10 Këshilla për të Kuptuar Nëse po e Dëmtoni Shëndetin Kur Qëndroni Ulur

©shutterstock

Duke qëndruar ulur për një kohë të gjatë mund të çojë në përkeqësim të shëndetit, thonë shkencëtarët. Ata madje i referohen këtij fenomeni si “sëmundja e qëndrimit ulur”.

Dhimbja e shpinës është një problem shumë i zakonshëm sepse sjellja statike rrit stresin në shpinë, supe, krahë dhe këmbë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të shmangni gabime të caktuara në ulje dhe të ndiqni rekomandimet e ekspertëve.

Ne e dimë se sa të këqija mund të jenë disa zakone uljeje dhe duam të ndajmë me ju disa pozicione të gabuara të qëndrimit që me sa duket i bëjmë çdo ditë gjatë punës në një tavolinë.

Ju nuk e mbani monitorimin e kompjuterit tuaj në nivelin e syve.

Sytë tuaj duhet të jenë në përputhje me një pikë në ekran rreth 5-7 cm nën krye të monitorit tuaj. Nëse pozicionoheni në këtë mënyrë, ju nuk do ta lodhni kokën. Kur vendosni ekranin në pozicionin e saktë dhe të rehatshëm, do të keni mundësi të shihni më shumë. Plus, qafa dhe shpina nuk do të vuajnë.

Ju nuk i tërhiqni shpatullat tuaja ose nuk e mbani shpinën mbrapa drejt karriges.

Ekspertët rekomandojnë që shpina juaj të përputhet me pjesën e pasme të karriges së zyrës. Ju duhet të shmangni përkuljen përpara. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur ndiheni të lodhur pasi uleni për periudha të gjata kohore.

Nuk i mbështetni këmbët tuaja në tokë.

Është më mirë të përkulni gjunjët në këtë kënd kur këmbët tuaja janë të sheshta në dysheme. Ekspertët thonë gjithashtu se është mirë të hiqni këpucët, veçanërisht kur ato kanë tak[. Nëse karriga juaj nuk mund të rregullohet në lartësinë e duhur, përdorni një mbështetëse këmbësh.

Ju kryqëzoni kyçet e këmbëve ose këmbët.

 

Ka mjaft studime që sugjerojnë që kryqëzimi këmbëve ndërsa punoni në një tavolinë është i dëmshëm. Mjekët thonë se kjo madje mund të çojë në presion të lartë të gjakut. Përkundrazi, mund të përpiqeni të bëni disa ushtrime sa herë që ndjeni dëshirën për të kryqëzuar këmbët.

Ju nuk përdorni mbështetje ergonomike për të mbajtur një pozicion neutral.

Po, mund të jetë e vështirë të ruash një qëndrim neutral gjatë uljes në një tavolinë. Por në këtë rast, ju mund të përdorni disa produkte speciale mbështetëse. Ata vërtet mund t’ju ndihmojnë të ndërtoni zakone më të mira ergonomike.

Ju nuk e rregulloni vendin tuaj sipas asaj që i nevojitet trupit tuaj.

Ju mund të rregulloni lartësinë e sediljes tuaj shpesh, por ka ende shumë pak ndryshime që mund të bëni. Thjesht ndryshoni “vendosjen” e karriges tuaj derisa ta shikoni atë më të rehatshme për ju. Dhe është më mirë të mos përdorni një karrige normale sepse nuk mund ta rregulloni atë.

Disa specialistë rekomandojnë gjithashtu karrige lëvizëse. Ata i lejojnë njerëzit të ulen ose të ngrihen në mënyra të ndryshme, në mënyrë që të mund të kryeni disa ushtrime.

Nuk bëni pushime çdo 30 minuta.

Të ulesh për periudha të gjata kohore mund të shkaktojë lodhje të muskujve, siç thonë burimet mjekësore. Pasi të kaloni ca kohë të ulur me qëndrimin e duhur, përsëri mund të riktheheni në një pozicion që mund të jetë i dëmshëm për shpinën. Në këtë rast, bëni pushime të shpeshta.

Specialistët rekomandojnë të bëni pushime çdo 30 minuta dhe të paktën, bëni disa ushtrime çdo orë.

Ju nuk e rregulloni lartësinë e karriges tuaj në mënyrë që ijet tuaja të jenë pak më të larta se gjunjët.

Sugjerohet të rregulloni lartësinë e karriges tuaj të punës. Ijet duhet të jenë pak më lart se gjunjët. Në thelb, këmbët tuaja duhet të jenë të përkulura në një kënd prej 90 gradësh. Mund të jetë e vështirë në fillim, por përpiquni ta mbani këtë qëndrim sa më shumë që të jetë e mundur.

Ju nuk e rregulloni lartësinë e krahut.

Ndërsa jemi ulur në një karrige zyre, mund të harrojmë për pozicionimin e duhur të krahëve. Ato duhet të jenë të përkulura kudo, nga një kënd prej 75 gradë në një kënd prej 90 gradësh në bërryla. Specialistët rekomandojnë këtë pozicionim jo vetëm për të shmangur dhimbjen në shpinë, por edhe për ta forcuar atë.

Ju nuk përdorni kufje ndërsa punoni.

Ndonjëherë mund të ketë shumë shpërqendrime ndërsa punoni shumë në një tryezë. Ekspertët nuk janë kundër vendosjes së kufjeve, por ata sugjerojnë që ta bëni atë gjatë bisedës në telefon, të paktën. Kjo promovon pozicionimin e duhur të kokës tuaj dhe ju kursen nga dhimbjet e shpinës, veçanërisht nëse keni nevojë të bëni shumë thirrje. Sidoqoftë, profesionistët paralajmërojnë se vendosja e kufjeve gjatë punës gjatë gjithë kohës mund t’ju izolojë nga bashkëpunëtorët.

Sa shpesh vini re që jeni duke mbajtur sjellje të gabuar ndërsa punoni në një tavolinë? Çfarë pengese jetësore keni për të shmangur këto pozicione të këqija ulur?