“Kush ka qënë mësuesi yt më i mirë?”, e pyeti dishepulli… “Dua të veçoj vetëm 3 më të mirët”, u përgjigj ai!

©Wikimedia Commons

Kohë më parë, në një fshat jetonte një i urtë që ishte shumë i famshëm dhe kishte shumë dishepuj.

Një ditë një nga dishepujt e tij erdhi tek ai dhe e pyeti: “Mjeshtër, kush ka qënë (Mësuesi) yt? Nga kush i keni fituar njohurinë tuaj?”

Mendimi që më jepte forcë dhe gjithmonë më motivonte të vazhdoja të punoja shumë.

Mjeshtri buzëqeshi në pyetjen e dishepujve dhe u përgjigj: “Unë kam mijëra mësues! Nëse filloj të numëroj, atëherë do të duhen më shumë se muaj për të numëruar, por prapëseprapë do t’ju tregoj për Tre Mësuesit më të mëdhenj të jetës sime.”

Mjeshtri tha: “Një nga mësuesit e mi ishte një hajdut.

Sapo humba rrugën dhe kur arrita në një fshat të largët, u bë goxha vonë dhe të gjitha dyqanet dhe shtëpitë u mbyllën. Më në fund, gjeta një burrë që po përpiqej të hidhej mbi një mur në një shtëpi.

E pyeta – A mund të më thuash një vend ku mund të qëndroj natën?

Ai u përgjigj – është natë vonë dhe do të jetë shumë e vështirë të gjesh një vend për të qëndruar në këtë kohë. Mund të qëndroni me mua, por unë jam hajdut. Nëse ende dëshironi të vini në shtëpinë time, atëherë mund të qëndroni atje.

Ai ishte një person kaq i ëmbël saqë qëndrova me të për një muaj! Çdo natë para se të ikte më thoshte – po shkoj në punë. Pushoni dhe bëni lutjet tuaja.

Sa herë që kthehej nga shtëpia e pyesja nëse kishte ndonjë gjë. Ai do të thoshte – Unë nuk kam asgjë sot, por nëse do Zoti, atëherë së shpejti do të marr diçka.

Ai kurrë nuk do të ndihej i zhgënjyer dhe i trishtuar.

Kur kaluan shumë vite duke medituar, por prapë ndihesha sikur asgjë nuk kishte ndodhur, kishte shumë momente kur u ndjeva i trishtuar dhe i frustruar dhe mendova ta lija rrugëtimin tim shpirtëror. Në atë kohë papritmas do të kujtoja hajdutin që thoshte se nëse Zoti dëshiron së shpejti do të marr diçka.

Mendimi që më jepte forcë dhe gjithmonë më motivonte të vazhdoja të punoja shumë.

Një tjetër mësues për mua ishte një qen.

Ishte një ditë shumë e nxehtë dhe unë kisha etje dhe po kërkoja ujë. Pikërisht atëherë pashë një qen që erdhi me vrap drejt një lumi.

Kur qeni iu afrua lumit dhe shikoi në lumë, ai pa një qen tjetër që ishte reflektimi i tij. Qeni u frikësua të shihte një qen tjetër dhe lehu në të dhe më pas u tërhoq, por për shkak se ishte i etur, ai përsëri shkonte pranë lumit për të pirë ujë. Kjo ka ndodhur shumë herë.

Përfundimisht, pavarësisht frikës së tij, ai u hodh në lumë dhe reflektimi u zhduk. Duke parë këtë guxim të qenit, mësova se nëse një person pavarësisht frikës së tij, ec përpara. Personi që lufton frikën e tij, patjetër do të ketë sukses në jetë.

Mësuesi im i tretë i madh ka qënë një fëmijë i vogël.

Një herë po kaloja pranë një fshati. Rrugës pashë një fëmijë të vogël duke ecur drejt një Kishe duke mbajtur një qiri të ndezur.

Unë me shaka e pyeta – E ndeze këtë qiri?

Ai u përgjigj – Po, po.

Pastaj thashë – Ishte një moment kur u shua qiri dhe pastaj erdhi një moment kur qiri po digjet. A mund të më tregoni burimin nga erdhi drita?

Fëmija qeshi dhe pikërisht atëherë fiku qiriun dhe tha – E patë dritën duke u larguar? Çfarë u bë me të? Me thuaj.

Në atë moment egoja ime u thye dhe fitova njohuri. Në atë kohë kuptova marrëzinë time dhe fillova të mësoja realisht.”

Mësimi:

Çfarë do të thotë të jesh Dishepull?

Të jesh dishepull do të thotë të jesh i hapur ndaj çdo Ekzistence. Jini gati për të mësuar nga të gjitha anët në çdo kohë. Çdo moment i jetës na jep një shans për të mësuar diçka.

Kjo Jetë do të na japë shumë mundësi për të takuar mësuesin në një formë ose në një tjetër, prandaj duhet të vazhdojmë gjithmonë të mësojmë gjëra të mira duke u bërë Dishepull në jetë.