“Ju keni bërë një punë të kotë…“, i tha zonja. Të lutem eja përsëri nesër…, u përgjigj piktori!

©shutterstock

Në qytet jetonte një piktor shumë i njohur, ai shquhej për punën dhe natyrën e tij të qetë.

Ai kishte një praktikant që jetonte me të dhe mësonte pikturë.

Një ditë një zonjë e pasur e vizitoi atë me qenin e saj dhe i kërkoi të pikturonte një portret të saj me qenin.

Piktori pranoi.

Pas një jave punë intensive, u përfundua portreti i zonjës së pasur. Të nesërmen, zonja erdhi për të marrë portretin e saj, e shoqëruar sigurisht edhe me qenin i saj.

Piktori zbuloi portretin dhe priti përgjigjen e saj.

Zonja shikoi pikturën dhe më pas shikoi qenin e saj dhe tha: “Ju keni bërë një pikturë absolutisht të kotë, madje as qeni im nuk po i kushton vëmendje.

Erdha këtu sepse dëgjova lavdërime të mëdha për punën tënde, por gjithçka ishte e gabuar. Unë nuk do t’ju jap para për këtë pikturë.”

Duke thënë këtë, ajo ishte gati të largohej.

Pikërisht në këtë moment, piktori e ndaloi dhe i tha: “Madam, nëse nuk ju pëlqen piktura, ju lutem ejani nesër në mëngjes, deri atëherë do të korrigjoj gabimin tim. Jam i sigurt që nesër, jo vetëm ty, edhe qenit tuaj do t’i pëlqejë piktura ime.”

Të nesërmen, Zonja erdhi përsëri me qenin e saj.

Këtë herë, sapo zonja iu afrua pikturës me qenin e saj, qeni i saj filloi ta lëpijë atë pikturë.

Duke parë këtë, zonja e moshuar mendoi se qenit të saj i pëlqente shumë piktura dhe ishte e lumtur që e pa këtë. Ajo pagoi paratë mbi vlerën që i kërkoi piktori dhe u largua e gëzuar me pikturën.

Kur praktikanti e pa këtë, u bë kureshtar dhe e pyeti piktorin: “Dje qeni nuk po shikonte fare pikturën dhe sot qeni po e lëpinte. Si është e mundur kjo mjeshtër?”

Piktori buzëqeshi dhe u përgjigj: “Kisha fërkuar një copë mish në skajin e poshtëm të pikturës gjatë natës, për shkak të erës së mishit qeni filloi ta lëpijë”.