Marinari punoi 3 vjet me ndershmëri, por një natë e teproi, dhe kapiteni nuk ia fali…

©AntonSokolov/shutterstock

Një marinar kishte tre vjet që punonte me shumë përkushtim dhe ndershmëri në një anije.

Një mbrëmje marinari e teproi me pijen dhe u bë tapë deri natën vonë. Kjo ndodhi për herë të parë në tre vjet.

Kapiteni i anijes, duke i vështruar të gjitha këto, e kishte regjistruar ngjarjen në regjistër kështu: “Marinari ka qenë tapë sonte.”

Marinari e lexoi atë dhe e dinte se kjo fjali do të kishte një efekt shumë të keq në punën e tij. Kështu, ai shkoi te kapiteni dhe kërkoi falje për këtë dhe më pas i kërkoi të shtonte pas asaj që kishte shkruar: Kjo ndodhi për herë të parë në tre vjet. Sepse kjo ishte e vërteta e plotë.

Por kapiteni e mohoi këtë pikë dhe tha: “Çfarëdo që unë kisha shënuar në regjistër është e vërtetë”.

Pas disa ditësh ishte radha e marinarit, ishte radha e marinarit për të lënë shënimet e tyre në regjistër.

Ai shkroi në regjistër: Kapiteni nuk ishte tapë sonte.

Kur kapiteni e lexoi atë në regjistër, ai i kërkoi marinës të ndryshonte këtë fjali ose të shkruante diçka tjetër, sepse ajo që ishte shkruar tregonte se kapiteni e tepronte çdo natë.

Marinari i tha kapitenit: “Çfarëdo që kam shkruar në regjistër është e vërtetë”.

Të dyja fjalitë ishin të vërteta por mesazhi që vjen nga të dyja ishte si një gënjeshtër.

Mësimi:

Së pari – nuk duhet të flasim kurrë në atë mënyrë që edhe pse është e drejtë, nënkupton mesazhin e gabuar. Së dyti – pasi të dëgjohet diçka, para se të japim një mendim apo të reagojmë për të, duhet të mendohet të paktën një herë nëse ka ndonjë aspekt tjetër në këtë çështje apo jo. Me pak fjalë, duhet të shmangim gjysmë të vërtetat.

Kini parasysh se, gjysmë të vërtetat janë më të dëmshme sesa gënjeshtrat, për shkak se ato bazohen mbi një pohim të saktë por që të shtyjnë në konkluzion të gabuar.

Në ditët e sotme duhet të jemi shumë herë më të kujdesshëm ndaj gjysmë të vërtetave sepse janë pikërisht këto të fundit që shkaktojnë shtrembërimin më të madh sesi na shtyjnë ta përceptojmë një situatë, marrëdhënie, apo çështje.