“Unë e pashë i pari, dhe kjo shpatë është e imja”, i tha shokut… pas pak minutave u pendua për atë që foli

©shutterstock

Një herë në një fshat, jetonin dy shokë, Sonu dhe Monu. Një ditë, ata të dy duhej të shkonin në një fshat tjetër për disa punë.

Në rrugën e tyre, Sonu pa një shpatë të bukur të varur në një pemë. Ai shpejt shkoi përpara dhe e kapi dhe bërtiti i lumtur: “Sa shpatë të bukur kam gjetur”.

Me këtë, shoku i tij, Monu, e ndërpreu dhe i tha: “Ne të dy po udhëtojmë së bashku, ndaj duhet të thuash se kemi gjetur një shpatë të bukur”.

Sonu u përgjigj: “Oh jo jo, e pashë këtë shpatë dhe e mora. Prandaj, është vetëm e imja.”

Duke thënë këtë, ai e mbajti atë shpatë pranë tij. Monu nuk tha më asgjë dhe të dy filluan të ecin përpara.

Kur ata ishin gati të arrinin në një fshat tjetër, një grup njerëzish u shfaqën para tyre.

Dhe befas një nga ata njerëz e kapi Sonun nga qafa duke thënë: “E kam kapur, ai është vrasësi. Ai ka shpatën e përdorur për vrasje në fshatin tonë.”

Duke dëgjuar këtë, Sonu u tremb dhe i tha Monu: “Shoku im, ne jemi në telash të madh”.

Në këtë monument u përgjigj: “Jo, jo ne. Ti je në telash të madh.”

Pikërisht atëherë njerëzit filluan të merrnin Sonun për ta futur në burg… Monu u ndje keq për shokun e tij dhe e largoi keqkuptimin e shkaktuar për shkak të asaj shpate dhe e nxori Sonun nga ai telash.

Më vonë, duke e pranuar ndjesinë e turpit, Sonu i kërkoi falje shokut për sjelljen e tij egoiste dhe e falënderoi që e ndihmoi në momentin deçiziv.

Morali:

Ne nuk duhet të ndajmë vetëm dhimbjet tona, por edhe lumturinë tonë me miqtë tanë.