12 Rregulla Respekti të Cilat i Zotërojnë Vetëm Njerëzit e Sjellshëm

©Depositphotos.com

Të qenit i sjellshëm është shumë e rëndësishme për jetën tonë shoqërore dhe të biznesit.

Por nganjëherë mund të na ndodhin hatërmbetje neve ose njerëzve të tjerë. Rregulli thelbësor i të qenit i sjellshëm është të tregosh respekt. Por ne priremi të krijojmë një vijë të hollë midis të qenit i respektueshëm dhe të qenit një shënjestër e butë për të gjithë të këqijtë në këtë botë ose anasjelltas, të qenit i vrazhdë.

Ne kemi bërë një listë të zakoneve dhe rregullave që i kanë vetëm njerëzit jashtëzakonisht të sjellshëm.

Ata e lënë të zotin e shtëpisë të ulet i pari dhe ata kurrë nuk ulen të fundit.

© August: Osage County / The Weinstein Company

Si pjesë e mirësjelljes në biznes, konsiderohet e rregullt dhe e sjellshme të qëndrosh në këmbë derisa pritësi juaj të zërë vendin e tij. Nëse nuk ka mikpritës, atëherë nuk duhet të uleni derisa të ulet personi më i vjetër në tryezë. Por nëse jeni punonjësi më i ri në një takim apo një konferencë, nuk duhet të prisni që të gjithë të ulen. Kjo sjellje mund të jetë e papërshtatshme për të tjerët dhe të interpretohet si “një dëshirë për të qëndruar në rreth” e cila nuk është gjithmonë aq e mirë për karrierën tuaj.

Ata pranojnë të ndihmojnë, por nuk lejojnë që njerëzit të ‘shkelin’ mbi ta.

© The Devil Wears Prada/20th Century Fox

Mirësjellja do të thotë të kesh respekt, por të respektosh të tjerët, së pari duhet të mësosh të respektosh veten. Është mirë të japësh një dorë aty-këtu dhe të jesh një punonjës efektiv, por mos u shndërroni në një “Yes Woman”. Njerëzit thjesht do t’ju konsiderojnë të dobët dhe do t’ju detyrojnë të thoni po, edhe nëse refuzoni të bëni diçka. Ata do të përpiqen të grumbullojnë punë mbi ju edhe nëse jeni të ngarkuar tashmë.

Ata japin këshilla kur pyeten, por kurrë nuk vendosin për ju

©depositphotos

Kjo i referohet kryesisht porositjes për dikë në një restorant ose vendosjes së diçkaje për një person kur ai duhet ta vendosë vetë. Po, është e sjellshme të ndihmosh kur të pyesin. Sidomos, nëse personi ju kërkon të zgjidhni për ta.

Por duhet ta bëni me hijeshi. Njerëzit e sjellshëm gjithmonë kujtojnë se ajo që është e drejtë për veten e tyre mund të mos jetë e përshtatshme për të tjerët. Dhe ata gjithmonë lejojnë që i rrituri tjetër të porosisë vetë, kështu që ata nuk do të ndihen në siklet.

Ata dinë të dëgjojnë pa ofruar këshilla.

© Depositphotos.com

Miqtë dhe kolegët kanë tendencë të shfryhen te të tjerët për problemet e tyre, por kjo nuk do të thotë që duhet të jepet ndonjë këshillë. Këshillimi i dikujt për jetën e tij zakonisht mund të duket si paragjykuese. Njerëzit e sjellshëm kurrë nuk i gjykojnë njerëzit e tjerë, kulturat ose diçka tjetër. Ata e kuptojnë se nuk janë as vetë perfekte.

Nëse doni të jeni të sjellshëm, duhet ta shprehni këshillën tuaj vetëm nëse ju kërkohet – sepse ndonjëherë njerëzit thjesht duan të shfryjnë.

Ata bëjnë komplimente, por kurrë për pamjen e dikujt.

Të komplimentosh aftësitë e punës së një kolegu ose arritjet e partnerit tënd është pjesë e “kodit të biznesit”, por kurrë nuk duhet të komplimentosh ose të komentosh për pamjen e dikujt, humbjen e peshës, etj.

Jo të gjithë njerëzit janë të gatshëm të marrin komplimente të tilla dhe shpesh kjo thjesht i bën ata të ndjehen në siklet. Një person i sjellshëm nuk duhet të komplimentojë kurrë pamjen e një personi tjetër nëse nuk është shoqja ose nëna e tyre.

Ata janë nikoqirë të shkëlqyeshëm, por kurrë nuk e pastrojnë tryezën shumë herët.

©depositphotos

Kjo është diçka që shumë prej nesh e bëjnë. Tingëllon mjaft e sjellshme të pastrosh tryezën ndërsa njerëzit janë ende duke ngrënë në mënyrë që të heqin pjatat e palara. Por disa ekspertë të rregullave të mirësjelljes pohojnë se ky zakon mund t’i stresojë njerëzit.

Duket sikur dëshironi që mysafiri juaj të nxitojë dhe të largohet.

Është më mirë të prisni derisa mysafiri të ketë përfunduar vaktin e tij ose të zëvendësoni pjatën e zbrazët me një pjatë të re. Kjo është diçka që disa kamerierë duhet ta dinë edhe për veten e tyre.

Ata janë shumë komunikues, por kurrë nuk tundin kokën në pohim nëse nuk mund të dëgjojnë shoqëruesin e tyre.

©depositphotos.com

Është shumë e rëndësishme të vazhdoni bisedën, veçanërisht kur jeni në një lloj ngjarje. Por, pa marrë parasysh sa është me zë të lartë dhe e mbushur me njerëz është, nuk duhet të pretendoni kurrë se dëgjoni atë që tha dikush nëse nuk e keni dëgjuar. Edhe nëse duket se personi tjetër nuk e ka vërejtur që ju keni shtirur një reagim, nuk duhet ta bëni.

Edhe pse po përpiqemi të jemi të sjellshëm kur e bëjmë këtë, ne vetëm po i distancojmë njerëzit nga vetja. Është më mirë të bëni pyetje, të sqaroheni dhe të tregoni interes për bisedën. Tregoni pak kujdes.

Ata e dinë që arritja vonë në një festë nuk është mirë, por ata nuk arrijnë as herët.

© Depositphotos.com

Edhe nëse duket e pabesueshme, arritja herët në një ngjarje për të ndihmuar njerëzit që nuk ju kanë kërkuar nuk është shumë e sjellshme – në fakt është po aq e vrazhdë sa arritja vonë. Qëllimet tuaja të mira mund të pengojnë dhe të befasojnë mikpritësin tuaj përpara se ata të jenë gati të ju presin. Kjo mund të jetë mjaft e vështirë.

Ata janë zotër të bisedave të shkurtra, por nuk bëhen shumë personalë.

Po, është shumë e sjellshme të bisedoni me bashkëpunëtorët e tuaj të rinj ose me njerëzit që sapo keni takuar – kjo ju bën miqësor dhe të hapur për të kontaktuar. Por ju kurrë nuk duhet ta ndani historinë tuaj të jetës me ta. Kjo mund t’i bëjë njerëzit të mos besojnë tek ju.

Një person jashtëzakonisht i sjellshëm duhet të jetë një mjeshtër shoqëror. Është arti antik i të bërit që njerëzit e tjerë të flasin për veten e tyre pa hyrë në detajet e jetës tënde personale pa i vërejtur ata.

Ata janë miqësorë, por asnjëherë nuk preken, përqafohen ose nuk ulen shumë afër

© Depositphotos.com

Edhe nëse mendoni se prekja e dikujt në shpatull ose parakrah është jashtëzakonisht miqësore dhe e sjellshme – nuk është kështu. Njerëzit e sjellshëm presin që personi tjetër të vendosë rregullat “prekëse”. Ata nuk prekin nëse nuk i prekni më parë. Kjo pasi shumë njerëz ndihen jo rehat kur preken nga një i huaj.

Mos harroni të qëndroni në një distancë të sjellshme larg kolegëve dhe partnerëve tuaj (pothuajse sa gjatësia e krahut). Por nëse vërtet nuk mund të bëni pa pak prekje ndonjëherë, mos harroni të pyesni më parë.

Ata mbajnë kontaktin me sy, por kurrë nuk i ngulin sytë.

© Mr.Bean/Tiger Aspect Productions

Mbajtja e kontaktit me sy është mesazhi më i sjellshëm, joverbal që mund t’u dërgoni të tjerëve. Kontakti jo i mjaftueshëm me sy mund t’ju bëjë të dukeni të pabesueshëm. Por nëse personi tjetër as nuk ju shikon, përpjekja për të bërë një kontakt me sy do të duket thjesht sikur po vështroni. Dhe çdo fëmijë e di se nuk është e sjellshme të ngulësh sytë.

 Ata mbajnë dyer, por mos e ekzagjeroni.

Lënia e një dere mbyllur për dikë është mjaft e vrazhdë, apo jo? Kjo është arsyeja pse është një mirësjellje e zakonshme të mbash dyert e hapura për të tjerët – por jo gjithmonë.

Gjithçka varet nga distanca midis jush dhe personit për të cilin mbani derën hapur. Nëse personi është menjëherë pas jush, atëherë ju nuk duhet ta mbyllni derën, por nëse personi është një kilometër larg, atëherë pritja për ta mund të jetë mjaft e vështirë.

Ju gjithmonë duhet të jeni të vetëdijshëm për këtë vijë të hollë dhe të mbështeteni në detektorin tuaj të zonës së rehatisë.