10 Zakonet e Njerëzve që Nuk u Ecin Punët Mbarë

© depositphotos © depositphotos

Duket se pasuria gjithmonë favorizon disa njerëz, ndërsa i lë të tjerët në errësirë. A mendoni se ka të bëjë me fatin? Shkencëtarët nuk pajtohen me këtë: psikologët dhe matematikanët janë në gjendje të identifikojnë një model të qartë midis sjelljes njerëzore dhe suksesit që ata mund të arrijnë.

Ne gjithmonë përpiqemi të bëhemi me fat, kjo është arsyeja pse kemi studiuar gjërat që një person me fat të keq bën gjithmonë.

Ata dështojnë rrallë ose asnjëherë

© AP / East News

Sado paradoksale të duket, ai që ka gabimet më të pakta ndalon së përpjekuri për sukses në një moment. Shkencëtarët nga Universiteti i Arizonës përcaktuan që raporti ideal për dështimet është 15%.

E njëjta gjë vlen për njerëzit: sukseset e shpeshta i bëjnë ata të ndjehen më të qetë. Prandaj, lehtësisht mund ta lejoni veten të dështoni 15% të kohës në atë që po bëni.

Ata gjithmonë përpiqen të jenë një person i mirë

© Yes Man / Warner Bros.

Gjithmonë të jesh i sjellshëm apo të përpiqesh të kënaqësh të gjithë nuk është rruga e suksesit. Ndërsa disa njerëz përpiqen të përçojnë mendimin e të tjerëve në një mënyrë të sjellshme dhe të bëjnë lëshime, të tjerët vazhdojnë të mbrojnë me forcë pozicionet e tyre. Dhe në fakt janë këta të fundit që arrijnë suksesin më shpesh. Prandaj, mos kini frikë nga kritikët e ashpër dhe mos hiqni dorë pasi të dëgjoni komente negative.

Të jesh rebel dhe të qenit kokëfortë është një garanci për fat të mirë. Kjo është ajo që thonë shkencëtarët nga Luksemburgu, të cilët arritën në këto përfundime pas 40 vjet vrojtimesh.

Për më tepër, ata që filluan t’i tregojnë këto tipare në fëmijëri, arritën rezultatet më të mira dhe të bëhen më të suksesshëm. Fëmijët çapkënë rriten duke qenë të gatshëm të flasin drejtpërdrejt dhe sinqerisht për interesat e tyre. Ata nuk tremben kur thërrasin së pari  dikë që u pëlqen ose flasin për meritimin e ngritjes në detyrë me shefat e tyre.

Një person i zhgënjyer mund të flasë pafund për problemet e tyre. Nëse dikush tjetër flet me ta për jetën e tyre , ata menjëherë do të mësojnë se problemet e tyre nuk do të thonë asgjë. Ky lloj egocentrizmi i kundërt, dëshira për të risjellë vëmendjen ndaj vetvetes dhe zhvlerësimi i vështirësive të njerëzve të tjerë, i largon njerëzit e tjerë.

Ata anashkalojnë mëngjesin dhe zgjedhin pijet e gabuara.

© Anastasia Nelen / gettyimages

Ekspertët kanë zbuluar se dita më produktive kalohet nga ata që arrijnë të bëjnë gjëra të rëndësishme në mëngjes dhe të cilët mund të ruajnë përqendrimin e tyre për një kohë të gjatë. Nuk është e vështirë ta bëni. Për shembull, mos refuzoni të hani mëngjes. Ushqimi i parë do t’ju ofrojë energji dhe do të përmirësojë kujtesën tuaj afatshkurtër.

Këtu është një tjetër këshillë e shkencëtarëve: pini një gotë ujë me lëng limoni, në vend të kafesë tuaj të mëngjesit, 30 minuta para se të hani mëngjes. Thjesht shtrydhni një pjesë të vogël limoni në ujë. Agrumet ofrojnë një rritje të vitaminave që do t’ju ndihmojnë të qëndroni të përqendruar gjatë ditës.

Ata nënvlerësojnë vlerën e emocioneve.

© House M.D. / Heel & Toe Films

Inteligjenca e ulët emocionale mund të shkaktojë dështim – si në punë ashtu edhe në jetën tuaj personale. Ata që nuk dinë të lexojnë ndjenjat e të tjerëve, privojnë vetveten nga mundësia për të bërë kompromis dhe për t’ju përgjigjur shpejt ndryshimeve. Besohet se inteligjenca emocionale mund të zhvillohet duke lexuar libra, duke studiuar piktura dhe duke shikuar filma të mirë.

Kushtojini vëmendje të veçantë dashurisë për veten. Një studim i kohëve të fundit ka treguar se një dozë “e shëndetshme” e narcizizmit i ndihmon njerëzit të kenë sukses. Njerëzit që i posedojnë këto tipare sinqerisht dëshirojnë të jenë më të mirët dhe besojnë se meritojnë të njihen – kjo bën që edhe ata që ri rethojnë të fillojnë të ndajnë këtë mendim gjithashtu.

Ata duan të zhvillohen vetëm në një drejtim.

Të gjithë kemi aftësi dhe tipare për të cilat ndjehemi krenarë. Por përqëndrimi në vetëm një gjë është i gabuar. Shkencëtarët amerikanë studiuan marrëdhëniet midis cilësive të një personi dhe arritjeve të tyre, duke përdorur 10,000 kadetë të akademisë ushtarake si një shembull.

Ata arritën në përfundimin vijues: të qenit i suksesshëm kërkon një karakter të fortë, dëshirën për të fituar njohuri dhe një përpjekje drejt zhvillimit fizik.

Psikologët britanikë krijuan listën e tyre të tipareve që mund t’ju ndihmojnë të keni sukses dhe të keni arritje të mëdha. Ka 6 pika: ndërgjegjësim, përshtatje, pranim i paqartësisë, kurioziteti, qasja ndaj rrezikut dhe konkurrenca.

Ata e prezantojnë veten me emrin e tyre të plotë.

© JOHN THYS / AFP / eastnews

Statistikat tregojnë se ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis gjatësisë së emrit të një personi dhe pagës së tyre. Prandaj, nëse keni një shans të përdorni një emër më të shkurtër, bëjeni atë.

Një emër jo shumë zyrtar ju bën të dukeni më të hapur për njerëzit e tjerë dhe i bën ata t’ju besojnë më shumë. Studiuesit llogaritën se një shkronjë shtesë në emrin tuaj mund të zvogëlojë pagat tuaja me 3,600 dollarë në vit.

Për shembull, një nga njerëzit më të pasur në planet është i njohur si Bill Gates. Kush e di nëse do të kishte qenë në gjendje të fitonte miliardat e tij nëse do të vazhdonte ta prezantonte veten me emrin e tij të plotë – William Henry Gates III.

Ata nuk i kushtojnë vëmendje përparësive të formës së trupit të tyre.

Në pamje të parë, ekziston një lidhje e nënndërgjegjeshme midis suksesit dhe vijës tuaj të belit. Profesori i psikologjisë shëndetësore në Universitetin e Surrey, Jane Ogden, pretendon se gratë me një bel të hollë fjalë për fjalë përcjellin mendimin e mëposhtëm, “Unë e di se çfarë është vetëkontrolli.” Njerëzit që e shikojnë atë automatikisht mendojnë se nëse ajo është në gjendje të kontrollojë veten rreth ëmbëlsirave, ajo patjetër ka forcë vullneti.

Ata pajtohen për gjëra që nuk janë pjesë e interesave të tyre.

Të refuzosh ose kundërshtosh dikë do të thotë të mbash përgjegjësi për pasojat e vendimeve të tyre. Është shumë më e lehtë të buzëqeshni dhe të mos lodheni për t’u përgjigjur sugjerimeve të të tjerëve. Kështu ju krijoni reputacionin e të qënit një person i bukur që nuk lëkund varkën, dhe … kjo është e gjitha.

Njerëzit nuk drejtohen nga fakti se ata kujdesen për të tjerët, por nga dëshira për të mos marrë përgjegjësi dhe nga frika se mos kritikohen. Kjo nuk është një cilësi e nevojshme për të pasur sukses.

Ata rrallë puthen.

© Gilad Wolfin / gettyimages

Puthja është shumë e dobishme. Jo vetëm që puthjet rritin imunitetin dhe zvogëlojnë stresin, por ato gjithashtu forcojnë marrëdhëniet afatgjata. Për më tepër, të tregoni dashuri dhe vëmendje ndaj partnerit tuaj në këtë mënyrë nuk është aq e rëndësishme në fillim të marrëdhënies tuaj, sa është pas një apo 2 vjetësh.

Shkencëtarët gjetën gjithashtu një lidhje midis puthjes dhe nivelit tuaj të të ardhurave. Duket se një person që ndihet i dashur, punon me më shumë entuziazëm.