“Puna apo fati, e bën njeriun?”, e pyeti ai shitësin… “A ke shkuar ndonjëherë në bankë”, iu përgjigj tjetri…

©Wikimedia Commons

Një burrë shkonte herë pas here në te shitësi i ushqimeve. Burri dhe shitësi i ushqimit flisnin për shumë tema dhe ishte interesante dhe argëtuese për të dy të diskutonin për gjëra të ndryshme.

Një ditë, ndërsa shitësi i ushqimit po përgatiste gjërat, ata filluan të diskutojnë për të punuarit fort dhe fatin.

Burri e pyeti shitësin e ushqimit: “Çfarë mendon? Një burrë arrin sukses për shkak të punës së palodhur apo fatit?”

Duke dëgjuar këtë, shitësi i ushqimit pyeti: “Zotëri, duhet të keni një dollap banke në bankë?”

Njeriu u përgjigj: “Po”.

Shitësi i ushqimit tha: “Çelësat e dollapit të bankës janë përgjigjja ime.”

Tjetri u hutua dhe pyeti: “Çfarë? Çfarë do të thuash?”

Shitësi i ushqimeve u përgjigj: “Zotëri, çdo dollap banke ka dy çelësa. Ju duhet të mbani njërin çelës dhe menaxheri i bankës mban çelësin tjetër.”

Zotëria u përgjigj: “Po”

Shitësi i ushqimit pyeti: “Përsa kohë që nuk i përdorni njëherësh të dy këta çelësa, nuk mund ta zhbllokoni dollapin e bankës. E drejtë?”

Burri u përgjigj: “Në rregull.”

Shitësi i ushqimit buzëqeshi dhe tha: “Në mënyrë të ngjashme, në jetë, çelësi që mbani përfaqëson, të punuarit fort dhe çelësi që mban menaxheri përfaqëson fatin tuaj.

Asnjëherë nuk duhet të ndalosh së punuari fort, e palodhur, kurrë nuk duhet të ndalësh së provuari për të përdorur çelësin e tij sepse nuk e dini kurrë se kur Zoti do ta përdorë çelësin e tij dhe dera juaj e suksesit hapet.

Nëse nuk po punon shumë, nuk po përdor çelësin tënd, por “Menaxheri” përdor çelësin e tij dhe megjithatë dera e suksesit mbetet e mbyllur/kyçur sepse nuk je në gjendje të vendosësh çelësin e punës së palodhur.”

Pra suksesi vjen atëherë kur përgatitja, puna, përpjekja takohen me rastësinë, fatin, orën. Nëse momenti vjen dhe ju nuk ju gjen të përgatitur, atëherë i kujt është faji…