“Si do ta bëjmë shpërndarjen e mallit?”, pyeti shefi… Menaxheri më i moshuar foli i fundit dhe zgjidhi çështjen!

©shutterstock

Dikur një fabrikë birre e vjetër vendosi të instalojë një linjë të re për konservimin në mënyrë që të mundësojë tregtimin e produkteve në sektorin e supermarketeve.

Ishte ndryshim i madh për një kompani të vogël, kështu që ftoi të gjithë personalitetet dhe punonjësit vendas të dëshmojnë këtë ndryshim të madh. Të gjitha erdhën në ditën e inaugurimit të linjës së re të konservimit.

Pasi linja e re e konservimit ishte ndezur me sukses dhe u kryen të gjitha formalitetet, të gjithë të ftuarit u relaksuan dhe u mblodhën në grupe të vogla dhe dhe shijuan gostinë.

Në një cep qëndronin tre burra që po diskutonin për transportin dhe shpërndarjen.

Njëri prej tyre ishte menaxher i tanishëm i shpërndarjes, dy tjerët ishin punonjës të mëparshëm, të cilët dikur kishin qenë menaxherë në departamentin e shpërndarjes të kompanisë dhe ishin shumë të vjetër dhe në pension. Të tre burrat sëbashku përfaqësonin tre breza njerëzish që punonin në kompaninë e menaxhimit të shpërndarjes gjatë një periudhe pesëdhjetëvjeçare.

Kur të gjithë po diskutonin për procesin e shpërndarjes, menaxheri aktual tregoi për stresin për shkak të politikës së kompanisë. Sipas politikës së shpërndarjes, dërgesat e gjata do të kryhen të hënën dhe të martën dhe dërgesat e shkurtra të premten dhe dërgesat e tjera në ditët e tjera të javës.

Ai vazhdoi, “Është kaq e vështirë të planifikosh gjërat në mënyrë efikase me një politikë të tillë dhe kanaçe të reja dhe kërkesa të larta të super tregut.”

Tjetri tundi me kokë në shenjë dakordësie.

Menaxheri që ishte paraardhësi simpatizoi: “Kjo ishte edhe në ditët e mia. Gjithmonë më dukej e çuditshme që edhe nëse kamionët ktheheshin herët të hënën, ata nuk mund të përdoren të martën për vrapime të vogla, sepse të gjitha dërgesat lokale duhej të bëheshin të premteve..!!”

Njeriu i tretë, i cili ishte menaxheri më i vjetër, u përpoq të mendonte shumë dhe u përpoq të kujtonte arsyen e një politike të tillë dhe më pas, pas pak ai buzëqeshi dhe tha: “Mendoj se më kujtohet tani.”

Ai tha, “Gjatë Luftës së Dytë Botërore racionimi i karburantit u fut, kështu që ne ndaluam përdorimin e kamionëve dhe vazhduam të përdornim kuaj. Të hënave kuajt pushonin mirë, prandaj merreshin për dërgesa të gjata, të premteve kuajt ishin aq të lodhur sa mund të përballonin vetëm pikat e shkurtra lokale.

Pas kësaj, menjëherë pas hapjes së linjës së re të konservimit, kompania ndryshoi politikën e dërgesës.

Morali:

Ne nuk duhet të ndjekim çdo gjë verbërisht. Në të kaluarën, traditat dhe rregullat u vendosën sipas nevojës së tyre të tanishme, por me kalimin e kohës ndryshojnë kushtet dhe ne duhet të përpiqemi të mësojmë kuptimin pas politikave ose traditave të tilla dhe të ndryshojmë nëse është e nevojshme.

Në shumë raste nuk janë gjërat e reja që na krijojnë pengesa e vështirësitë, por janë rregullat e vjetra të imponuara nga kushtet e vjetra që na pengojnë me të rejat.