Luani që ishte i uritur, kishte shumë vapë, dhe iu desh të duronte edhe fjalët e derrit…

©2021 Photography/shutterstock

Flitej për një luan që jetonte në një pyll, i cili ishte i ri, i fortë dhe zotërues i trupit të bukur. Nuk kishte tjetër në pyll të barabartë me të. Të gjitha kafshët në pyll e respektonin atë.

Një ditë, moti ishte i nxehtë. Luani doli në kërkim të gjahut, u shqetësua nga vapa. Ajri i freskët frynte pranë një vendi me baltë, kështu që luani qëndronte pranë tij, sepse freskia atje i jepte lehtësim nga nxehtësia.

Një derr ishte shtrirë pranë shkurreve. Duke parë luanin, ai doli dhe filloi ta thërriste atë me fjalë të rënda. Duke dëgjuar atë luani u mbush me zemërim dhe e sfidoi duke thënë: “Nuk ka krijesë në këtë pyll aq të fortë sa unë. Nëse keni guxim, atëherë më luftoni me forcë.”

Derri u hodh në një vend me baltë dhe tani ishte i mbuluar me baltë dhe kishte erë shumë të rëndë.

Duke e parë kështu, luani mendoi: “Trupi im është shumë i pastër dhe i bukur dhe nëse luftoj me derrin, do të mbulohem edhe me baltë. Çfarë do të fitoj duke luftuar këtë derr të vrazhdë? Ai në vetvete është i pisët dhe unë gjithashtu do të bëhem pis duke u ngatërruar me të.”

Duke menduar këtë, luani braktisi idenë për t’u përleshur me derrin dhe u largua.

Mësimi:

“Asnjëherë mos luani baltash me derrat, sepse ata do të kënaqen dhe ju do të bëheni pis.”

Një i keq është si një derr i mbuluar me baltë. Ata lëndojnë të tjerët me fjalë të paqytetëruara dhe i provokojnë të reagojnë. Pasi të reagoni, do t’i keni këmbët tuaja në baltë, nuk do të mund të shpëtoni nga spërkatjet e saj dhe gjithashtu do të mbuloheni në baltë.

Kjo histori përshkruan Si të trajtoni provokimet nga njerëz të tillë të ligj.

Nëse doni të ruani nderin tuaj, atëherë mos u përfshini në marrëzitë e njerëzve të ligj. Nuk ka dobi të merresh me një person të tillë. Ai person thjesht nuk ka respekt, çfarë ndryshimi do të ketë për të? Por, duke u përfshirë me një person të tillë, prestigji juaj në shoqëri dhe në njerëz do të reduktohet patjetër.

Pra, mos u bëni naiv që të përfshiheni me marrëzitë e njerëzve të ligj. Dënojini ata me Heshtjen tuaj.