Unë Kam 8 Muaj që Punoj Mësuese dhe Dua t’ju Them Disa të Vërteta për të Cilat Prindërit Nuk Dinë Asgjë

©Depositphotos.com

Emri im është Elena Fomina dhe unë jam një mësuese e re e gjuhës angleze në një shkollë publike ruse.

Unë erdha në profesion menjëherë pas diplomimit dhe iu bashkova stafit, siç thonë ata, me kohë të plotë. 33 orë në javë nuk është shaka. Duke dëgjuar për një ngarkesë të tillë, mësuesit tundin kokën me simpati.

Veçanërisht për ju, unë do të rrëfej për profesionin tim.

Çështja e rrogës

© Young_teacher / Zen.yandex

Paga ime është 300 euro. Kjo është pa asnjë zbritje të tatimit mbi të ardhurat. Ata premtuan të shtonin një pagesë mujore prej 70 euro ngaqë isha e specializuar. Por deri më tani as nuk kam pasur kohë për të kuptuar nëse do e marr apo jo këtë shtesë. Një kurs i vogël privat më shpeton – fitesa ime, përndryshe nuk do arrija as të siguroja mbijetesen. Dhe sigurisht, ndihma nga të dashurit e mi. Përndryshe, mësimdhënia është një punë e vërtetë sfilitëse për mbijetesë.

Të gjithë e dinë se sa e kushtueshme është të çosh një fëmijë në shkollë, veçanërisht një klasë e parë. Dhe ja cilat janë gjërat që e shqetësojnë mësuesin e ri

© Young_teacher / Zen.yandex

Zyrë. Nuk më duhej të shpenzoja shumë për zyrën, sepse në konferencë, specialistëve të rinj iu dhanë ditarë dhe stilolapsa. Por unë gjithashtu duhej të blija artikuj të tjerë shkrimi, të cilët më kushtuan 8 euro. Libri i mësuesit u ble vetëm për lehtësinë time: shkolla kaloi në metodën elektronike shumë kohë më parë.

Një printer. Tani shtypja e materialit shtesë, pastaj programet e punës. Rimbushja e një printeri të tillë është mjaft e kushtueshme – 4 euro. Por vetë printeri më kushtoi 121 euro.

Tekstet shkollore. Në bibliotekën e shkollës, kam marrë vetëm një pjesë të tyre dhe përgjithësisht hesht për librat e punës dhe librat për mësuesin. Meqenëse është e papërshtatshme për mua të punoj me versione elektronike, bleva disa nga librat shkollorë dhe librat e punës me shpenzimet e mia për shumën prej 49 euro. Këtu duhet të shtoni edhe 4 fletore të tjera të porositura diku tjetër – 3 dhe 5 euro.

Veshje. Pantallona të gjera, mëngë të gjata dhe këpucët më kushtojnë 130 euro. Unë nuk bleva asgjë tjetër, pasi në përgjithësi veshjet e mia janë të përshtatshme për shkollë.

Në total, 320 euro. Mund të thuash që unë tashmë kam shpenzuar pagën time të parë dhe gjithashtu kam hequr një copë nga e dyta.

Fëmijët në shkollë nuk dinë praktikisht asgjë që lidhet disi me gjuhën angleze

© East News

Por çfarë është në të vërtetë kjo gjë: ata nuk mund të lexojnë. Mbaj mend që ky zbulim më tronditi. Kështu që unë do të filloj dhe ti mësoj edhe për këtë! Pra unë jap mësim anglisht, por në fillim më duhet t’u mësoj gjuhën amtare.

33 orë në javë, klasa të mëdha, fëmijë sinqerisht të dobët. 25 nxënës të klasës së dytë. Gjatë këtyre 4 muajve të punës, detyrat e shtëpisë nuk ishin përfunduar në mënyrë të vazhdueshme. Një fëmijë që nuk ka mësuar vërtet të lexojë duhet të lëvizë në një klasë tjetër.

© Oberemchenko Nikolay / Komsomolskaya Pravda / East News

 

Gjyshja vendos, por Vasya dorëzohet

© Depositphotos.com

Djaloshi me emrin Vasya erdhi në mësim – dhe përsëri ai nuk kishte asnjë libër shkollor. Në një rast tjetër, ai flet gjithë kohës me shokun e bankës. Kur i tërheq vëmendjen, un marr vetëm një buzëqeshje dhe një vështrim bosh nga ai. Shkoj te drejtuesi i shkollës për të gjetur arsyen e sjelljes. Dhe pastaj rezulton se që nga shkolla fillore, gjyshja e tij bënte detyrat e shtëpisë për djalin. Ai shkonte nga shkolla në shtëpi, hante dhe shkonte në shtrat: në fund të fundit, fëmija është i lodhur! Dhe gjyshja në heshtje hapte çantën e shpinës dhe programin shkollor, duke kopjuar me zell shkrimin e nipit të saj.

Natyrisht, mësuesja e fillores kishte parë dhe kuptuar gjithçka, por bisedat me gjyshen nuk patën asnjë efekt dhe ajo vazhdoi të kryente detyrat për Vasjën e vogël. Natyrisht, gjyshja e shqetësuar i bëri fëmijës një dëm të keq: ai nisi programin shkollor me shumë mangësi, por mos bërja e detyrave të shtëpisë tashmë i është bërë një zakon. Eshtë e panevojshme të thuhet, suksesi i tij në gjuhë është zero.

Mësuesi që bërtet

Bëra praktikë në një gjimnaz të njohur. Heret ne mengjes. Klasë e 7-të: fëmijë aktivë. Mësuesja me mirësjellje më uli në tryezën e fundit dhe mësimi filloi. Me një britmë. Edhe para se të kapërcente pragun e zyrës, ajo ulëriti në mënyrë që më trembi shumë. Ndjesitë, natyrisht, nuk janë të këndshme. Këto 40 minuta të pafundme, nuk mund të mos ndieja se ishte faji im. Në vend të këtyre fëmijëve, unë thjesht nga frika isha në gjendje të mësoja asgjë, e lëre më ata që, përveç kësaj, nuk mësuan asgjë.

Ora tjetër ishte fizika. Doli që fëmijët kishin punë laboratorike sipas planit. Pastaj përsëri u tremba, sepse mbaj mend se sa e zhurmshme ishte ajo ora para kësaj. Por nuk ndodhi ashtu. Mësuesja erdhi na takoi – një zonjë shumë e bukur. Ajo filloi të shpjegonte se si ta bënin punën, ndërsa fëmijët dëgjonin në heshtje. Pastaj ajo solli pajisjet e nevojshme: topa metalikë, disa pajisje të panjohura për mua. Fëmijët fjalë-për-fjalë u shndërruan: ata e bënin punën në heshtje, diskutonin diçka me pëshpëritje me partnerët e tyre. Dhe nëse ishte e nevojshme të bëhej një pyetje, ata me qetësi ngritnin dorën dhe mësuesi iu afrohej. Për më tepër, ajo nuk e ngrinte zërin e saj asnjë herë gjatë gjithë mësimit. Unë pashë me sytë e mi dashurinë për fëmijët dhe respektin e ndërsjellë.

Shkova për të bërë një manikyr dhe nuk mund të vendosja për ngjyrën në asnjë mënyrë

© Young_teacher / Zen.yandex

Manili janë ngjyra të ndritshme rozë, të kuqe. Por e kuptova që 1 shtatori nuk ishte larg dhe se së shpejti do të shkoja në klasë. I kërkova këshilla estetistes: ajo ka një djalë, në shkollë. Kjo do të thotë, se ajo e shihte situatën nga jashtë dhe me jepte një mendim të mirë.

Përgjigja goditi: “Bëni diçka neutrale. A e dini se çfarë lloj prindërish janë tani? Ata menjëherë do t’ju gjykojnë për thonjtë tuaj të ndritshëm.” Unë jam akoma në shok nga fjalët e saj. Pse prindërit papritmas kishin të drejtë të kritikonin pamjen time? Dhe nëse unë jam një person i mirë dhe një mësues i mrekullueshëm, atëherë çfarë ndryshimi bën çfarë ngjyre kanë thonjtë e mi?

Unë menjëherë u kujtova për shembujt e disa shkollave private, ku mësuesit zakonisht ecin me xhinse dhe ulen në dysheme me fëmijë. Procesi arsimor nuk vuan nga kjo – përkundrazi. Atëherë ku është ky gjykim dhe kush ka të drejtë ta përcaktojë atë?

Të drejtat jo të dukshme, por ekzistuese të mësuesve

  • Mësuesi ka të drejtë të mos e lejë studentin të shkojë në tualet, pasi ai është përgjegjës për të. Nëse diçka i ndodh nxënësit, mësuesi do të përgjigjet.
  • Mësuesi ka të drejtë të mos korrigjojë notat e studentit, edhe nëse me të vërtetë kërkon dhe sjell një ese, një teoremë të provuar ose një abstrakt me 20 faqe.
  • Mësuesi mund ta ngrejë zërin në klasë, për sa kohë që ai nuk ofendon askënd dhe nuk bëhet personale. Një pyetje tjetër – a është e nevojshme?
  • Mund të shkruajë një raport si për një student individual ashtu edhe për të gjithë klasën në tërësi.
  • Ka të drejtë të ndërpresë mësimin për të thirrur drejtorin.
  • Nëse një institucion arsimor nuk përputhet me ligjin, mësuesi mund të kërkojë ndihmë tek autoriteti përkatës dhe të marrë kompensim moral ose material.
  • Vetë mësuesi zgjedh ditën për takimin me prindër dhe nxënës dhe ka të drejtë të refuzojë bisedën, duke kursyer kohën e tij.
  • Ai gjithashtu ka të drejtë të shkruajë një ankesë si ndaj administratës së shkollës ashtu edhe ndaj prindërve, nëse ka arsye të arsyeshme për këtë (fyerje, shantazhe, kërcënime).

Si e pranova gabimin tim

© Potatushkina.gmail.com / Depositphotos.com

Një herë në një takim prindëror më pyetën: “A është normale që e gjithë klasa të marrë të njëjtën notë sepse nuk bënë detyrat e shtëpisë, edhe pse disa prej tyre bënë diçka! “Natyrisht, u përgjigja unë, kjo tregon për joprofesionalizmin e mësuesit. Pastaj kërkova të dija emrin e atij apo asaj mësueseje që e kishte bërë një gjë të tillë. Kush mendoni se ishte emri që më tha prindi me të cilin po flisja? Ishte emrin im.

Për një sekondë, e kujtova një situatë që më ndodhi në mësim rreth një muaj më parë. Gjysma e klasës nuk i kishte bërë detyrat e shtëpisë, për të cilën unë i dhashë notë të gjithë klasës.

Sigurisht, të nesërmen u thashë fëmijëve se u dhashë nota vetëm atyre që nuk e përfunduan detyrën. Por mendoj se kishin krijuar një përshtypje. Prandaj, pas fjalëve të prindit, u ndjeva shumë e turpëruar. Unë kërkova falje dhe shpjegova situatën.

Si i kthejmë fëmijët në robotë

© Papava / Depositphotos.com

Faza # 1. Kështu plot gjallëri, ai vjen në klasën e 1-rë. Ai vrapon gjatë gjithë kohës gjatë pushimit dhe i tregon Maryivanës se cilin stilolaps ka blerë për të. Mësimi edhe po harrohet, sepse gjethet po bien bukur jashtë dritares, dhe retë janë gjithë forma. “Heshtje në klasë kur mësuesi flet! Asnjë shpërqendrim! ”

Faza numër 2. Unë tashmë jam bërë pak më i pjekur. Di më shumë rreth numrave. Por ai është akoma i interesuar për fotografi në një libër shkollor të historisë natyrore dhe nxit shokun e tij anash: “Shiko, çfarë figure!” – “Pra, Ivanov, çfarë po bën atje?”.

Faza 3. Vish një këmishë të bukur me ngjyrë vjollcë të lehtë. Fëmija në ditëlindjen e 11-të shkon në shkollë për t’i qerasur fëmijët me ëmbëlsira. “Çfarë është kjo? Ne shkojmë në shkollë me uniformë. Dukesh si një klloun!”

Faza 5. Dje prindërit e tij po ziheshin shumë. Ai shqetësohej gjithë natën dhe qante. Në mëngjes as nuk hante, vraponte në shkollë për të shpërqendruar veten. “Ivanov, ku je? E harrove. Po e shëtit mendjen? ”

Fundi. Kthehen në shtëpi në klasën e 11-të, duke ngulur sytë në telefon dhe duke menduar se kur ai do të përfundojë shkollën dhe do të kalojë provimin. Kur do të jetë e mundur të jetojë përsëri?

Gabimi më i madh që bëjnë prindërit

© Galsand / Depositphotos.com

Gabimi qëndron pikërisht në faktin se prindërit fillojnë t’i bërtasin fëmijës dhe ta rrisin atë në një gjendje histerike. Në këtë moment, fëmija nuk është në gjendje të perceptojë fjalimin edukativ. Fëmija në mënyrë të pavetëdijshme krijon një bindje se ai nuk është i mbrojtur nga prindërit e tij. Fjalët që prindërit i thonë në këtë moment nga dëshpërimi dhe zemërimi perceptohen më mprehtësisht dhe mbeten në kujtesë për shumë vite. Prandaj, të gjitha llojet e frazave të tipit “Nuk e kemi parë ditë të bardhë gjithë jetën duke t’i plotësuar të gjitha kushtet ty”, “Ti na çon mundimin kot” do të perceptohen një mijë herë më të dhimbshme.

Një dyqan, shesh lojërash ose shkollë nuk është vendi për të qortuar fëmijën tuaj. Kjo duhet të bëhet në mënyrë private. Ndonjëherë edhe prania e një gjysheje apo tezeje të dashur e bën fëmijën të turpërohet dhe të shqetësohet pse u qortua.

Dhe kjo do të çojë në faktin se ai nuk ka gjasa të të dëgjojë, sepse ai do të mendojë vetëm se ka njerëz të tjerë para të cilëve ke turp. Prandaj, përpiquni të flisni me qetësi, të ndëshkoni jo me fjalë të rënda, por duke e privuar fëmijën nga ndonjë bonus i këndshëm. Është e rëndësishme që fëmija të kuptojë: nëna dhe babai janë afër tij/saj, thjesht nuk ke nevojë ta bësh atë gjë më, pasi ata mërziten. Të dashur Prindër, mos bëni gabim duke i bërtitur foshnjës tuaj ndërsa qan. Përqafojeni shpejt!