“Me cilin mjek do ta kryeni ndërhyrjen”, e pyeti infermierja… “Me Janin”, u përgjigj pacienti… “Nuk mund ta besoj”, ia priti ajo

©Wikimedia Commons

Një infermiere hyri në dhomën e pacientit dy orë para operacionit të tij. Ajo rregulloi vazon me lule dhe ndërsa punonte, papritmas e pyeti pacientin: “Zotëri, cili mjek po ju bën operacionin?”

Pacienti u përgjigj: “Dr. Janin.”

Duke dëgjuar emrin e doktoreshës, duke lënë punën e saj, infermierja nxitoi te pacientja dhe me një pamje të habitur në fytyrë pyeti: “Zotëri, vërtet? A e ka pranuar vërtet Dr. Jani operacionin tuaj?”

Pacienti tha: “Po, Dr. Jani është ai që bën operacionin tim.”

Infermierja tha: “Shumë e çuditshme. Nuk mund ta besoj.”

I shqetësuar, pacienti pyeti: “Por çfarë është kaq e çuditshme në lidhje me të?”

Infermierja tha: “Ky mjek ka kryer mijëra operacione deri më tani dhe shkalla e suksesit të tij është 100%. Për shkak të kësaj, orari i tij është gjithmonë i ngjeshur, ai gjendet duke mbajtur konferenca të shumtën e kohës, dhe është shumë e vështirë të marrë kohë për ndonjë gjë tjetër. Jam i habitur sesi ai ka kohë për të bërë operacionin tuaj.”

Pacienti i tha infermieres: “Ndoshta është fati im i mirë që Dr. Jason ka kohë për të kryer operacionin tim.”

Infermierja me një buzëqeshje të madhe tha: “Më besoni, për mua mbetet ende surprizë sesi mjeku më i mirë po ju kryen operacionin.”

Nuk kaloi shumë, dhe pas kësaj bisede, erdhi koha që pacienti të dërgohej në sallën e operacionit. Rrugës për në sallën e operacionit, pacienti dukej i qetë. Ishte një operacion i suksesshëm. Tani, pacienti po qeshte dhe së shpejti do të rikthehej të jetonte jetën e tij.

Ajo infermierja që ishte në dhomën e pacientit nuk ishte një infermiere e zakonshme, por një mjeke psikiatre me famë e atij spitali, detyra e të cilës ishte të përgatiste pacientët mendërisht dhe psikologjikisht për operacionet dhe të largonte çdo dyshim që ata kishin para operacionit.

Këtë herë doktoresha e kishte bërë detyrën e saj duke zbukuruar buqetën në dhomën e pacientit dhe e vendosi atë aq bukur në zemrën dhe mendjen e pacientit. Ajo doktoreshë që i përgatiste pacientët mendërisht përpara ndërhyrjes u bë mjeke e famshme pati sukses në klinikat psikiatrike më të suksesshme të botës, çdo trajtim i të cilës ishte një sukses.

Quhet Efekti Placebo. Është një fenomen i mirëdokumentuar në mjekësi, në të cilin ata që mendojnë se po i jepet një trajtim i ri dhe efektiv kanë më shumë gjasa të shërohen sesa ata që e dinë se trajtimi i tyre nuk është asgjë e re.

Mësimi:

Një qëndrim pozitiv ndoshta nuk do ta kurojë sëmundjen në vetvete, por të menduarit pozitiv do ta bëjë më të lehtë menaxhimin e jetës suaj, zvogëlimin e stresit dhe gjithashtu ju ndihmon të kujdeseni më mirë për veten dhe këto gjëra janë të rëndësishme për të ndihmuar një shërim nga çdo sëmundje. Nëse mbani një qëndrim të kundërt apo negativ, as ilaçet më të mira ndonjëherë nuk japin efekt.