12 Gabimet e Prindërve që do t’u Kushtojnë Shtrenjtë Kur Fëmijët të Rriten

©alamy

Prindërit priren të kujdesen për të ardhmen e fëmijëve të tyre, dhe këto shqetësime shpesh i shtyjnë të kërkojnë metodat më të mira të edukimit që do t’i ndihmojnë pasardhësit e tyre të krijojnë një karrierë të suksesshme dhe të jetojnë të lumtur e të qetë. Por bota po ndryshon, dhe rregullat e vjetra nuk janë më efektive.

Ne gjithashtu kemi fëmijë për të cilët jemi të shqetësuar, kështu që kemi zgjedhur gabimet më të dëmshme të prindërimit, të cilat ka të ngjarë të shkaktojnë probleme në karrierë për fëmijët në të ardhmen. Autorja e këtij artikulli është një psikologe që përfshin shembuj nga praktika e saj profesionale.

Detyrojnë fëmijën e tyre të marrë një vendim në lidhje me karrierën e tyre të ardhshme

Ideja që një person duhet të ketë të njëjtin profesion tërë jetën e tyre ka të ngjarë të dështojë. Disa profesione moderne nuk ekzistonin as 10 vjet më parë, ndërsa të tjera tashmë janë zhdukur.

Që nga fëmijëria, Maksi donte shumë të mësonte në kompjuterë dhe të mësonte se si funksionojnë programe të ndryshme kompjuterike. Por prindërit e tij menduan se hobi i tij ishte i dëmshëm. Në një moment, ai mësoi rreth kurseve në internet në testimin e programeve kompjuterike, dhe tani ai po zhvillon me sukses potencialin e tij në këtë fushë.

37-vjeçarja Laura punoi si sociologe me një kompani të madhe këshillimi, por pas lindjes së djalit të saj, ajo nuk mund t’i kushtonte aq shumë kohë si më parë punës së saj. Laura e donte shumë fotografinë dhe ajo e filloi sërish këtë pasion pas lindjes. Ajo filloi duke bërë fotografi të pazakonta të fëmijës së saj, dhe më pas ajo filloi të bënte fotosesione për fëmijët e miqve dhe të njohurve të saj. Pas nja dy vitesh, Laura hapi studion e saj fotografike. Ajo fiton në të njësoj si burri i saj dhe ajo balancon me sukses jetën e saj profesionale duke u kujdesur për familjen e saj.

Nuk duan të lejojnë që fëmija i tyre të bëjë gabime

© alexmak72427 / depositphotos

Një prind kërkues zakonisht përpiqet të jetë i përsosur vetë, por ndërsa fëmija rritet, prindërit mund të fillojnë të kërkojnë gjithnjë e më shumë prej tyre – pikturat e fëmijës nuk janë gjithmonë mjaft të mira, shtrati i tyre nuk është rregulluar me përsosmëri, ose ato nuk kanë studiuar shumë. Fëmija kritikohet dhe qortohet vazhdimisht, por ata nuk kanë asnjë mundësi të rregullojnë gabimet e tyre.

Fëmijët e prindërve të përsosur ose rriten në perfeksionistë vetë ose shndërrohen në njerëz me vetëbesim të ulët dhe mungesë besimi. Dhe siç e dimë, të dy këto rezultate janë të këqija për karrierën e tyre të ardhshme.

Mami i thoshte gjithmonë Anës, “Je kaq e rrëmujshme! Shiko Marinë, ajo është gjithmonë kaq e pastër. ” Të gjitha përpjekjet e Anës për t’u bërë më shumë si Maria dështuan, dhe nëna e saj përfundoi duke e kritikuar atë edhe më shumë. Por nëna e Anës kurrë nuk i dha asaj një shans për të rregulluar sjelljen e saj dhe të mësonte se si të zbatonte punët e thjeshta. Ana është 25 vjeç tani, dhe ajo akoma e krahason veten me njerëzit e tjerë. Është e panevojshme të thuhet se ajo kurrë nuk fiton në këtë krahasim.

E mësojnë fëmijën e tyre të kursejë para

Bota nuk qëndron në vend, dhe mënyrat për të fituar ose kursyer para nga e kaluara nuk ka gjasa të funksionojnë sot. Askush nuk e di se çfarë aftësish do të na duhen për të mbijetuar në kushtet e reja ekonomike të së ardhmes. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mësoni fëmijët tuaj të jenë fleksibël dhe të përshtaten me ndryshimet në vend që të kurseni para.

Gjyshi i Xhesikës kishte kursyer para tërë jetën e tij për “vetëm në rast se”. Por kur përfundimisht erdhi ky “rast”, të gjitha investimet e tij e humbën vlerën e tyre për shkak të shkrirjes financiare. Kjo situatë ndodhi para Xhesikës ndërsa ajo ishte duke u rritur, dhe tani, ajo pret që ekonomia të shembet në çdo moment. Investimi më i mirë për të është një investim në aftësitë dhe njohuritë e veta.

Nuk i lejojnë fëmijët e tyre të shprehin ndjenjat

Ndonjëherë, të rriturit përpiqen të bindin një fëmijë se ndjenjat e tyre janë të gabuara – shenjat e vogla nuk lëndojnë, të acarohesh me fëmijën sepse ju goditi me një lodër është e turpshme, dhe të ndjeheni të trishtuar edhe nëse keni një arsye për ta bërë është e gabuar. Sigurisht, prindërit përpiqen t’i zëvendësojnë ndjenjat e vërteta të fëmijës së tyre me ndjenja më “të pranueshme”, sepse ato nënkuptojnë të mirë ndhe duan të rritin siç duhet fëmijët e tyre. Por duhet të kuptojmë se një nga aftësitë kryesore të personit “modern” është aftësia për të njohur dhe menaxhuar ndjenjat, emocionet dhe nevojat e tyre.

Katerina është 37 vjeç, por ende kujton se si e bëri nëna e saj t’i jepte kukullën e saj të bukur disa vajzave. Ajo tha, “Është shumë gabim të jesh kaq e pangopur, dhe nuk duhet të çmendesh për shkak të një lodre të kotë.” Katerina nuk e mori më kurrë kukullën e saj. Ajo gjithashtu ka kaluar shumë kohë duke mësuar t’u thotë “jo” njerëzve arrogantë, përfshirë shefin dhe bashkëpunëtorët e saj. Dhe sa herë që ajo refuzonte të bënte diçka, Katerina ndihej fajtore.

Nuk u dalin zot fëmijëve të tyre para të huajve

© Home Alone: The Holiday Heist

Çdo fëmijë duhet të dijë se në çdo konflikt dhe pavarësisht se çfarë ndodh, prindërit e tyre do të jenë të drejtë dhe nuk do t’u besojnë plotësisht fjalëve të një mësuesi, një drejtori të shkollës ose të një fqinji. Kur prindërit lejojnë që fëmijët e tyre t’i dalin zot vetes para njerëzve autoritarë, nëse një fëmijë është i gatshëm të mbajë përgjegjësi për veprimet e tyre, kjo i ndihmon ata të ndërtojnë një vetëvlerësim të shëndetshëm dhe të rritin një ndjenjë përgjegjësie për jetën e tyre.

Megi u rrit nga gjyshja e saj, e cila kishte një frazë të preferuar, “Por, çfarë do të mendojnë njerëzit e tjerë?” Gjyshja e adhuronte Megin dhe donte vetëm më të mirën për të, por ajo vazhdimisht po e bënte atë të ditur për opinionin publik. Megi ende nuk ka mësuar të marrë vetë vendime, dhe madje edhe kur zgjedh një ëmbëlsirë, ajo pyet miqtë e saj për mendimin e tyre.

Përdorimi i njerëzve të suksesshëm si shembull

© ASSOCIATED PRESS / East News

Çdo brez ka heronjtë e vet që të rinjtë përpiqen t’i kopjojnë. Në dekadat e fundit, historitë e suksesit personal të njerëzve të pasur dhe me ndikim janë bërë shumë të përhapura. Dhe ndërsa mund të duket sikur ne thjesht mund të mësojmë në lidhje me rrugën e tyre të jetës dhe të bëhemi të lumtur, gjërat nuk funksionojnë ashtu për disa arsye. Përndryshe, të gjithë njerëzit që lexojnë librat e tyre, do t’i zgjidhnin tashmë të gjitha problemet e tyre të parave.

Aleksi i ka dashur kompjuterët që nga fëmijëria. Një herë, babai i tij i lexoi atij historinë e Steve Jobs dhe që prej asaj kohe, ky gjeni i ri kompjuterik filloi të mbledhë të gjitha informacionet për Apple që mund të gjente. Kur ishte koha për të zgjedhur një universitet, Aleksi vendosi që ai nuk ka nevojë për arsim të lartë, sepse Steve Jobs arriti të bëhej i suksesshëm pa të. Por ai shkoi në kolegj sidoqoftë për të marrë një promovim. Dhe tani Aleksi bën shaka duke thënë se, “Ajo që është e mirë për Steve Jobs, është humbje kohe për një djalë të zakonshëm”.

Paraqitja e betejave të jetës së të rriturve

© Anywhere But Here / Fox 2000 Pictures

Nuk ka asgjë të keqe kur fëmijët shohin prindërit e tyre herë pas here të trishtuar. Por bëhet e dëmshme kur ndodh gjatë gjithë kohës. Në këtë situatë, rolet në familje ndryshojnë, dhe fëmija përpiqet të bëhet “shkëmbi” për prindërit e tyre, ose ata shohin se sa e “tmerrshme” është jeta e rriturit, kështu që ata mund të fillojnë të kenë frikë nga rritja. Por për të arritur diçka profesionale, na duhet një qasje e pjekur dhe besim.

Prindërit e Sarës grindeshin shumë. Ajo duhej të dëgjonte nënën e saj duke u ankuar gjatë gjithë kohës se si jeta është e vështirë dhe familja e tyre nuk ka fat në krahasim me të tjerët. Kur Sara mbushi 17 vjeçe, ajo shkoi në kolegj dhe u transferua në një qytet tjetër, por ajo duhej të punonte shumë për të ndaluar së paturi turp prej njerëzve “më të suksesshëm”.

Nuk lejoni që fëmija të hyjë në konflikte

© alexkich / depositphotos

Aftësia për të bashkëvepruar me njerëzit është ndoshta një nga aftësitë më të rëndësishme profesionale që dikush mund të ketë. Por është thelbësore të mësoni një fëmijë jo vetëm të bëjë miq, por të grindet në një mënyrë të shëndetshme. Njerëzit shpesh kanë mendime të ndryshme, por ka mënyra të ndryshme për të shprehur emocionet e tyre. Dhe sa më parë ta kuptojmë, aq më i lehtë do të jetë komunikimi me njerëzit, përfshirë ndërveprimet në biznes.

Mikaela po përpiqej të shmangte konfliktet për tërë jetën e saj. Ishte më e lehtë për të rënë dakord me një person, sesa të përfshihesh në një mosmarrëveshje. Ajo është e di që nga fëmijëria se dikush “duhet të jetë më i zgjuar”, por kjo qasje i solli asaj më shumë dëm sesa të mira. Një herë, Mikaela lexoi për dëgjimin aktiv dhe vendosi të provonte këtë qasje në jetën e saj profesionale. Ajo ishte e aftë të kushtonte vëmendjen për ato që po thoshin të tjerët, por në të njëjtën kohë, ajo mund të shprehte ndjenjat kur dikush përpiqej ta përdorte atë për përfitimin e vet. Njerëzit në fillim e panë këtë mënyrë të komunikimit si të çuditshme, por më pas konfliktet me bashkëpunëtorët u bënë më produktivë dhe filluan të çojnë në zgjidhje reciproke të dobishme.

Të mos mësojnë jashtë shkollës

© frantic00 / depositphotos

Është e rëndësishme të bëni dallimin midis studimeve në shkollë dhe të mësuarit diçka të re. Mësimet dhe librat shkollorë mund të duken të mërzitshëm, ndërsa vizitat e muzeve, teatrove dhe galerive të artit janë mënyra të shkëlqyera për të kaluar kohën me familjen dhe për të zgjeruar horizontet e fëmijës suaj.

Autorja e këtij artikulli e kujton gjithmonë se si gjyshi i saj e çoi për herë të parë në muzeun e historisë lokale. Që nga ai moment, ajo ka qenë një fanse e madhe e historisë, ajo pëlqen të shikojë dokumentarë, të udhëtojë dhe nuk mërzitet kurrë. Si shpërblim, e gjithë kjo njohuri shpesh e ndihmon atë në jetën e saj profesionale.

Mos lejimi i fëmijës të përdorë rrjetet sociale

Rrjetet sociale janë të njëjtat platforma për komunikim tani, sikurse oborret dhe lagjet tona ishin për ne kur ishim fëmijë. Fëmijët mund të mësojnë shpejt aftësi të ndryshme të dobishme me ndihmën e programeve kompjuterike të integruara në rrjetet sociale. Sigurisht, prindërit duhet t’i kujtojnë fëmijët e tyre për rregullat e sigurisë në internet, por privimi i fëmijëve të tyre nga kjo përvojë është, në të vërtetë, mizore.

Nëna e Arias 10-vjeçare u befasua kur zbuloi se vajza e saj kishte mësuar të filmonte video të lezetshme. Por ajo u befasua edhe më shumë kur kuptoi që Aria mësoi ta bënte këtë me ndihmën e Tik-Tok-ut. Tani, krijimi i videove të shkurtra është hobi i tyre familjar.

© xload / depositphotos

Përpjekja për të ndërtuar një karakter të fortë me ndihmën e sportit

© Ice Princess / Walt Disney Pictures

Përkundër mendimit se sportet janë të mira për disiplinën dhe se ata ndërtojnë një karakter të fortë, sportet profesionale janë të rrezikshme për shëndetin fizik dhe mendor të një fëmije nëse ka një konkurrencë shumë të madhe, e cila mund të vijë nga fëmijët dhe trajnerët e përfshirë.

Shumë pak njerëz bëhen kampionë, dhe trajnerët shpesh i shohin pjesën tjetër të fëmijëve si të parëndësishëm. Në moshë të re, është mjaft e vështirë të merresh me këtë situatë të padrejtë, dhe një fëmijë mund të zhvillojë vetëvlerësim të ulët mjaft shpejt. Për më tepër, fëmijët që duhet të ndalojnë së luajturi sporte për ndonjë arsye shpesh nuk e kuptojnë se çfarë tjetër mund të bëjnë me jetën e tyre.

Nëna e Kristit bënte gjimnastikë ritmike kur ishte fëmijë. Por ajo dëmtoi këmbën dhe u desh të braktiste ëndrrën e saj për t’u bërë kampione olimpike. Kur kristi mbushi 3 vjeç, nëna e saj e regjistroi atë në mësime gjimnastike, por ajo nuk arriti të ketë sukses në këtë fushë. Si rezultat, Kristi nuk i kushtoi vëmendje të mjaftueshme shkollës, u ndje si e dështuar dhe nuk arriti të kuptonte për një kohë se çfarë dinte të bënte më mirë. Ajo po studion të bëhet psikologe fëmijësh tani dhe do t’i ndihmojë prindërit të shmangin gabimet kur rritin fëmijët e tyre.

Shpërblimi me para i fëmijës për nota të mira

 

Ende ka debate për këtë temë. Por, le ta shohim situatën në një mënyrë tjetër: mendojeni veten si kontraktues, duke paguar gjithnjë e më shumë për produktin ose shërbimin, ndërsa fëmija do të ishte furnizuesi, i cili ua siguron ato në këmbim të parave dhe përfitimeve. Kjo tingëllon si një ide e keqe, nuk mendoni kështu?

Prindërit e Aleksandrës vendosën ta inkurajojnë vajzën e tyre të studiojë më mirë duke përdorur paratë si një nxitje. Vajza po vinte në shtëpi me nota të mira, dhe dukej sikur eksperimenti po funksiononte. Por në një moment, prindërit e saj zbuluan se ajo ishte duke krijuar histori për një sëmundje imagjinare dhe ua tregonte këto histori mësuesve të saj. Ajo madje gënjeu mësuesit e saj duke thënë se prindërit e saj e kritikonin atë për notat e saj të këqija gjatë gjithë kohës.

Sigurisht, mësuesja ndjeu keqardhje për “vajzën e shkretë” dhe ngriti paksa notat. Që nga ai incident, prindërit e saj nuk i japin më para për notat e mira dhe kanë vendosur të konsultohen me një psikolog fëmijësh.