“Merri këto para dhe jeto në prosperitet”, i tha fqinjit të varfër… Të nesërm fqinji ia ktheu të gjitha

©RealPeopleStudio/shutterstock

Në një fshat, Shami dhe Rami ishin fqinjë. Shami ishte një bujk i varfër dhe Rami ishte pronar pronash. Të dy fqinjët e bënin jetën krejtësisht të kundërt nga njëri-tjetri.

Sham ishte i relaksuar dhe i lumtur dhe ai kurrë nuk shqetësohej të mbyllte dritaret dhe dyert e shtëpisë së tij natën para se të flinte. Edhe pse nuk kishte para, ai bënte një jetë të qetë.

Nga ana tjetër, Rami ishte gjithmonë i tensionuar. Ai gjithmonë duhej t’i mbyllte dyert dhe dritaret e shtëpisë së tij gjatë natës dhe gjithashtu nuk mund të flinte mirë. Ai ishte gjithmonë i shqetësuar se dikush mund t’i thyente kasafortën dhe t’i vidhte të gjitha paratë. Ai kishte dëshirë për paqe në jetën e tij.

Ai e kishte zili jetën paqësore të Shamit.

Një ditë, Rami thirri fqinjin e tij Shamin dhe i dha një arkë plot me para duke i thënë:

“Shiko miku im i dashur. Unë jam i bekuar me shumë pasuri. Të shoh në varfëri. Pra, merri këto para dhe jeto në prosperitet.”

Marrja e parave e bëri Shamin të ishte shumë i lumtur pasi mund t’ia lehtësonin jetën. Ai ishte i lumtur gjithë ditën dhe nata erdhi. Sham shkoi në shtrat. Por, asaj nate ai nuk mundi të flinte pasi vazhdonte të mendonte për paratë që kishte me vete. Ai shkoi të mbyllte dyer dhe dritare. Ai ende nuk mund të flinte. Gjithë natën ai ishte i shqetësuar.

Sapo zbardhi dita, Sham ia çoi Ramit arkën e parave. Ai ia dha kutinë Ramit duke i thënë:

“I dashur mik, unë jam i varfër. Por, paratë tuaja më hoqën paqen. Ju lutem pranoni nga mua t’Ju kthej paratë tuaja.”

Mësimi:

Ruhuni nga ai lloj pasurimi për arritjen e të cilit duhet të hiqni dorë nga liria, dhe qetësia juaj.

Paratë nuk mund të të japin gjithçka. Mësoni të jeni të kënaqur me atë që keni dhe do të jeni gjithmonë të lumtur.