Prinici i dhuroi lypësit një diamant, por të nesërmen e gjeti përsëri duke kërkuar lëmoshë, iu afrua dhe e pyeti…

©shutterstock

Njëherë e një kohë dy djemtë trashëgimtarë të fronit Shree dhe Arjun shkuan për një shëtitje të shkurtër nëpër qytet.

Ata panë një të varfër me pamje të mpakur duke lypur. Arjuni ndjeu keqardhje për të dhe i dha një qeskë plot me 100 monedha floriri. I varfri u gëzua shumë dhe falënderoi Arjunin. U nis për në shtëpinë e tij.

Rrugës, ai pa një person tjetër që kishte nevojë për ndihmë. Lypësi i varfër mund të kishte nxjerrë një ose dy monedha për ta ndihmuar atë person. megjithatë, ai zgjodhi ta shpërfillte atë. Por rrugës për në shtëpinë e tij, një hajdut i grabiti çantën e tij me të gjitha monedhat dhe iku.

I varfri u dëshpërua dhe u kthye përsëri për të lypur. Të nesërmen përsëri kur Arjuni pa të njëjtin person duke lypur dhe u habit që pasi mori një qeskë plot me monedha që mund të zgjaste një jetë mirëqënie, i varfri ishte ende duke lypur! Ai e thirri lypësin dhe e pyeti në lidhje me arsyen për këtë. I varfri i tregoi të gjithë ngjarjen dhe Arjuni përsëri ndjeu keqardhje për të. Kështu, këtë herë ai i dha atij një diamant.

Lypësi u gëzua shumë dhe u nis për në shtëpi dhe ai përsëri pa dikë që kishte nevojë për ndihmë, por ai zgjodhi të injoronte përsëri. Me të arritur në shtëpi, ai e vendosi në mënyrë të sigurt diamantin në një enë të zbrazët uji dhe planifikoi ta këmbente atë në të holla dhe për të jetuar një jetë të pasur.

Gruaja e tij nuk ishte në shtëpi. Ai ishte shumë i lodhur ndaj vendosi të bënte një sy gjumë. Në mes të gjumit, gruaja e tij erdhi në shtëpi dhe mori atë enë të zbrazët, eci drejt lumit afër për ta mbushur. Ajo nuk e kishte vënë re diamantin në enë. Me të mbërritur në lumë, ajo e futi të gjithën në ujin e rrjedhshëm të lumit për ta mbushur. Ajo mbushi enën por diamanti ishte zhdukur me rrjedhën e ujit!

Kur lypësi u zgjua, ai shkoi të shihte enën dhe e pyeti gruan e tij për diamantin. Ajo i tha, nuk e kishte vënë re dhe duhet të kishte humbur në lumë. I varfri nuk mund ta besonte fatin e tij të keq dhe përsëri filloi të lypte. Përsëri Arjun dhe Shreee panë atë duke u lutur dhe Arjun e pyeti përsëri për këtë. Arjuni u ndje keq dhe filloi të mendojë nëse ky lypës do të ketë ndonjëherë një jetë të lumtur.

Shree i cili quhej nga të gjithë si një mishërim i mirësisë, buzëqeshi. Shree i dha atij lypësi një monedhë, e cila nuk mjaftonte as për të blerë një drekë apo darkë për një person. Arjun e pyeti Shree: “Zot, i dhashë monedha ari dhe diamant, të cilët mund t’i kishin siguruar një jetë të pasur, por nuk e ndihmova dot. Si do ta ndihmojë vetëm një monedhë këtë djalë të varfër?” Shreenbuzëqeshi dhe i tha Arjunit të ndiqte atë lypës dhe ta zbulonte.

Rrugës, i varfri po mendonte se një monedhë që i dha Shree, ai nuk mund të blinte as një drekë për një person. Pse do të jepte kaq pak? Ai pa një peshkatar që po nxirrte një peshk nga rrjeta e tij. Peshku po përpëlitej. Lypësi ndjeu keqardhje në atë moment për peshkun. Ai mendoi se kjo monedhë nuk do ta zgjidhë problemin e tij, pse të mos e ruante atë peshk. Kështu prifti pagoi peshkatarin dhe mori peshkun. Ai e futi peshkun në kovën e tij të vogël me ujë që e mbante gjithmonë me vete.

Peshku po përpëlitej edhe më shumë në atë kovë të vogël me ujë, derisa përfundoi duke hedhur një diamant nga goja! I varfri bërtiti nga gëzimi: “E gjeta, e gjeta!”. Në të njëjtën pikë, aty po kalonte hajduti që kishte grabitur qeskën e lypësit me 100 monedha ari. Ai mendoi se i varfri e njohu dhe mund ta ndëshkonte. Ai u frikësua dhe vrapoi duke e gjuajtur qeskën në drejtim të lypësit. I varfri nuk mund ta besonte atë që sapo ndodhi.

Arjun i pa të gjitha këto dhe tha: “O Zot, tani e kuptoj veprën tënde”.

Morali: Kur keni mjaftueshëm për të ndihmuar të tjerët, mos e lini këtë shans të shkojë. Veprat tuaja të mira do t’ju shpërblehen gjithmonë.

Mos prisni që të ndani pak me të tjerët atëherë kur të keni shumë, por ndani atëherë keni pak, dhe do t’ju bëhet shumë.