10 Ushtrime të Pazakonta për Trurin që e Mbajnë Kujtesën Tuaj të Mprehtë

©depositphotos ©depositphotos

Del nga shtëpia, mbyll derën dhe papritmas kupton që ke harruar përsëri telefonin. Kjo është një ndjesi kaq acaruese! Simptomat e mosvëmendjes dhe konfuzionit nuk janë pjesë normale e plakjes. Nëse keni vërejtur se po bëheni harraqe, është koha t’ia prishni gjumin trurit tuaj dhe të provosh disa ushtrime që janë të vërtetuara që do ta forcojnë kujtesën tënde!

Ndërroni duart gjatë aktiviteteve të përditshme

© depositphotos.com

Normalisht vetëm një dorë është mbizotëruese dhe ne e përdorim atë shumicën e kohës. Por përpiquni ta ndërroni ndonjëherë! Përdorimi i dorës tuaj të kundërt do të forcojë lidhjet nervore në trurin tuaj.

Ju mund ta bëni atë ndërsa lani dhëmbët, lani enët, shkruani, pastroni ose mbushni pije. Herën e parë kur e bëni këtë, mund të jetë shumë e vështirë, por ngadalë do të mësoheni me të, dhe do t’i keni bërë trurit tuaj një stërvitje të mirë.

Lexoni librat me zë të lartë

© depositphotos.com © depoitphotos.com

Leximi me zë të lartë mund të forcojë kujtesën tuaj! Të folurit dhe të dëgjuarit veten duke folur ndihmon trurin në ruajtjen e informacionit.

Ju mund ta praktikoni këtë ushtrim me mikun ose fëmijën tuaj. Nëse nuk mund ta bëni këtë, është mirë të kaloni në libra audiobooks. Ky lloj leximi përfshin imagjinatën në një mënyrë tjetër dhe rajone të tjera të trurit fillojnë të funksionojnë.

Hani me shkopinj.

© depositphotos.com © depositphotos.com

Angazhimi i zonave të përqendruara të qelizave nervore në majë të gishtave tuaj mund të stimulojë trurin. Aktiviteti i gishtit, si përdorimi i shkopinjve, ndihmon trurin tuaj duke rritur qarkullimin tuaj. Plus ngrënia me vëmendje mund të ndihmojë tretjen tuaj dhe t’ju ndihmojë të kontrolloni kaloritë tuaja.

Zgjohuni dhe nuhatni erë vanilje.

© Nathan Dumlao / usplash © gate74 / pixabay

Shumë prej nesh zgjohen në mëngjes dhe pinë kafe të freskët. Thjesht mund të ndryshoni rutinën tuaj të zakonshme të mëngjesit dhe të zgjoheni me diçka ndryshe! Mund të jetë era e vaniljes ose trëndafilave. Mbani një ekstrakt të aromës tuaj të preferuar për një javë dhe hapeni atë kur zgjoheni në mëngjes.

Ky ushtrim është shumë i lehtë dhe përshkruhet në librin Keep Your Brain Alive: 83 Ushtrime Neurobike për të Ndihmuar Parandalimin e Humbjes së Kujtesës dhe Rritjen e Fitnesit Mendor nga Larry Katz dhe Manning Rubin. Duke nuhatur një erë të re në mëngjes, mund të aktivizoni rrugë të reja nervore.

Vendosni shtupa veshësh në mes të rutinës suaj të përditshme.

© depositphotos.com © Jeremy Banks / unsplash

Larry Katz dhe Manning Rubin këshilluan gjithashtu të përdorni tapat e veshëve. Për shembull, ju mund ta bëni atë kur bashkoheni me familjen për mëngjes. Përjetoni botën pa zë! Por mos harroni të paralajmëroni të dashurit tuaj që sot po provoni një teknikë të re.

Rutina jonë e mëngjesit mund të na bëjë të dëgjojmë gjysmë pasi truri ynë e di mjaft të mirë se çfarë na pret. Bllokoni rrugën tuaj të madhe shqisore duke vendosur tapa veshësh dhe përdorni mënyra të tjera për të realizuar detyra të thjeshta si ngrënia ose pirja e kafesë.

Shtrëngoni grushtin tuaj

© depositphotos.com

Psikologët amerikanë thonë se shtrëngimi i dorës së djathtë për 90 sekonda ndihmon në formimin e kujtesës. E njëjta lëvizje në të majtë mund të përmirësojë kujtesën.

Ky përfundim u arrit pas një eksperimenti me 50 të rritur që performuan më mirë në kujtimin e fjalëve nga një listë e gjatë, ndërsa shtrënguan grushtin e tyre.

Ngrini rrahjet e zemrës tuaj 3 herë në javë

© Artur Łuczka / unsplash

Ngrini rrahjet e zemrës tuaj 3 herë në javë për 20 minuta. Ju mund ta bëni këtë vetëm duke ecur dhe kontrolluar rrahjet e zemrës tuaj me orën tuaj inteligjente.

Truri juaj do të jetë i zhytur në oksigjen dhe do t’ju ndihmojë të rritni qeliza të reja. Kjo është arsyeja pse ushtrimet aerobike janë kaq të rëndësishme si për shëndetin fizik ashtu edhe për atë mendor.

Krijoni fotografi dhe enigma fjalësh.

© Albert Dera / unsplash

Merrni ndonjë fjalë që ju pëlqen dhe filloni të vizualizoni drejtshkrimin e fjalës në kokën tuaj. Pasi të mbaroni këtë, mendoni për çdo fjalë tjetër që fillon ose mbaron me të njëjtat shkronja. Këto lloj enigmash do ta mbajnë trurin tuaj aktiv dhe të mprehtë.

Ngisni makinën me dritare hapur

© Andraz Lazic / unsplash © Haley Rivera / unsplash

Vozitja në heshtje mund të jetë shumë relaksuese, por nëse moti jashtë është i përsosur, hapni dritaren tuaj! Nuhatni shiun e freskët, dëgjoni zogjtë që këndojnë.

Truri juaj menjëherë do të fillojë të bëjë menjëherë lidhjen midis pamjeve, tingujve dhe erërave që vini re.

Bëni 4 ushtrimet e vëzhgimit të detajuar.

© Brooke Cagle / unsplash

Praktikojeni këtë kur të jeni jashtë! Memorizoni 4 detaje të personave që takoni në publik. Për shembull, vini re ngjyrën e flokëve të tyre, llojin e këpucëve që ata veshin ose erën e tyre.

Ne nuk vëzhgojmë sa duhet. Ne në fakt kemi arritur në një pikë ku ne shpesh nuk arrijmë të marrim informacion që truri ynë duhet të mbajë në memorie dhe është e mundur ta rregullojmë këtë. Ndërsa jeni ulur në një kafene, zgjidhni një person dhe përshkruajini ato me detaje në kokën tuaj.