“Zotëria im, kjo nuk është gjë e mirë”, i tha eksperti i ëndrrave… Mbreti nuk duroi dhe urdhëroi t’ia hiqnin sysh!

©shutterstock

Një herë një mbret pa në ëndërr se i ishin thyer të gjithë dhëmbët, vetëm një dhëmb i madh përpara i kishte mbetur në gojë. Mbreti u shqetësua shumë nga një ëndërr e tillë.

Në mëngjes, Mbreti i tregoi ëndrrën e tij ministrit të tij dhe donte të dinte kuptimin e saj. Ministrat këshilluan që ekspertët e ëndrrave të thirren dhe të pyesin për kuptimin e asaj ëndrre.

Një njoftim u bë në Mbretëri për të thirrur ekspertët e ëndrrave në Pallat për të gjetur kuptimin e ëndrrës së Mbretit dhe kushdo që mund ta parashikojë saktë do të shpërblehej.

Pas një dite, një ekspert i ëndrrave erdhi në Këshill dhe tha: “Zotëria im! Unë mund t’ju them kuptimin e saktë të ëndrrës suaj.”

Mbreti tregoi ëndrrën e tij dhe tha: “Më trego, çfarë do të thotë kjo ëndërr?”

Eksperti i ëndrrave me fytyrë të trishtuar tha: “Zotëria im! Ëndrra juaj është e trishtuar. Kjo ëndërr ishte një tregues se të gjithë të afërmit tuaj do të vdisnin një nga një para jush.

Me të dëgjuar këtë, Mbreti u zemërua dhe u trishtua dhe urdhëroi ushtarët e tij të arrestonin menjëherë ekspertin e ëndrrave.

Të nesërmen, një burrë tjetër erdhi në Këshill dhe tha: “Zotëria im! Më trego ëndrrën tënde, mund të të them se çfarë kuptimi ka.”

Mbreti tregoi ëndrrën e tij.

Pasi e dëgjoi, njeriu u mendua pak dhe tha: “Madhëri…! Kjo është një ëndërr e mirë. Ju nuk keni nevojë të shqetësoheni. Ajo ëndërr do të thoshte që Ju do të keni një jetë më të gjatë dhe më të përmbushur se kushdo nga të afërmit tuaj.”

Duke dëgjuar këtë, Mbreti u bë i lumtur. Ai e shpërbleu me shumë monedha ari dhe dhurata të tjera.

Në këtë histori, të dy personat treguan të njëjtin kuptim të ëndrrës, por një person u burgos dhe tjetri u shpërblye.

Kjo ndodhi vetëm sepse eksperti i ëndrrave nuk përdori fjalë të zgjedhura pozitive për t’i treguar Mbretit kuptimin e ëndrrës, ashtu siç tjetri përdori një mënyrë pozitive dhe të drejtë për të përcjellë të njëjtin mesazh.

Mësimi:

Kur themi diçka, si e themi atë dhe çfarë fjalësh zgjedhim, dhe këndvështrimi që zgjedhim për ta përcjellë atë Mesazh, bën një ndryshim të madh. Gjithmonë zgjidhni fjalët tuaja me mençuri.