luftën, kolonitë do të kishin nevojë për një aleat, përkatësisht francezët.

Por kush do t’i bindte francezët të mbështesin çështjen e tyre? Benjamin Franklin, natyrisht. Suksesi i revolucionit Amerikan tani ishte në duart e tij.

Në fund të vitit 1776, Franklin udhëtoi për në Paris për t’u takuar me ministrin e jashtëm francez Comte de Vergennes.

Në fjalimin e Franklinit në Vergennes, ai nxori në pah ekuilibrin delikat të midis një Amerike të sapo-pavarur, Britanisë dhe Francës – një çështje që ai e dinte që Vergennes do ta shihte me favor.

Nëse Franca do të mbështeste amerikanët, do të ishte një humbje e madhe për Britaninë, e cila do të humbiste si kolonitë e veta amerikane ashtu edhe pronat në Inditë Perëndimore.

Franklin tha se nëse Amerikanët do të ishin fitimtarë, ata premtuan se Francezët mund të mbanin ishujt në Inditë e Perëndimit. Megjithatë, nëse Franca largohej nga kauza, amerikanët mund të duhet të akomodonin interesat e Britanisë, të cilat natyrisht përplasej me ato të Francës.

Vergennes përfundimisht ra dakord të mbështesë çështjen amerikane, në mars 1778 që Louis XVI bëri Aleancën zyrtare.

Ndërsa ndodhi kjo, turma njerëzish u mblodhën jashtë portave të pallatit mbretëror për të parë amerikanin e famshëm, i cili u përshëndet me klithmat e “Vive Franklin!”. Aleanca që Franklin kishte arritur të siguronte që Amerikanët të kishin një shans për të mposhtur britanikët!

Pas Revolucionit, talenti i Franklin në diplomaci i ndihmoi Shteteve të Bashkuara të Amerikës të pafund.

Pasi luftimet kishin mbaruar, ishte koha për të bashkuar marrëdhëniet me Britaninë. Edhe një herë, qetësia dhe personaliteti i Franklin luajtën një rol qendror.

Në fillim të luftës për pavarësi, Franklin e kishte pozicionuar veten si një izolator, duke besuar se Amerika duhet të shmangte kërkimin e mbështetjes nga vendet e tjera. Sidoqoftë, ai më vonë ndryshoi qëndrimin e tij dhe mendoi se shtetet duhet të jenë mirënjohës për mbështetjen e Francës.

Ky pozicion krijoi një përçarje midis Franklin dhe John Adams. Adams pretendoi se Francezët kishin rënë dakord për një aleancë të bazuar vetëm në interesat kombëtare. Sipas mendimit të tij, Amerika nuk i kishte borxh Francës asgjë.

Por deri në fund të viteve 1770, nevoja urgjente e Amerikës për para për luftën ngriti rëndësinë e marrëdhënies me Francën. Pa mbështetje të mjaftueshme financiare, amerikanët nuk mund të mbizotërojnë; dhe pa një fitore amerikane në fushën e betejës, britanikët nuk do t’i konsideronin as negociatat.

Me mbështetjen financiare të Francës – falë bisedimeve taktike të Franklin – trupat amerikane luftuan. Më 1781, gjenerali britanik Lord Cornwallis u mund në Yorktown, Virginia. Kjo shënoi një fitore për pavarësinë dhe fillimin e bisedimeve të paqes me britanikët.

Ndërsa një nga pesë komisionerët e paqes pas luftimeve mbaroi, Franklin u përball me një problem. Amerika kishte rënë dakord më parë të koordinonte diplomacinë me francezët, por përfaqësuesit britanikë donin të takoheshin veçmas me amerikanët.

Në muajt pasues, Franklin luajti një lojë të rrezikshme duke u takuar me përfaqësuesit britanikë pa ua bërë të ditur francezëve. Në këto takime, ai u propozoi britanikëve që ata të dorëzonin kontrollin e Kanadasë në Amerikë, duke e ditur që kjo ishte diçka që Franca nuk e dëshironte, pasi do ta bënte Amerikën më të fortë dhe më pak të varur nga Franca.
Më 30 nëntor 1782, palët nënshkruan një traktat paqeje, linjat e hapjes së të cilit e shpallën Amerikën të jetë “e lirë, sovrane dhe e pavarur”. Kjo deklaratë zemëroi francezët.
Por përsëri, aftësitë diplomatike mjeshtërore të Franklin hynë në lojë. Ai jo vetëm që e qetësoi, por e bindi edhe Vergennes-in drejt kursit të ri të pavarur të Amerikës.

Si një bashkautor i kushtetutës amerikane dhe një hero kombëtar, Franklin la një shenjë të pashlyeshme për historinë.

Kur lajmi për humbjen britanike arriti në Kongres në 1781, kishte kaq pak para në thesar sa që anëtarët e kongresit duhej ta paguanin të dërguarin nga xhepat e tyre.

Siç përcaktohet nga artikujt e konfederatës, Kongresi kishte shumë pak fuqi praktike dhe nuk mund të vinte taksat. Tani që lufta mbaroi, ishte e nevojshme ndryshimi politik.

Ndryshimi erdhi në 1787 me Konventën Kushtetuese, në të cilën Franklin ishte një figurë qendrore.

Një çështje kryesore gjatë kongresit ishte se si shtetet amerikane duhet të përfaqësohen në Kongres. Me përfaqësim proporcional, Franklin vuri në dukje, shtetet më të vogla ishin të kujdesshme që liria e tyre të mos rrezikohej; me një numër të barabartë votash, shtetet më të mëdha kishin frikë se paratë e tyre do të rrezikoheshin.

Franklin sugjeroi të ndahej diferenca. Kongresi do të përbëhej nga një dhomë e ulët, për të cilën përfaqësuesit do të zgjidheshin në baza proporcionale, dhe një dhomë e sipërme, për të cilën secili shtet do të emëronte një numër të barabartë senatorësh.

Dhoma e Ulët (Dhoma e Përfaqësuesve) do të qeverisë taksat dhe shpenzimet; Dhoma e Epërme (Senati) do të konfirmonte zyrtarët ekzekutiv dhe do të merrej me çdo çështje të sovranitetit. Në fund, propozimi i Franklin u pranua.

Por puna e Franklin nuk u ndal këtu. Misioni i tij i fundit në jetë ishte përpjekja për t’i dhënë fund skllavërisë.

Më 1760, afro 10 përqind e banorëve të Filadelfias ishin skllevër. Pikëpamjet e Franklinit për skllavërinë kishin evoluar me kalimin e kohës, kështu që deri në 1787 ai ishte plotësisht abrogacionalist dhe u bë presidenti i Shoqatës së Pensilvanisë për nxitjen e heqjes së skllavërisë.

Më 1790, Franklin i paraqiti një peticion Kongresit, i cili thoshte se detyra e saj duhet të jetë të mbështesë lirinë për popullin amerikan “pa dallim ngjyre”.

Megjithatë, përkundër përpjekjeve të Franklin, peticioni u dënua nga ata që mbronin skllavërinë; ata argumentuan se Bibla në të vërtetë e sanksiononte atë.

Më 17 Prill 1790, në moshën 84 vjeç, Benjamin Franklin vdiq. Nga vitet e tij të hershme kureshtare e deri në karrierën e tij të njohur si burrë shteti, Franklin bëri një shenjë të pashlyeshme në historinë amerikane. Për të nderuar amerikanin e madh, mbi 20,000 njerëz morën pjesë në procesionin e tij funeral.

Mesazhi kryesor i jetës së këtij njeriu:

Jeta e Benjamin Franklin tregon se si një person, përmes kuriozitetit të tij të pakufishëm dhe interesit të sinqertë e me dhembshuri për përparimin dhe liritcë njerëzore, mund të ndryshojë rrjedhën e historisë.