12 Fjali të Thjeshta të Garantuara që i Bëjnë Njerëzit të të Duan Afër

©shutterstock

Një duzinë fjalish të thjeshta, të lehta për t’u mbajtur mend, dhe të cilat pothuajse gjithmonë i bëjnë njerëzit e tjerë të reagojnë pozitivisht ndaj jush.

Poetja e ndjerë, e madhe amerikane, Maya Angelou dikur pati thënë: “Njerëzit do ta harrojnë atë që thatë, njerëzit do ta harrojnë atë që bëtë, por njerëzit kurrë nuk do ta harrojnë se si i keni bërë të ndjehen.”

E vërteta është se zgjedhja e fjalës krijon një përshtypje të shpejtë që mund të çojë në një përshtypje të qëndrueshme, shumë kohë pasi të dhënat të jenë harruar. Kjo është arsyeja pse njerëzit më karizmatikë në botë kanë tendencë të përdorin disa nga të njëjtat fraza pa pushim.

Këtu janë 12 nga më të efektshmet. Me ndërgjegjen më të pastër, përdorini ato në fjalimin tuaj të përditshëm dhe shikoni rezultatet.

“Ja si është puna.”

A keni ndeshur ndonjëherë njerëz të njohur që e ruajnë informacionin si një send me vlerë? Mund të jetë zhgënjyese dhe bezdisëse të mundohemi të mësojmë se çfarë po ndodh – madje shkakton ankth – të mos dini për gjëra që mund të ndikojnë në të ardhmen tuaj.

Njerëzit të cilët ndajnë informacion të mirë në atë lloj situate – jo thashetheme, jo fjalë boshe, por informacion të mirë – bëhen disa nga njerëzit më të pëlqyeshëm përreth.

“Më trego më shumë.”

Shumicës së njerëzve u pëlqen të flasin vetë. Pothuajse të gjithëve u pëlqen të dëgjojnë se gjërat për të cilat ata po kontribuojnë në të folur konsiderohen të vlefshme dhe të mirëseardhura në bisedë. Kështu që, kini kujdes për mundësitë e mira për të treguar që po i dëgjoni të tjerët, dhe se i vlerëson pikëpamjet e tyre, duke u kërkuar në mënyrë shumë qartë që ata të ndajnë më shumë sesa kanë për të ofruar tashmë. Ata ndoshta nuk e mbajnë mend pse, por ata do të largohen me një mendim pozitiv prej ju.

“Çfarë mendoni?”

Kjo është më shumë e lidhur me atë çka përmendëm më sipër. Njerëzit duan të besojnë se mendimet e tyre kanë rëndësi dhe se ato mund të ndikojnë në botën përreth tyre. Pra, nëse bëheni të njohur si dikush që dëshiron me ligj të dëgjojë mendimet e të tjerëve, shpejt do ta rritni karizmën tuaj. Ajo zbatohet në pothuajse çdo situatë – nga ndërveprimet rastësore midis të huajve deri tek takime serioze të punës.

“Çfarë mund të bëj për të ndihmuar?”

Njerëzit inteligjentë e kuptojnë se askush me të vërtetë nuk bën asgjë të mahnitshme pa ndihmën e dikujt tjetër. Pra, të gjithë jemi natyralisht mirënjohës ndaj njerëzve që ofrojnë ndihmë të ligjshme ndërsa ndjekim qëllimet tona. Nëse keni informacion, aftësi ose njohuri që do t’i ndihmojnë të tjerët të arrijnë qëllimet e tyre, të tjerët do t’ju vlerësojnë që ju u ofroheni atyre.

“Ju lutem / faleminderit.”

Mirësjellja nuk ju kushton asgjë, por mund të paguani dividentë të mëdhenj. Ju paguani respekt; ju merrni respekt.

 “Jeni të mirëpritur”.

Kur thoni “Ju jeni të mirëpritur”, në vend të “Pa problem” ose një frazë tjetër hedhëse, ju pranoni që keni bërë diçka që ia vlen të falënderoni për të dikë tjetër. Kjo mund të shkaktojë vetëm një reagim pozitiv tek të tjerët.

“Më lër ta zbuloj për ty”.

Kjo frazë tregon jo vetëm që ju jeni të gatshëm të ndihmoni – si numri katër – por edhe se jeni i gatshëm të lini punët tuaja për ta bërë këtë.

“Keni të gjithë mbështetjen time”.

Të gjithë na pëlqen të dimë se nuk jemi vetëm. Solidariteti çon në afinitet.

“Unë do të doja që të njiheshit me …”

Prezantoni njerëzit me njëri-tjetrin dhe bëhuni lidhës. Duke huazuar besueshmërinë dhe kohën tuaj, ju do t’i bëni njerëzit të jenë mirënjohës ndaj jush. Nëse lidhja rezulton të jetë pozitive ose e frytshme, ata do t’ju kujtojnë gjithashtu se e keni bërë për realizimin e gjërave.

 “Unë besoj se mundesh.”

Të gjithë ballafaqohemi me momente të dyshimit në vetvete. Ndonjëherë gjithçka duhet për të kapërcyer ato momente është të dëgjosh nga dikush tjetër se kanë besim tek ty. Dhe njerëzit do të kujtojnë se ju jeni ndër ata që menduan se mund të arrinit qëllimet.

 “Unë mendoj se ju mund të arrini edhe më shumë.”

Kjo frazë është interesante. Është kritikë, por kritika është e rrënjosur në besim. Sigurisht, ju po i thoni dikujt që mendoni se ai ose ajo ka rënë i shkurt, por gjithashtu po u tregon se keni besim në aftësinë e këtij personi për të arritur më shumë.

“Më lini të jem i/e sinqertë me ju”.

Vendosja e pritshmërive, sinjalizimi i ndershmërisë, refuzimi për të humbur kohën e një personi tjetër: Kjo frazë e thjeshtë sugjeron që personi tjetër nuk do të dëgjojë nga ju atë që ai ose ajo dëshiron të dëgjojë. Por mund të shkaktojë reagime pozitive sepse të paktën tregon se dëshiron ta trajtosh me respekt këtë person.