10 Këshilla që të Mos Bini në Grackat e Supermarketeve, dhe t’i Kurseni të Hollat

©depositphotos

Ju jeni në nxitim për të shkuar në shtëpi dhe thjesht doni të blini disa vezë dhe qumësht në supermarket, por ato qëndrojnë të fshehura diku afër skajeve të dyqanit.

Të gjithë kemi pyetur për rregullin në dukje kaotik të mallrave në supermarketet e mëdha. Por asgjë nuk është e organizuar në mënyrë kaotike. Është një renditje e menduar mirë me qëllimin e vetëm për të rritur shitjet. U habitët, apo jo?

Në këtë artikull le të shohim disa nga truket e zgjuara që përdorin supermarketet për të rritur shitjet e tyre.

I ngatërrojnë klientët me qëllim.

© dj3v3n / Reddit

A keni menduar ndonjëherë pse artikujt që zakonisht blihen së bashku nuk vendosen më pranë njëri-tjetrit? Kjo është për shkak se supermarketet duan që ju t’i kërkoni ato duke shëtitur nëpër dyqan me shpresën se do të kënaqni blerjen impulsive kur shikoni edhe gjërat e tjera.

Sipas një raporti të botuar nga Instituti i Shkencave të Tregut, 68% e blerësve që bënë më shumë rrugë në korridore bënë blerje të paplanifikuara, krahasuar me 51% të atyre që ecën më pak.

“Çmimi i hijshëm” është një mashtrim i vërtetë.

© BrokenSphere / Wikimedia Commons © BrokenSphere / Wikimedia Commons

Kurdoherë që të shihni një produkt me çmim 1.99 lekë ose 399,99 lekë, dyqani po përpiqet të bëjë që të mendoni se çmimi është pak më poshtë se një numër i rrumbullakosur, dhe se po kurseni para. Ky fenomen njihet si “efekti i shifrës së majtë”. Dhe studimet tregojnë se funksionon për bukuri.

Artikujt me fitim të lartë vendosen në nivelin e lartësisë syve.

© emperortiberius08 / Reddit

Dyqanet vendosin produkte të shtrenjta dhe me diferencë të lartë në lartësi të lehta për t’u parë dhe për t’u kapur lehtë. Dhe anasjelltas, ata vendosin produktet me çmime më të ulëta në vende me vështirësi.

Po ashtu si me të rriturit, sendet për fëmijët vendosen në nivelin e tyre të syve. Kështu që herën tjetër kur të dëgjoni, “Mami, dua këtë!” Dhe pyes veten se si e gjeti fëmija juaj, ju e dini arsyen.

Shportat e blerjeve janë të mëdha për një arsye.

© Depositphotos.com

Një studim zbuloi se dyfishimi i madhësisë së shportës së blerjeve bëri që klientët të blinin 40% më shumë. Kjo është arsyeja pse me kalimin e viteve, përmasat e tyre janë rritur. Për shembull, në Whole Foods, madhësia e karrocave për blerje pothuajse është dyfishuar në 2 vitet e fundit.

Muzika ndikon në modelet e blerjes.

© Holloman Air Force Base

Një studim i botuar në revistën Procedia Ekonomia dhe Financat, zbuloi se muzika e këndshme në sfond rrit shanset që një blerës të kalojë më shumë kohë dhe të shpenzojë  më shumë në dyqan. Supermarketet gjithashtu preferojnë të vendosin muzikë me rrahje të ngadalta në mënyrë që t’ju bëjnë të ndjeheni më të qetë dhe të lëvizni ngadalë. Studimet zbuluan se lëvizja me një ritëm të ngadaltë i bëri klientët të bëjnë 29% më shumë blerje.

Vendosja e produkteve të qumështit dhe vezët larg hyrjes

© Open Grid Scheduler / Grid Engine / Flickr

Qumështi dhe vezët janë 2 nga kategoritë më të njohura të dyqaneve ushqimore, dhe ato gjenden gjithmonë larg hyrjes së dyqanit. Kjo pasi dyqani dëshiron që ju të ecni edhe nëpër disa sende të tjera, edhe nëse sapo keni ardhur për të blerë gjërat më të nevojshme.

Luajnë me shqisat tona

Era e produkteve të pjekura të freskëta dhe produkteve të tjera të shijshme ushqimore ju bëjnë të ndjeheni të uritur. Kjo ju tundon të blini më shumë ushqime sesa kishit në mendje. Gjithashtu, frutat dhe perimet e freskëta zakonisht mbahen pranë hyrjes. Ngjyrat e tyre të gjalla të kombinuara me erën na detyrojnë të bëjmë disa blerje impulsive.

Rrugicat e ngushta dhe ngushtica për tek arka

© Pexels.com

Supermarketet janë të mëdha, kështu që pse rrugët janë aq të ngushta sa është e vështirë për 2 karroca që të shndërrohen me njëra-tjetrën? Kjo është për shkak se këto korridore janë krijuar me qëllim për të ngadalësuar ritmin tuaj të ecjes në mënyrë që të përfundoni duke blerë më shumë gjëra në mënyrë impulsive.

Korsitë drejt arkës janë gjithashtu të ngushta me qëllim, në mënyrë që nëse, ndërsa shkarkoni, zbuloni se ka diçka që keni kapur nga një impuls, do të jetë e vështirë për ju të ndryshoni mendim.

Vendosja e pllakave më të vogla në dysheme në seksione të shtrenjta dhe me diferencë të lartë

SONY DSC

Pllakat më të vogla bëjnë që rrotat e shportës të bëjnë një tingull më të lartë “klik-klik” i cili në mënyrë të nënvetëdijshme i detyron blerësit të ngadalësohen. Dhe siç kemi mësuar tashmë, një ritëm më i ngadaltë i ecjes do të thotë më shumë blerje!