10 Komplimente të Vogla që Duhet t’i Keni në Majë të Gjuhës Tërë Kohës

©Mix and Match Studio/shutterstock

Është vërtetuar tashmë se kemi një prirje të përgjithshme në përditshmërinë tonë, të japim komplimente më pak sesa në të vërtetë duam apo duhet.

Për ta thënë me shifra: në harkun kohor të një dite ne japim vetëm 20% të komplimenteve që duhet të jepnim, kjo vjen kryesisht sepse në shumë raste nuk i bëjmë ato të zëshme, nuk ia komunikojmë tjetrit, por thjesht i shprehim me atë zërin e brëndshëm dhe askush tjetër nuk i dëgjon.

Shpërndani pak lumturi me këto gjëra të këndshme duke ua thënë miqve, kolegëve dhe madje edhe të panjohurve.

Thoni: “U gëzova shumë që të pashë”

Filloni çdo ndërveprim në një fjalë të mirë thjesht duke ndarë gëzimin tuaj pasi keni dikë. Në çastin e duhur, personi tjetër do të dijë se nuk jeni thjesht duke u ndeshur me ta nga detyrimi ose rastësia, por jeni vërtet të umtur që jeni në praninë e këtij personi.

Papritur, veçanërisht në bashkimin me gjuhën e trupit për ndërtimin e besimit, ai person mund të ishte më i gatshëm të shprehë dhe të ndajë detaje që mund të mos i dinit nëse do të ndanit thjesht një përshëndetje më neutrale.

Thoni: “Jam i/e mahnitur”

Nëse personi tjetër ka bërë një punë të shkëlqyeshme duke iu përgjigjur pyetjeve pas një prezantimi ose ka ndenjtur në trafik me orë të tëra pa u stresuar, jepni një arsye specifike se përse kjo ju bën përshtypje. Duke treguar veprime specifike do të tregoni se jeni i sinqertë. Personi tjetër do të impresionohet që vini re gjërat e vogla.

Thoni: “Ke bërë goxha arritje”

Kur një duket synim është ende larg, mund të jetë e lehtë për tu dekurajuar. Nëse një i dashur po punon drejt një qëllimi, lavdërojeni atë person për punën e vështirë që po bën gjatë gjithë rrugës. Ndoshta një duhanpirësi ka ulur në mënyrë drastike konsumin e cigares çdo ditë, ose një mik që po përpiqet të humbasë peshë ka qenë jashtëzakonisht i zellshëm për të shkuar në palestër.

Sido që të jetë, kujtojini personit që puna e palodhur nuk shkon dëm, dhe motivojeni atë që të vazhdojë përpjekjet.

Thoni: “Unë do të doja shumë të dija opinionin tuaj”

Nëse ndiheni të zënë ngusht  dhe keni nevojë për këshilla, mendoni për personin më të mirë për të kërkuar këshilla. Kërkimi i mendimeve të dikujt për një çështje lejon që personi tjetër të dijë se sa të rëndësishme janë mendimet e tij ose të saj për ju.

Duke veçuar atë person si këshilluesin tuaj, ju jeni duke shprehur se i besoni gjykimit të tij ose të saj. Dhënësi i këshillave ka të ngjarë të marrë një ngritje të besimit, duke u ndier si një ekspert në marrëdhënie, në karrierë, ose çfarëdo tjetër që ju nevojitet ndihmë.

Thoni: “I ndoqa këshillat e tua”

Çfarë është më mirë sesa të kërkoni këshilla? T’i vini ato në zbatim. Nëse keni ndjekur sugjerimin e dikujt dhe keni përfunduar me rezultate të shkëlqyera, njoftojeni atë person. Ai ose ajo me siguri do ta vlerësojë duke ditur se sa e dobishme ishte këshilla, dhe do të merrni një nxitje lumturie kur ai person të shprehë ngazëllim për ju.

Thoni: “Do të doja të dëgjoja më tepër”

Njerëzit mund ta kuptojnë kur nuk jeni vërtet të interesuar për ato që duhet të thonë. Jini një dëgjues i mirë dhe tregoni se keni dëshirë të dëgjoni për mendimet dhe përvojat e personit tjetër. Ai ose ajo ka të ngjarë të shprehet dhe do t’ju besojë më shumë, do të thotë se do të dëgjoni më shumë detaje dhe do të ndërtoni një marrëdhënie më të ngushtë.

Thoni: “Ndihem vetvetja kur jam me ty”

Të pranosh suksesin e një personi është një gjë, por të tregosh ndikimin personal që ata kanë tek të tjerët mund të jetë edhe më mirë. Disa njerëz thjesht të nxisin të tregosh anën tënde më të mirë – e dini, ata që ju bëjnë të qeshni më shumë dhe ankoheni më pak. Lërini ata njerëz ta dinë se sa të lumtur jeni rreth tyre.

Thoni: “Të vlerësoj shumë”

Pavarësisht nëse është pastrimi javor i tualetit nga partneri juaj ose një shpërthim i emailit me mesazhe të gëzueshme nga bashkëpunëtorët tuaj, shprehni mirënjohjen tuaj. Veprimet të vogla si këto mund të jenë të lehta për tu anashkaluar, kështu që duke treguar se sa mirënjohës jeni do ta bëni personin të kuptojë se çfarë ndikimi pozitiv ka ai ose ajo tek ju.

Thoni: “Sa bukur je veshur!”

Shanset janë që ju ndoshta shihni të paktën një veshje çdo ditë që dëshironi të ishte në dollapin tuaj. Nëse është e mundur, njoftojeni personin që e ka veshur atë. Ju mund të ndikoni që personi me atë veshje të ndjehet akoma më mirë çdo herë tjetër që ta veshë atë.

Thoni: “Unë jam krenar/e për veten time”

Mos lini të gjitha komplimentet për njerëzit e tjerë dhe mos i injoroni arritjet tuaja. Merrni kohë për pak dashuri për veten dhe vini në pah prezencën tuaj, aftësitë e të dëgjuarit, punën e lodhshme, ose çdo gjë tjetër që ju mund të jeni krenarë për atë ditë. Shumë shpejt, ju do të doni atë që shihni në pasqyrë në vend që të skanoni automatikisht të metat.