“Pse mali kthen mbrapsht zërin tim”, pyeti djaloshi… I ati filloi të bërtiste vetë!

©shutterstock

Ishin pushimet verore, duke menduar të kalonte pak kohë në paqe, babai bëri plan me të birin për të shkuar në mal.

Pasi i paketuam gjërat, të dy u nisën për piknik.

Kur po ecnin nëpër mal, djali papritmas rrëshqiti në gur dhe nga goja i doli një zë i fortë – “Ahhh..”

Vetëm pas kësaj, ai dëgjoi një zë të përsëritur nga malet – “Aaahhhhh..”

Djali u befasua kur e dëgjoi atë dhe pyeti: “Kush është atje?”

Zëri që ai dëgjoi ishte: “Kush është atjee eee ee e?”

Djali bërtiti me kureshtje: “Kush është?”

Zëri u kthye, “Kush ështëëë?”

Tani, djali u zemërua dhe bërtiti: “Përgjigju, frikacak.”

Ai dëgjoi të njëjtën gjë përsëri, “Përgjigju, frikacaaaak..”

I zemëruar ai bërtiti: “Ti frikacak..”

Ai dëgjoi të njëjtën përgjigje: “Ti frikacak..”

Pikërisht në atë kohë, babai i tij u afrua. Djali e pyeti babanë e tij për këtë. Babai i tij buzëqeshi dhe më pas bërtiti me zë të lartë: “Ti je një fitues”.

Ata dëgjuan përsëri, “Ti je një fitues”.

Djali ende nuk mund ta kuptonte se çfarë ndodhi. Pastaj babai i tij i shpjegoi djalit se si zëri i tij kthehet pasi godet malet dhe tha: “Është Jehona. Çfarëdo që të thuash do të përsëritet.”

Pastaj babai i tha të birit:

“Jeta jonë është e njëjtë. Çfarëdo që marrim është thjesht pasqyrim i veprimit tonë. Çfarë flasim, çfarë mendojmë, e marrim përsëri. E ardhmja jonë është si ky zë, ajo që bëjmë do të na kthehet nesër.

Nëse ruani respektin për të tjerët, do t’ju kthehet e njëjta gjë. Nëse mendon në mendjen tënde se je frikacak, nuk mund të bësh asgjë dhe atëherë do të bëhesh i tillë. Nëse mendoni se jeni fitues, atëherë do të bëheni të tillë.”