12 Truket që Baristët Përdorin për t’na Bërë të Shpenzojmë Para

Baristët e mirë që ofrojnë koktejle dhe ushqime falas nuk janë gjithmonë të sinqertë: ndoshta ata po përpiqen të fitojnë besimin tuaj për t’ju mashtruar më pas. Ata mund të jenë magjistarët e vërtetë që e shndërrojnë verën në shampanjë dhe çajin e fortë me piper në konjak të shtrenjtë aq mirë sa ju të mos e vini re.

Ne e kemi hetuar këtë çështje dhe tani e dimë se cilat truke baristët e pandershëm përdorin për të mashtruar klientët e tyre.

Njomje në vend të derdhjes

Para se të shërbejë një koktej, një barist mund të zhysë buzët e gotës tuaj në një pjatë me alkool ose të fshijë buzët e gotës me një sfungjer të ngjyer në alkool në mënyrë që disa lëngje të mbeten në gotë. Pastaj ata shtojnë shumë akull, pije dhe vetëm disa pika xhin.

Dhe kur ju pini koktej të shtrenjtë, një erë e fortë alkooli vjen nga xhami i gotës tuaj, por jo nga pija juaj.

Një kupë “jo-matëse”

© depositphotos.com © depositphotos.com

Ne e kemi parë të gjithë këtë filxhan metalik që përdorin baristët. Por shpesh nuk shohim asnjë shenjë që fsheh një sekret që u lejon atyre të kursejnë deri në 40% të alkoolit. Disa baristë ngjitin disqe metalike në fund për të zvogëluar hapësirën dhe sasinë e alkoolit brenda. Dhe ju nuk do ta bëni dot dallimin, veçanërisht nëse gota juaj është ovale.

Hedhja e pijes

© depositphotos.com © depositphotos.com

Shpërndarësi në majë të shisheve quhet derdhës. Ai u krijua jo vetëm për t’u lehtësuar ditën baristëve, por ky mjet gjithashtu krijon një efekt vizual që ju bën të besoni se një barist ka qenë duke derdhur alkool në gotë për një periudhë mjaft të gjatë kohore.

Ka të bëje e gjitha me pipin

© depositphotos.com

Baristët e aftë mund të shtojnë pak alkool brenda kallamit tuaj të koktejlit ose ta mbajnë atë në alkool paraprakisht. Pra, kur pini gulçin e parë, mendoni se pija juaj është e fortë, megjithëse nuk përmban shumë alkool.

Mezet falas

© depositphotos.com

Disa baristë me mend mund t’ju ofrojnë meze falas: si të kripur, patate të skuqura, ose arra. Kjo do të bëjë që ju doni të pini më shumë, kështu që ju më shumë gjasa do të doni për më shumë kokteje.

Proporcione të ndryshme

© depositphotos.com

Baristët gjithashtu përdorin një metodë tjetër për të fituar besimin tuaj. Për shembull, ata shtojnë më pak pije me gaz në mënyrë që pija juaj të shijojë më e fortë, megjithëse sasia e alkoolit në gotën tuaj mbetet e njëjtë. Ju thjesht pini më shpejt dhe urdhëroni një tjetër pasi mendoni se baristi ju pëlqen sepse ai ka shtuar më shumë alkool në koktej.

Provojini, mos i zgjidhni vetëm me sy.

© depositphotos.com

Truku më i thjeshtë që baristët përdorin është kur ata zëvendësojnë pijet në një shishe të shtrenjtë elite të alkoolit me ato të një markë më të lirë. Përdorni instinktet tuaja. Nëse diçka nuk duket e drejtë apo shije e saktë, kthejeni pijen prapa.

Projektimi

© depositphotos.com © depositphotos.com

Baristët me përvojë preferojnë gotat e errëta ose mat me një fund të trashë, kështu që ju mendoni se ka më shumë lëngje sesa në të vërtetë.

Vetëm shtoni pak ujë.

© depositphotos.com © depositphotos.com

A keni vënë re ndonjëherë sa akulli mbetet pasi të keni përfunduar pije tuaj? Për të mbajtur akullin nga shkrirja shumë e shpejtë, baristët mund të shtojnë ujë të ftohtë në koktej. Në ujë të ftohtë, akulli shkrihet më ngadalë dhe, kështu, akulli hollon alkoolin më pak.

Një porosi speciale

© depositphotos.com

Nëse doni të porositni koktejlin tuaj të preferuar, por që nuk është në meny, një barist ende mund ta përgatisë atë për ju. Si rregull, një alkool shumë i shtrenjtë nuk do të përdoret, por ky koktej do të kushtojë patjetër një pasuri të tërë.

Më shumë shkumë

© depositphotos.com © depositphotos.com

Bartistët e pandershëm mund të derdhin më pak birrë nga sa ata në të vërtetë duhet dhe të shtojnë shkumën mbi birrë duke përdorur një blender. Është e rekomanduar që të mos e pini menjëherë, por të prisni derisa shkumëzimi të qetësohet dhe me mirësjellje t’u kërkoni atyre të shtojnë më shumë birrë.

 Pije të bëra nga ajri

© depositphotos.com © depositphotos.com

Baristët janë me të vërtetë njerëz krijues dhe ata nganjëherë krijojnë koktejle të pabesueshme që fitojnë popullaritet në të gjithë botën. Por disa prej tyre krijojnë metoda të reja për përgatitjen e pijeve elitare, duke përdorur përbërës të thjeshtë dhe të lirë.

Kështu, “konjaku” mund të krijohet duke përzier vodka, piper dhe çaj të fort, dhe “shampanja” krijohet me ndihmën e verës së bardhë të lirë dhe një sifon që krijon flluska në pije.

Në mënyrë që të mos lejoni që baristët t’ju mashtrojnë, shikoni ata ndërsa e përgatisin një pije për ju. Porositni kokteje të thjeshta, mos kërkoni akull dhe kërkoni nga ata që të mos i përziejnë përbërësit, në mënyrë që të shihni sasinë e alkoolit.

Së fundmi, është më mirë të bëheni miq të mirë me një barist dhe mos harroni kurrë për bakshishin e tyre.

A ju kanë mashtruar ndonjëherë baristët?