“Ti më ke paguar tashmë për lyerjen e varkës”, i tha bojaxhiu… “Këto janë për tjetër gjë”, iu përgjigj pronari

©leonov.o/shutterstock

Një herë një pronar varke vendosi të lyente varkën e tij. Kështu një ditë, ai thirri një bojaxhi dhe i kërkoi që ta lyente.

Ai bleu bojë, mori me vete dhe furça dhe filloi të lyente varkën me ngjyrë të kuqe të ndezur siç i kërkoi pronari.

Ndërsa lyente varkën, ai vuri re se kishte një vrimë në të dhe vendosi ta riparonte. Pasi mbaroi me lyerjen, bojaxhiu mori paratë nga pronari dhe u largua.

Të nesërmen, pronari i varkës erdhi te bojaxhiu dhe i dorëzoi atij një çek me një numër shumë më të lartë se pagesa për lyerjen.

Bojaxhiu u befasua dhe tha: “Ti më ke paguar tashmë për lyerjen e varkës”.

Pronari u përgjigj: “Po. Por kjo nuk është për lyerjen. Është për riparimin e vrimës në varkë.”

Bojaxhiu u përgjigj: “Ah! Por ishte një shërbim kaq i vogël. Sigurisht që nuk ia vlen të paguash një shumë kaq të lartë për diçka kaq të parëndësishme.”

Pronari tha: “Miku im i dashur, ti nuk e kupton. Më lejoni t’ju tregoj se çfarë ndodhi.

Kur ju kërkova të lyeni varkën, harrova t’ju them për vrimën. Kur boja në varkë u tha, fëmijët e mi morën varkën dhe shkuan për një lundrim peshkimi.

Ata nuk e dinin që kishte një vrimë në trupin e varkës dhe unë nuk isha në shtëpi në atë kohë.

Kur u ktheva dhe vura re se ata kishin marrë varkën, u dëshpërova sepse kujtova se kishte një vrimë në varkë dhe nuk ju kisha kërkuar ta riparoni.

Imagjinoni lehtësimin dhe gëzimin tim kur i pashë duke u kthyer nga peshkimi, të sigurt.

Pastaj hipa në varkë dhe e kontrollova, u befasova kur zbulova se e kishe riparuar atë vrimë, edhe kur nuk të kisha kërkuar ta bëje.

E kuptoni, tani çfarë keni bërë?

Ti shpëtove jetën e fëmijëve të mi. Unë nuk kam para të mjaftueshme për të paguar për Veprën tuaj tënde Vogël të Mirë.”

Mësimi:

Pa marrë parasysh se kush, kur apo si. Vetëm vazhdoni të ndihmoni. Jepni më shumë sesa merrni. Integriteti është virtyti i të bërit gjënë e duhur edhe kur askush nuk po iu vëzhgon. Edhe pse nuk do të na e shprehin, do të presin nga ne që të bëjmë më shumë sesa paguhemi, dhe nuk do të vonojë shumë dita kur do të paguhemi më shumë sesa bëjmë.