“Nëse kalëron ngadalë mbërrin shpejt në shtëpi, po ece shpejt të kap nata rrugës”, i tha plaku… Djaloshi nuk ia vuri veshi dhe shpejtoi

©Andrew Lever/shutterstock

Një djalë i ri ishte duke hipur mbi një kalë të cilin e kishte ngarkuar rëndë me mango, të cilat i kishte mbushur pa kujdes.

Ai udhëtoi me kalin e tij një rrugë të gjatë për të mbledhur ato mango. Ai nuk ishte i sigurt se sa kohë do të duhej për t’u kthyer në shtëpi.

Në udhën e kthimit për në shtëpi, ai pa një plak rrugës dhe e pyeti se sa kohë duhet të udhëtonte për të arritur në vendin e tij.

Plaku shikoi ngarkesën e rëndë dhe i tha: “Nëse kalëron ngadalë, mund të arrish në shtëpinë tënde për 3 orë”. Nëse ecni më shpejt, do të arrini në shtëpi jo më herët se në mbrëmje!’

I riu u habit me fjalët e plakut. Iu duk shumë e çuditshme. Si ishte e mundur që nëse ecte më shpejt do të mbërrinte më vonë.

Megjithatë, ai ishte me nxitim për të arritur në shtëpi. Ai nguci kalin e tij për të vrapuar më shpejt. Ndërsa ai e cyste kalin e tij rrugës, mangot filluan të binin nga çantat. Ai ndaloi kalin dhe mblodhi mangot.

Përsëri, nuk bëri shumë udhë dhe ranë ca mango të tjera. Ai i mblodhi përsëri dhe humbi disa të tjera. Ai u përpoq të fitonte kohën e humbur por më kot. Shumë herë ai përsëriste të njëjtën gjë dhe u desh pothuajse mesnata për të arritur në shtëpinë e tij.

Më pas e kuptoi kuptimin e vërtetë të fjalëve të thëna nga plaku!

Mësimi:

Dëgjoni këshillat e të moshuarve. Ata kanë më shumë përvojë jetësore, gjërat që të rinjtë i kanë përpara në rrugëtimin e tyre, të moshuarit i kanë kaluar apo përjetuar me kohë. Ata e dinë se çfarë del rrugës, ndaj është këshillë e mirë të mos i harrojmë fjalët e tyre.

Njëherë e një kohë, jetonte një dre që ishte udhëheqës i mijëra drerëve. Ai kishte dy djem.

Pasi të dy djemtë u rritën plotësisht, babai i tyre i thirri.

Ai tha, “Unë jam shumë i vjetër tani, kështu që nuk mund të bëj të gjitha gjërat e nevojshme për t’u kujdesur për këtë tufë të madhe. Unë dua që ju të dy të jeni udhëheqës në vend të meje, ndërsa mua më mbarojnë ditët.”

Kjo u njoftua dhe gjysma e drerëve vendosën të ndiqnin njërin djalin e parë dhe të tjerët vendosën të ndiqnin tjetrin djalin e dytë. Kështu u bë.

Gjatë kohës së vjeljes, orizi është më i gjatë dhe dreri nuk mund të mos hyjë në streha dhe ta hajë atë. Për të shmangur shkatërrimin e të korrave të tyre, fermerët hapnin gropa dhe vendosnin kunja të mprehta në tokë, ndërtonin kurthe guri për të kapur dhe vrarë drerët. Për shkak të kësaj, kur vjen koha e korrjes, drerët ishin gjithmonë në rrezik.

Duke e ditur këtë, dreri plak i mençur thirri dy djemtë e tij, të cilët ishin udhëheqës të zgjedhur. Ai i këshilloi ata që t’i çonin tufat në male, larg tokave bujqësore dhe më pas t’i kthenin në tokat e ulëta kur të përfundojë sezoni i korrjes. Pasi kjo ishte mënyra e vetme që ai e kishte shpëtuar tufën e tij nga vritja gjatë sezonit të korrjes.

Dreri plak i urtë ishte shumë i dobët për t’u udhëtuar, kështu që ai mbeti atje i fshehur. Ai i paralajmëroi ata që të kenë kujdes në rrugë dhe të kenë udhëtim të sigurt.

Të dy udhëheqësit e rinj u nisën me tufën e tyre drejt maleve.

Djali i parë ishte mjaft i mençur për të mbajtur parasysh këshillat e babait të tij dhe kuptoi rreziqet e lëvizjes së tufës së tij. Kështu që ai ishte shumë i kujdesshëm. Ai e dinte se ishte më e sigurt të qëndronte larg fshatrave. Ai e dinte që nuk do të ishte e sigurt për të udhëtuar gjatë ditës. Kështu ai e çoi tufën e tij gjerësisht nëpër fshatra dhe lëvizte vetëm në mes të natës. Tufa e tij arriti shëndoshë e mirë në mal.

Por i dyti nuk u kushtoi vëmendje këshillës së babait të tij dhe nxitoi të arrinte malin. Ai nuk i interesonte as dita apo nata dhe vazhdoi të shkonte me tufë nga fshatrat dhe zona e fermës. Për shkak të kësaj, shumë u vranë dhe u plagosën nga fshatarët. I dyti arriti në pyll me vetëm pak drerë të gjallë.

Dy tufa qëndruan atje derisa mbaroi sezoni i korrjes.

Djali i parë e çoi tufën e tij mbrapa me kujdes si më parë dhe i ktheu të gjithë 500 drerët shëndoshë e mirë, ndërsa tufa e zezë pothuajse u vra dhe disa humbën gjatë kthimit.

Duke parë këtë dreri i vjetër i mençur, tha: “I pari ka të gjithë ndjekësit e tij me vete, ndërsa i dytë po kthehet i plagosur me më shumë se gjysmën e tufës së tij të vdekur. Prandaj ata që ndjekin një udhëheqës të mençur me cilësi të mira dhe do të jenë gjithmonë të sigurt. Ata që ndjekin një udhëheqës impulsiv dhe janë të pakujdesshëm dhe mendojnë vetëm për veten e tyre, do të bien në telashe dhe do të shkatërrohen.”

Mësimi:

Ai që mëson nga të vjetrit dhe i merr seriozisht këshillat e tyre, do të bëjë një jetë të sigurt dhe më të mirë.