10 Këshilla Edukative që Ju Ndihmojnë të Rritni një Milioner

E kush nuk do të shpresojë, thellë në zemrën e tyre, që fëmija i tyre do të bëhet një nga njerëzit më të fuqishëm në botë? Pra, lind pyetja: si e rritni një person për të qenë i suksesshëm?

Flisni me fëmijët tuaj për partëa – nuk është diçka që mund të bëni, është diçka që duhet të bëni.

© Mary Poppins Returns / Walt Disney Pictures

Kjo nuk është një temë tabu. Që në moshë të re, një fëmijë duhet të dijë se nga vijnë paratë, për çfarë përdoren dhe si mund t’i fitojë.

 • Në një dyqan, provoni ta drejtoni vëmendjen e tyre tek çmimet. Fëmija do të jetë i lumtur të jetë pjesë aktive e procesit të blerjes. Ata mund të zgjedhin diçka nga lista juaj e blerjeve dhe t’ju tregojnë se sa kushton. Atëherë ata do ta kuptojnë pse, për shembull, pasta e dhëmbëve me vlerë 5 dollarë mbetet në raft ndërsa një e ngjashme që kushton 1.20 dollarë shkon në karrocën tuaj.
 • Shpjegoni se çfarë bëni ju dhe partneri juaj në punë, pse shkoni çdo ditë në zyrë dhe çfarë pagë merrni.
 • Gjatë darkës, bisedoni për një ditë të gjatë blerjeje ose për një pushim të ardhshëm nga një perspektivë financiare.

Dërgoni fëmijën tuaj të kryejnë disa detyra.

© Home Alone / Twentieth Century Fox

Ju nuk keni nevojë t’i lini ata të shkojnë vetëm. Mund të qëndroni afër dhe t’i shikoni. Fëmijët e moshës midis 7 deri 9 vjet mund t’i kryejnë me efikasitet këto lloje detyrash. Ata gjithashtu mund të kërkojnë ndihmë nëse janë më të rinj dhe nuk dinë të lexojnë ende siç duhet.

 • Sigurohuni që fëmija juaj të ketë listën e blerjeve, e di qëllimin dhe ka para.
 • Detyra e tyre është që të zgjedhin produktet në listë dhe të përpiqen të mos shpërqendrohen nga tundimi. Ata gjithashtu duhet të llogaritin se sa para janë të nevojshme dhe të paguajnë arkëtarin.
 • Sigurisht, është më mirë të filloni me diçka të vogël. Mos e dërgoni djalin ose vajzën tuaj më të vogël për të bërë blerje me vlerë një javë të tërë, përveç nëse dëshironi që familja juaj të darkojë vetëm me çokollatë për 7 ditët e ardhshme.

Shkollat ​​Montessori në të gjithë botën praktikojnë këtë metodë të edukimit financiar. Studentët shkojnë në dyqan dhe blejnë produkte për pjesën tjetër të shokëve të klasës, të tilla si fruta për drekë ose përbërës për pjekje të bukës më vonë gjatë ditës.

Për prindërit, ky mund të jetë një trajnim i shkëlqyeshëm sepse ata praktikojnë si të lënë mënjanë dhe të shmangin nxitjen për të ndihmuar ose korrigjuar fëmijën e tyre. Detyra përfundon me sukses kur fëmija merr të bëjë gjithçka në mënyrë autonome, pa ndërhyrje nga të rriturit.

Luani lojëra të lidhura me ekonominë.

“Monopol” dhe “Cashflow” janë lojëra të shkëlqyeshme për t’u luajtur pasi pjesëmarrësit e saj mund të mësojnë shpejt rreth investimeve, aseteve, detyrimeve dhe taksave.
Nëse keni fëmijë të vegjël, provoni të luani “bankash”, “dyqanesh” ose ndonjë lojë tjetër që u tregon atyre se si funksionon bota financiare.

Parqituni tema ku fëmijët pretendojnë se janë të rritur mund t’ju ndihmojnë të rritni këtë lloj loje në një nivel të ri. Aty, i vogli juaj mund të “punojë” si arkëtar, menaxher bankar ose huadhënës dhe të fitojë paratë që mund të shpenzojnë.

Teoria e 3 arkave të kursimt – hapi i parë për caktimin e një buxheti

© Sesame Street

Robert Kiyosaki, autori i Kursit të Milionerëve, e promovojnë këtë koncept në librat e tij. Fëmija juaj do të ketë nevojë për 3 ose 4 kuti kursimi, secila prej të cilave do të kursejë para për një qëllim të caktuar.

 • Kursimet: Progresivisht, njerëzit mund të kursejnë shumë para për të realizuar ëndrrat e tyre. Plus, zakoni i kursimit të parave konsiderohet praktikë e mirë për marrjen e kredive në të ardhmen.
 • Shpenzimet: Jo të gjithë të rriturit dinë si të jenë të durueshëm dhe për disa fëmijë, është edhe më e vështirë. Kjokuti kursimi do ta mundësojë fëmijën të kuptojë se sa e dobishme është të trajtoni veten me paratë që keni fituar me kalimin e kohës.
 • Investimet: Fëmijët nuk kanë shumë shanse për të krijuar pasuri, por gjithmonë mund të kërkoni nga banka juaj lokale një llogari që do t’i lejojë ata të grumbullojnë interes nga kursimet e tyre.
 • Bamirësi: Kjo kuti kursimi është e nevojshme për të mësuar një fëmijë që nuk është e mjaftueshme vetëm për të fituar; është gjithashtu mirë të bëjmë mirë. Për shembull, ata mund të përdorin paratë e tyre për të ushqyer një kotele të braktisur ose të ndihmojnë në një program vullnetar. Për këtë detyrë, i takon fëmijës se ku ata dëshirojnë të shpenzojnë ose të kursejnë paratë e tyre.

Nëse kjo metodë tingëllon e mirë për ju, mund të filloni duke u dhënë atyre rreth 3 dollarë në javë. Në këtë mënyrë, ata do të mbushin bankat e tyre të kursimit gradualisht.

Në asnjë rrethanë nuk duhet të thoni, “Ne nuk mund ta përballojmë atë”.

Disa prindër e përdorin këtë frazë si një justifikim për të mos llastuar fëmijët e tyre. Ata e shprehin atë si një mundësi të fundit kur ata janë duke qëndruar në mes të një dyqani dhe vogëlushja e tyre i lutet që të blejë një tufë lodrash që nuk i duhen.

Pse është më mirë të mos e përdorni këtë shprehje?

Është e ngarkuar me negativitet. Kur fëmija dëgjon, “Ne nuk mund ta përballojmë këtë”, ata e interpretojnë sikur do të thotë që prindërit e tyre nuk janë të kënaqur me ato që kanë dhe se paratë shkaktojnë emocione negative.

Ajo promovon pasivitet. Kjo frazë përcjell mesazhin që prindërit nuk kanë kontroll mbi jetën e tyre. Një pozicion më aktiv përfshin të vendosurit nëse duhet të blini ose jo një send ose tjetër në vend që të lejoni sasinë e parave në portofolin tuaj për t’ju kontrolluar.

Si duhet ta refuzoni blerjen në këtë rast

 • Ne nuk jemi këtu për ta blerë këtë.” Kjo përgjigje prek planifikimin, prioritizimin dhe qëndrueshmërinë nga ana e prindërve.
 • “Do ta mbaj mend që të ka pëlqyer kjo lodër dhe do ta mbaj në mend këtë kur të shkoj të blej dhuratën tënde të ditëlindjes.” Ose, si alternativë, prezantojeni atë si një dhuratë për një ngjarje tjetër si Krishtlindjet, Vitin e Ri, ose për notat e mira duke thënë, “Unë do t’i marr parasysh dëshirat e tua”.
 • “Le të biem dakord që do të blejmë dhurata vetëm një herë në javë,” si të shtunave, për shembull. Në këtë mënyrë, do të jetë më e lehtë për ta të presin deri në fundjavë. Është thelbësore t’u mësoni durimin dhe t’u vendosni qëllime, përfshirë ato financiare, dhe të planifikoni se si të shkoni drejt tyre.
 • “Kjo kushton më shumë se sa kam planifikuar të shpenzoj.” Kjo është përgjigjja e duhur që vërteton se të rriturit i planifikojnë shpenzimet e tyre parara.
 • “Nëse mund ta gjeni me një çmim më të mirë, ne do ta marrim atë.” Së pari, kjo qasje do ta ndihmojë fëmijën të kuptojë që i njëjti artikull mund të vijë me çmime të ndryshme. Dhe së dyti, do t’ju lejojë të shmangni blerjet e impulsit.

Piqni një tortë një herë në javë me fëmijën tuaj.

Asgjë nuk i jep një fëmije aq aftësi sa eksperimentet e gatimit në kuzhinë me mamin ose babin e tyre. Duke bërë këtë mund t’i ndihmojë ata të zhvillojnë sa vijon:

 • Pavarësinë dhe vetëbesimin
 • Vullnetin për të përfunduar projektet që ata fillojnë, aftësinë për të parë rezultatet e përpjekjeve të tyre – dhe t’i shijojnë ato në të njëjtën kohë!
 • Aftësinë për të ndërmarrë rreziqe dhe përgjegjësi për diçka

Krijoni një mjedis unik mësimi për fëmijën bazuar në shijen e tyre personale, aromat dhe tingujt e preferuar.

© Young Sheldon / Warner Bros. Television

“Fusha motivuese” ose thjesht “fusha” është një koncept që u shpik në 1951 nga psikologu Kurt Lewin. Ai studioi se si objektet përreth njerëzve ndikuan në zhvillimin e tyre dhe në jetën e ardhshme. Shitësit e përdorin këtë term në mënyrë aktive, por shumë arsimtarë dhe psikologë miratojnë krijimin e një mjedisi të veçantë motivimi të të mësuarit.

Për shembull, psikologu Liubov Sgonnik mëson prindërit të zbulojnë se çfarë i pëlqen fëmijës së tyre dhe i inkurajon ata ta rrethojnë fëmijën me këto gjëra gjatë studimeve të tyre. Për shembull, fëmijët mund të rrëmbejnë frutat e tyre të preferuar kur duhet të zgjidhin problema komplekse në detyrat e tyre të matematikës.

Lëreni që fëmija të anashkalojë shkollën herë pas here.

Njerëzit e suksesshëm nuk janë vetëm ata që ishin studentë të shkëlqyeshëm me notat më të mira, por janë edhe njerëz fleksibël që dinë të mësojnë gjëra të reja, të identifikojnë mundësi unike dhe të kuptojnë kur nuk është problem të shkelen rregullat.

Ndonjëherë, në vend që të shkoni në shkollë, është më mirë të kaloni një ditë në paqe, ose përkundrazi, të aktivizoheni dhe të bëni diçka ndryshe si të shkoni në shëtitje ose të vizitoni një muze.

Humbja e ditës së mësimit mund të jetë e dobishme për arsyet e mëposhtme:

 • Të menduarit për shëndetin psikologjik: Disa ndërmarrje po prezantojnë këtë praktikë në ditët e sotme. Për fëmijët, kjo është po aq e rëndësishme. Ndonjëherë, ata mund të kenë nevojë të ‘bëjnë pushim’.
 • Qëndrimi i fortë fizikisht: Në këtë mënyrë, ju mund të parandaloni që mekanizmat psikosomatikë të aktivizohen, gjë që ndodh kur trupi sëmuret në mënyrë që më në fund të bëni pushim. Është më mirë të kaloni disa ditë dhe të mos ndiheni fajtor për këtë.
 • Rifitimi i motivimit të brendshëm: Sipas shkencëtarëve Edward L. Deci dhe Richard M. Ryan, në shkollë, fëmijët mund të gjejnë konkurrencë, autonomi dhe mundësinë për të bashkëvepruar me profesorin. Ndërsa konkurrenca, ideja e “Unë mund”, së bashku me autonominë dhe pavarësinë mund të ndodhin në klasë, ato vërtet mund të vijnë kur fëmija bën pak pushime.
 • Duke treguar dashurinë tuaj: Profesori dhe shkrimtari, Dima Zicer kurrë nuk lodhet duke thënë se midis të gjitha gjërave të respektueshme që prindërit përpiqen të sigurojnë për fëmijët e tyre, ata shpesh harrojnë një gjë të rëndësishme – dashurinë. Nëse është ideja e prindërve të humbasë një ditë në shkollë, akti është një manifestim i dashurisë. Kur fëmija e di se prindërit e tyre janë në ekip me ta, ata mund të përballen me çdo problem.
 • Prioritizimi: Çfarë ndodh nëse ata humbasin praktikën e futbollit ose provimin e matematikës? Ata do të detyrohen të kuptojnë se si t’i menaxhojnë. Liria vjen me përgjegjësinë.
 • Ndërmarrja e rreziqeve: Gatishmëria për të ndërmarrë një hap të guximshëm është e zakonshme në mesin e të gjithë milionerëve. Një shembull i denjë për këtë është Howard Schultz. Ai nuk kishte frikë të hapte një zinxhir kafenesh edhe pse kjo do të thoshte të shkonte kundër dëshirave të shefave të Starbucks. Për këtë, Schulz e filloi biznesin e tij nga e para. Më vonë, Starbucks bashkëpunoi me të dhe u bë një nga zinxhirët më të mëdhenj të dyqaneve të kafesë në botë.

Lejoni vetes të jeni një prind dembel ndonjëherë.

Në momentin që nuk po u përgatisni mëngjes, nuk jeni duke ndjekur një program ose nuk po mbikëqyrni detyrat e shtëpisë së fëmijës tuaj, do të krijoni një hapësirë ​​boshe që mund të dëshironi ta plotësoni me punë. Në vend të kësaj, pushoni.

Lërini fëmijët tuaj ta bëjnë punën. Kjo do të hapë mundësi të reja për ata që të bëhen të pavarur dhe të ndërmarrin iniciativa. Sa më madh të jetë fëmija, aq punë më të ndërlikuara mund të kryejë. Çdo fëmijë midis moshës 6 dhe 7 vjeç, për shembull, është plotësisht i aftë të ushqejë macen, të pastrojë këpucët (dhe tuajat), dhe të lajë rrobat. Ndodh kështu që jo shumë prindër e dinë ose besojnë se kjo është e vërtetë.

Si përfundim, lërini t’i bëjnë disa punë sepse pavarësia është një nga komponentët thelbësorë të suksesit – veçanërisht në çështjet financiare.