“Pse i fshin gabimet?”, e pyeti mësuesi… “Sepse nuk dua t’mi shohin…”, u përgjigj ai… Pastaj mësoi mënyrën perfekte si fshihen ato!

©Nikkikii/shutterstock

Një fëmijë kur filloi të përdorte stilolaps në shkollën e mesme, ndërsa shkruante bëri një gabim. Pra, para se të dorëzonte ai u përpoq ta fshinte atë.

Fëmija u përpoq të përdorte gomën, por pas pak, gabimi i tij u duk përsëri. Kështu, ai filloi të përdorte pështymën e tij për të fshirë gabimin e tij, funksionoi, por vetëm për të lënë vrima në letrën e tij.

Fëmija e dorëzoi punën e tij ashtu siç është. Për shkak të gjithë kësaj, shënimet e tij u ndotën dhe ai duhej të përballej me qortim nga mësuesi i tij për shkak të punës së pistë.

Një ditë, një mësues tjetër pa të njëjtën gjë në fletoren e fëmijëve.

Ai e pyeti: “Pse u përpoqët ta fshini gabimin tuaj aq shumë sa të bënit vvrima në letrën tuaj?”

Fëmija tha: “Sepse nuk dua që njerëzit t’i shohin gabimet e mia.”

Me këtë mësuesi qeshi dhe tha: “Sa herë që bëni gabim, thjesht kaloni atë dhe vazhdoni. Përpjekja për të fshirë gabimet tuaja vetëm do të dëmtonte fletoren tuaj.

Përpjekja për të fshirë gabimin tuaj do të bëjë që më shumë njerëz të dinë për rrëmujën tuaj. Pra, thjesht kalojeni dhe vazhdoni përpara. Mos e ekspozoni veten si rezultat i përpjekjes për të mbuluar gabimet tuaja.”

Një herë në klasë një mësues e pyeti një student: “Sa veshka kemi?”

Studenti u përgjigj: “Katër”.

“Çfarë? Katër?”, u përgjigj mësuesi.

Mësuesi nuk e priste këtë përgjigje. Kështu ajo pyeti përsëri: “A je i sigurt?”

Studenti u përgjigj po.

Mësuesi mendoi se ndoshta ajo duhet të provonte përsëri, ndoshta studenti nuk e mori pyetjen si duhet. Këtë herë ajo pyeti: “Sa veshka keni?”

Këtë herë studenti u përgjigj: “Dy”.

Mësuesja ishte i lumtur që mori përgjigjen e duhur. Ende e pyeti studentin: “Nëse e dinit përgjigjen e duhur, atëherë pse thatë katër më parë?”

Me këtë studenti i pafajshëm u përgjigj: “Në atë kohë më pyete sa veshka kemi! Ne kemi katër – dy tuajat dhe dy të miat. “Ne” është një përemër pronor i përdorur në shumës.”

Mësimi:

Në jetë, ndonjëherë ne nuk e kuptojmë këndvështrimin e një personi tjetër dhe i themi se e kanë gabim. Para se të korrigjoni gabimin e tjetrit, duhet të përpiqeni të kuptoni këndvështrimin e tyre.