“Ule pak çmimin e spinaqit dhe do blej shumë tufa”, i tha zonja në pazar… Shitësi kundërshtoi, por pas pak u dorëzua

©APJ/shutterstock

Një ditë të veçantë, shitësi i perimeve solli disa tufa me spinaq, me çmimin 6 rupi/pako.

Një djali i ri vuri re që nëna e tij po i kërkonte këtij shitësi t’ia jepte spinaqin me gjysmën e atij çmimi. Madje, nëna e e tij i ofro shitësiti që ajo të blinte 4 tufa me 6 rupi.

Për njëfarë kohe të dy po peshonin për çmimin. Më në fund shitësi refuzoi me mirësjellje pasi nuk do të ishte në gjendje të shesë me atë çmim pasi ai nuk do të ishte në gjendje të mbulonte as koston e blerjes së tyre. Ai ngarkoi shportën e tij në kokë dhe filloi të largohej.
Pasi eci disa hapa, ai u kthye mbrapa dhe tha: “Paguani me 4,50 rupi/tufën dhe unë do t’jua jap me atë çmim.”

Djali i ri pa që nëna e tij e lëvizi kokën në shenjë mohimi dhe i qëndroi ofertës së saj fillestare. Duke parë këtë shitësi perimeve vazhdoi.

Pas pak, ajo u kthye dhe e thërriti dhe më në fund u arrit marrëveshja në ofertën e nënës së tij. Shitësi e perimeve vendosi shportën e saj në dysheme. Nëna e djalit të ri mori kohën e saj duke kontrolluar secilën tufë dhe më në fund zgjodhi 4 tufa për kënaqësinë e saj.
Nëna e djalit të ri bleu nxorri paratë për të paguar shitësin e perimeve. Shitësi mori paratë pa njehsuar fare dhe u ngrit për t’u larguar.

Por pikërisht atëherë, ai u lëkund për shkak të marramendjes së dukshme. Nëna e djalit të ri i kapi duart dhe e pyeti nëse kishte ushqim në mëngjes.

Shitësi i perimeve u përgjigj: “Me fitimin e sotëm, do të blej pak oriz rrugës për në shtëpi dhe më pas do të ha”.

Duke dëgjuar këtë, nëna e djalit të ri i kërkoi të ulej dhe me nxitim ajo u largua dhe u kthye shpejt bashkë me ushqimin dhe ujin që kish blerë për shitësin.

Shitësi i perimeve pranoi me mirënjohje dhe hëngri ushqim dhe piu ujë. Pastaj nëna i bleu pak çaj. Ajo e piu atë çaj dhe duke falënderuar nënën e djalit të ri, duke u ndjerë pak më mirë, u ngrit, vendosi shportën në kokë dhe vazhdoi rrugën e tij.

Djali i ri pa të gjitha këto dhe u hutua. Ai shkoi te nëna e saj dhe e pyeti: “Ti ishe e pamëshirshme në çmim, nuk tolerove as edhe për një rupi, por tani i ofrove ushqim me çmim shumë më të lartë.

Pse?”

Kësaj pyetjeje nëna i buzëqeshi dhe iu përgjigj: “Fëmija im i dashur, kur blija, ishte një tregti midis blerësit dhe shitësit, por kur ai nuk ndihej mirë, i ofrova ndihmën time. Sepse nuk ka mirësi në tregti dhe nuk do të ketë kurrë asnjë tregti në mirësi.”