12 Shenja se Duke Punuar pa Pushim dhe Duke Kursyer Çdo Qindarke Nuk të Bëjnë të Pasur

©depositphotos

Disa njerëz thonë se një person i pasur nuk është ai që ka shumë, por ai që ka sa duhet.

Por edhe nga ky këndvështrim, jo të gjithë mund të thonë për veten e tyre, “Unë jam i pasur”. Më së shumti ndodh që një person të bëjë më të mirën për t’u pasuruar, por nuk arrin. Ndonjëherë, rrethanat e jashtme ndërhyjnë, por më shpesh, problemi është tek ne.

Ne u përpoqëm të kuptonim se si njerëzit e pasur janë të ndryshëm nga të tjerët (përveç shumës së parave që kanë), dhe gjetëm disa shenja të dukshme që mund të ndihmojnë për të përcaktuar se një person nuk është në rrugën e duhur për të bërë pasuri.

Ata blejnë gjëra që nuk mund t’i përballojnë.

© Joakim Jardenberg / Flickr

“Nëse nuk mund ta blini dy herë, ju nuk mund ta përballoni atë…” është një thënie që i atribuohet muzikantit dhe miliarderit, Jay-Z, gjatë një intervistë. Ky rregull vlen për të gjitha blerjet, përveç pasurive të patundshme. Nëse smartphone-i që po mendoni të blini, i cili është i barabartë me pagën tuaj mujore, papritmas prishet, nuk do të keni mundësi të blini të njëjtin ditën tjetër.

Ata thjesht kanë dëgjuar për “jastëkun e sigurisë”, por kurrë nuk e kanë provuar atë.

© alamosbasement / Flickr

Ruajtja e parave të mbetura që do t’ju ndihmojë të jetoni për disa muaj në një situatë emergjente është një nga shenjat e një personi që ka krijuar një marrëdhënie të mirë me paratë. Por një person i cili detyrohet të marrë borxhe gjatë çdo situate të papritur nuk është i gatshëm të pasurohet.

Ju mund të ndiqni këshillat e Warren Buffett për të ndërtuar kursimet tuaja, Mos kurseni atë që ka mbetur pasi të shpenzoni, por shpenzoni ato që kanë mbetur pas kursimit.”

Ata blejnë kënaqësi me kredi.

© How I Met Your Mother / 20th Century Fox Television

Një pushim për të cilin keni paguar me një kartë krediti është një shenjë e qartë se diçka nuk shkon me financat tuaja. Nuk ka dyshim që një person duhet të bëjë pushim herë pas here, por të futesh në borxh për ta bërë këtë është një ide e keqe, sepse do të duhet të paguani borxhin për këtë pushim në vend që të kursesh para për një tjetër.

Një nga Etërit Themelues të Shteteve të Bashkuara, Thomas Jefferson, këshilloi që njerëzit nuk duhet të shpenzojnë paratë e tyre para se t’i kenë ato. Edhe pse në kohën e tij, nuk kishte karta krediti, por kishte ende më shumë sesa mundësi të mjaftueshme për të hyrë në borxhe.

Ata shpesh e hedhin ushqimin e tepërt.

Nëse një person rregullisht hedh ushqim të prishur në plehra, kjo do të thotë se ata kanë një problem, edhe kur bëhet fjalë për planifikimin e menusë disa ditë më parë. Produktet përbëjnë një shpenzim të konsiderueshëm – në fakt, ju po i hidhni paratë tuaja në plehra.

Ata kanë frikë të ndërmarrin rreziqe.

© Nicu Buculei / Flickr

Sa milionerë njihni të cilët janë bërë të pasur duke investuar në llogari të kursimeve?” pyeti dikur biznesmeni Robert Allen. Nëse vazhdoni të bëni atë që gjithmonë keni bërë, do të vazhdoni të jeni ajo që gjithmonë keni qenë.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të shpenzoni gjysmën e rrogës suaj në bileta lotarie, dhe pjesa tjetër duhet të investohet në aksione të dyshimta. Por shmangia e rreziqeve dhe shpresimi për të kaluar tërë jetën tuaj në një zonë rehatie është një nga mënyrat më të mira për të mos u pasuruar.

Ato nuk mësojnë gjëra të reja.

© Daniel X. O’Neil / Flickr

Bota po ndryshon me një ritëm të jashtëzakonshëm, dhe ju duhet të vraponi vetëm për të qëndruar në vend. Nëse rregullisht nuk shpenzoni kohë dhe para për të përvetësuar dhe përmirësuar aftësitë tuaja profesionale, në skenarin më të mirë, do të jeni në gjendje të mbani nivelin tuaj aktual të të ardhurave, por do të duhet të harroni për pasurinë. Kur Elon Musk u pyet si mësoi të ndërtojë raketa, ai tha: “Kam lexuar libra“.

Ata pushojnë gabim.

© The Big Bang Theory / Warner Bros. Television

Shkrimtari dhe shitësi, Zig Ziglar, dikur tha, “Njerëzit e pasur kanë TV të vegjël dhe biblioteka të mëdha, dhe njerëzit e varfër kanë biblioteka të vogla dhe TV të mëdhenj.

Ka aktivitete që konsiderohen rekreative, por, në të vërtetë, ata thjesht humbin kohën tuaj si lojëra kompjuterike, video argëtuese, lëvizje nëpër rrjete sociale dhe vërdallisja nëpër bare. Këto aktivitete mund të jenë një shenjë se nuk ju intereson jeta juaj.

Ato e kalojnë kohën e lirë me punët e shtëpisë.

Pastrimi dhe gatimi janë veprimtari që janë të vështira për t’u shmangur, por është gabim të harxhoni shumë kohë për to. Ka vetëm 24 orë në ditë, dhe pas gjumit dhe shkuarjes në punë, ju keni vetëm 5-6 orë të lira në rastin më të mirë. Nëse i shpenzoni ato në pluhur, duke bërë supë dhe pjekje të pulës, nuk do t’ju mbetet më kohë për të përmirësuar jetën tuaj.

Ata nuk fitojnë më shumë

© Steven Perez / Flickr

Jo të gjithë kanë mundësinë të ndryshojnë plotësisht linjën e punës dhe të fillojnë të fitojnë më shumë në të njëjtën kohë, por edhe njerëzit me të njëjtën profesion mund të kenë paga që janë dukshëm të ndryshme nga njëri-tjetri.

Dhe nëse paga juaj nuk është ndër më të lartat në fushën tuaj profesionale, ju mund të bëni diçka gabim. Drejtorët e përgjithshëm të ndërmarrjeve të mëdha sigurojnë që ata të jenë të gatshëm të plotësojnë kërkesat e punonjësve të tyre nëse ata kanë një argument të mjaftueshëm bindës.

Ata nuk kontrollojnë paratë e tyre.

© DuckTales / Walt Disney Television

Trajneri i biznesit, Jaime Tardy, beson se “ndryshimi kryesor me njerëzit e pasur është se ata janë në kontroll të parave të tyre, dhe ata nuk lejojnë që paratë t’i kontrollojnë ata.

Nëse nuk ju intereson se sa para do të qëndrojnë në portofolin tuaj pasi të bëni pazar, ju dhe pasuria mund të mos shkojnë mirë së bashku. Për t’u pasuruar, duhet të dini të ardhurat dhe shpenzimet tuaja në çdo moment. Kjo do t’ju ndihmojë të planifikoni buxhetin tuaj, të përgatiteni për surpriza të pakëndshme dhe, në mënyrë paradoksale, do t’ju ndihmojë ta merrni atë lehtë.

Ata ndajnë planet e tyre me të gjithë.

© John Lambeth / pexels

Ndarja e mënyrave që po planifikoni të bëheni më të pasur ka kuptim vetëm për njerëzit që do t’ju mbështesin, por ka shumë pak nga këta njerëz. Dhe shumica e njerëzve do të “kuptojnë mirë” duke u përpjekur t’ju kthejnë në tokë dhe duke ju shpjeguar pse do të dështoni. Ekziston edhe një koncept i quajtur mentaliteti i gaforreve që përshkruan këtë sjellje.

Ato i dinë kufijtë e tyre.

Një person nuk do të bëhet i pasur, nëse nuk i di kufijtë e tyre. Vizioni i tunelit që mbron trurin tonë nga informacione të padobishme ose të dëmshme është në gjendje të përjashtojë ushqimet që janë “shumë të shtrenjta”, argëtuese dhe mallrat luksoze nga realiteti ynë, kështu që ne nuk do të kemi motivin për të fituar më shumë.

Për shembull, disa njerëz që nuk e vërejnë as asortimentin, as çmimet ndërsa kërkon të zgjedhë ushqim deti. Por çmimi i lartë është vetëm një arsye për të pyetur veten: “Çfarë duhet të bëj unë që të mund ta përballoj këtë?”

Ka shumë më shumë faktorë që ndikojnë në pasuri, por ne u përpoqëm të rendisim ata që varen nga të pasuruarit e ardhshëm, dhe jo vetëm nga rrethanat e jashtme.