13 Mënyra për të Ushqyer Gjenialitetin e Lindur të një Fëmije

©shutterstock

Këtu do të gjeni disa mënyra për të nxitur gjenialitetin e lindur tek fëmijët.

Nxitini të lexojnë

Leximi provoi të ketë lidhje pozitive me suksesin në shkollë për vite me radhë, madje mund të përmirësojë edhe empatinë intelektuale.

Pse ndodh kjo? Epo, kur lexoni, truri juaj po mëson të krijojë lidhje bazuar në informacionin e dhënë, duke ndërtuar një botë rreth librit. Për më tepër, leximi mund të ndihmojë një fëmijë që të kuptojë më mirë dhe të përvetësojë njohuritë gjatë gjithë jetës së tij – madje edhe me koncepte jo fiktive si matematika dhe shkenca. Dhe kjo është mënyra se si fëmija juaj lidhet me gjeniun e tij ose të saj të lindur!

Për të inkurajuar fëmijën tuaj të lexojë ju mund

 • T’i lini ata t’ju shohin duke lexuar
 • T’i lini të aksesojnë librat lehtësisht
 • T’i tregojuni fëmijës tuaj për atë që po lexoni
 • T’u lexoni atyre

Mos u fiksoni pas gabimeve

Fëmijët janë të çrregullt, dhe ata gjithashtu bëjnë shumë gabime të ndryshme. Kjo është pjesë e procesit të mësimit dhe rritjes. Me sa duket do t’i qortoni për sjelljet e këqija, por disa lloje rrëmujash janë të drejta për ta!

Llojet e gabimeve që dëshironi të inkurajoni janë ato krijuese. Lërini të bëjnë vizatime të tmerrshme me ngjyra të çuditshme të përziera. Lërini të derdhin të gjithë bojën në një tas, edhe nëse do të thotë që do të duhet të blini më vonë. Ose, lërini të pengohen me fjalët që lexojnë ose të thyejnë diçka që po përpiqeshin të ndërtonin.

Kur inkurajoni këto lloje gabimesh, mësojini ata të mësojnë prej secilit. Mund të provoni disa pyetje, varësisht nga mosha e fëmijës tuaj:

 • Pse ndodhi gjëja e gabuar?
 • Si ju bëri të ndjeheni?
 • Si mund ta rregulloni?
 • Çfarë mund të bëjnë ata për të siguruar që nuk do të ndodhë përsëri?

Mos u bëni shumë striktë me kohën e lojës

Fëmijët duhet të kenë mundësinë për të luajtur në një mënyrë që të ndjehen mirë. Nëse ua ktheni kohën e lojërave në struktura të rregullave dhe planeve të organizuara, ju po kufizoni lirinë e fëmijës tuaj. Në vend që t’i bëni ata të ndërtojnë gjënë e saktë në kutinë e një grupi ndërtimesh, jepini atyre kohë dhe lërini të vendosin se çfarë të bëjnë.

Ndërsa fëmija juaj luan, ose pas kësaj, bëjuni pyetje për ato që bënë. Bëni të gjitha llojet e pyetjeve krijuese, si:

 • Si jeton në shtëpinë që keni ndërtuar?
 • Pse dinosauri që keni bërë ha?
 • Çfarë superfuqish ka ajo figurë veprimi?

Kur ata u përgjigjen pyetjeve tuaja, zgjidhni fusha specifike për t’i lavdëruar ato. Ky aktivitet do të ndërtojë besimin e tyre. Plus, mungesa e rregullave dhe sugjerimeve lejon një fëmijë të mësojë të mendojë në mënyrë të pavarur, pa u mbështetur në kontributin tuaj.

Përfitoni nga momentet prej të cilave mund të mësojnë

Ka kaq shumë momente mësimore në jetën e përditshme që ndoshta nuk i vini re. Kur jeni i zënë, është e lehtë t’i lejoni ata të humbasin. Por përfitoni prej tyre, dhe fëmija juaj do të mësojë vetë-zbulimin dhe kuriozitetin. Në vend që thjesht të komentoni ose injoroni situatat e përditshme, ju mund:

 • T’i kërkoni fëmijës tuaj të mendojë se çfarë ndodh në ndërtesat individuale, siç janë mullinjtë e erës ose fabrikat.
 • Pyetini ata se çfarë mendojnë për kafshët.
 • Lërini të shkruajnë listat e tyre të sendeve ushqimore.
 • Kërkoni të ju ndihmojnë të gjeni diçka në shtëpi.
 • Tregojuni atyre emrat e perimeve.

Bëjuni pyetje

Nëse doni të ushqeni gjenialitetin e tyre të lindur, duhet të mësoni një fëmijë të mendojë vetë. Si i tillë, sigurohuni që po lejoni dhe inkurajoni gjenialitetin tuaj të zhvillojë biseda unike dhe krijuese, sado qesharake të jenë ato.

Shembuj të pyetjeve të shkëlqyera të hapura janë:

 • Çfarë do të ndodhte nëse do të ndalonim për një meze të lehtë para se të shkonim në kinema?
 • Si do ta përdorni këtë mjet?
 • Nëse mund të vraponit aq shpejt sa një çita, ku do të shkonit?
 • Si mendoni se ndihet një qen çdo ditë?
 • Çtfarë mendoni se është në atë kuti?

Ju gjithashtu nuk duhet të rrini larg prej fjalëve “të përparuara” – edhe nëse fëmija juaj nuk e kupton, ata do ta bëjnë herët a vonë, ose do t’ju pyesin se çfarë kuptimi kanë fjalët.

Nxitni kuriozitetin

Kurioziteti i mëson fëmijët tuaj të mësojnë sa më shumë gjëra të jetë e mundur dhe kurrë të mos kenë frikë të bëjnë pyetje. Përgjigjuni pyetjeve të tyre dhe vazhdoni t’i nxisni ata të pyesin më shumë – ose të zbulojnë vetë përgjigjet!

Në mënyrë të ngjashme, ju duhet të argëtoni kureshtjen e fëmijës tuaj. Nëse ata me kënaqësi flasin për lojëra video, lodra ose një shfaqje TV, edhe nëse nuk e kuptoni, dëgjoni. Bëni pyetje. Bëni ata të ndjehen sikur kërkimi i njohurive ia vlen!

Mos u vendosni etiketime fëmijëve tuaj

Etiketimet janë kufizues dhe fëmijët shpesh nuk janë aq të rritur sa të kuptojnë nuancat e tyre. Pavarësisht kësaj, etiketimi është rrallë ndonjëherë një gjë e mirë – ja pse:

 • Etiketimet pozitive, të tilla si “talentet”, “gjeni”, “përgjegjës” ose “i zgjuar” mund të bëhen një barrë.
 • Etiketimet janë gjithmonë profeci vetë-përmbushëse; fëmijët që marrin etiketime pozitive i tejkalojnë ata që marrin etiketime negative.
 • Ata besojnë ata se etiketimi i tyre është gjithçka që mund të jenë.
 • Etiketimet e mira mund t’u japin atyre një ndjenjë epërsie që pengon rritjen e tyre sociale.

Nxitni reflektimin

Këtu është një rutinë e shkëlqyeshme për reflektimin. Çdo natë, kur e vendosni fëmijën tuaj në gjumë, bëjeni këtë një zakon. Diskutoni përvojat e mira dhe të këqija që keni pasur gjatë gjithë ditës. Ju mund të zgjidhni të përqëndroheni më shumë në pozitivitet, kur filloni të bëni këtë, pastaj ngadalë filloni duke diskutuar gabimet.

Kjo praktikë mund ta mësojë fëmijën tuaj si të reflektojë ditën, veprimet e tyre dhe pëlqimet e tyre. Këto aftësi të arsyetimit dhe vetë-ndërgjegjësimit do të jenë të dobishme pasi të rriten!

Lavdërojeni fëmijën tuaj

Mënyrat se si komunikoni me fëmijët tuaj do të kenë një efekt masiv në vetëvlerësimin, mendimin pozitiv dhe empatinë e tyre ndërsa rriten.

Prindërit mund të gabojnë dhe t’u japin lëvdata pafund për fëmijëve të tyre gjatë gjithë kohës, edhe kur fëmija i tyre nuk ka bërë asgjë të lavdërueshme. Lavdërimi duket si një forcues i mirë i besimit, por ajo që po bën është mësimi i fëmijës tuaj që ata kurrë të mos dështojnë. Kur ata përfundimisht bëjnë një gabim, ju nuk mund t’i lavdëroni ata sepse do të jetë një kurbë e ashpër e të mësuarit.

Prandaj, përkundrazi, përpiquni t’i lavdëroni në mënyrë të duhur. Kur ata bëjnë një punë fantastike për diçka, lavdërojini ata gjatë gjithë rrugës! Por kur ata nuk kanë dalë mirë, qoftë në arte dhe zanate, grada, sport, apo edhe komunikim, vetëm lavdërojini ata me të vërtetën. Lavdëroni përpjekjen e tyre, jo aftësinë e tyre!

Diversifikoni eksperiencat e tyre

Nëse fëmija juaj bën të njëjtën gjë ditë për ditë, ata pushojnë së mësuari gjëra të reja. Ata do t’i marrin si të mirëqena gjërat që ata tashmë i dinë, por gjithçka jashtë asaj zone të ngushtë të ekspertizës do të bëhet e huaj për ta. Kjo papërvojë do të thotë që, kur të vijë koha që ata duhet të mësojnë gjëra të reja, ata nuk do të dinë se si ta bëjnë këtë.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të diversifikoni përvojat e fëmijës tuaj. Për ta bërë këtë:

 • Nxitini të provojnë gjëra të reja rregullisht
 • Mësojuni atyre lëndë dhe aftësi të reja
 • Lërini të lexojnë libra në tema të ndryshme
 • Lërini të zgjedhin gjëra të reja që duan të bëjnë
 • Inkurajoni kërkimet
 • Mos i qortoni kur nuk janë keq për diçka
 • Drejtojini – bëni gjëra të reja gjithashtu
 • Regjistroni ato në një kurs

Tregojuni histori për njerëz të mëdhenj

Bashkë leximin e rregullt, tregojuani fëmijëve tuaj për figura të mahnitshme nga historia. Tregojuni atyre një grup të larmishëm njerëzish, duke u përqëndruar më shumë te njerëzit më të ngjashëm me ta së pari. Ky tregim mund t’i ndihmojë ata, ose të paktën t’u jepni atyre një ide që ata janë të aftë!

Është edhe më mirë nëse mund ta ngushtoni qëllimin dhe të filloni me njerëz të shkëlqyeshëm, historitë e të cilëve ju i dini dhe do t’i frymëzojnë ata. Për shembull, një fëmijë artistik mund të dëshirojë të dëgjojë për artistë të mëdhenj, ndërsa një fëmijë i prirur drejt shkencës mund të dëshirojë të dëgjojë për figura të ngjashme!

Lëreni fëmijën tuaj të udhëheqë (ndonjëherë)

Lejimi që fëmija juaj të marrë kontrollin mund të tingëllojë e frikshme, dhe sigurisht që është ashtu për shumë prindër! Por ky akt mund t’i ndihmojë ata të mësojnë besimin dhe t’u mësojnë atyre se idetë dhe dëshirat e tyre ia vlejnë. Kështu që merrni frymë thellë, mendoni pozitivisht dhe lëreni fëmijën tuaj të udhëheqë.

Mbikqyrini ata, natyrisht, dhe largojini ata nga përpjekjet e rrezikshme. Por përveç kësaj, jepi atyre gjysmë ore ose një orë të plotë për të bërë ashtu si të dëshirojnë!

Jepuni atyre mundësinë të zhvillojnë gjenialitetin e tyre të brendshëm

Nuk ka shumë pikë talenti nëse nuk e lejoni fëmijën tuaj ta zhvillojë atë. Prandaj sigurohuni që pasionet, dhuratat dhe aftësitë e fëmijës tuaj të mos qëndrojnë ndryshkur ose të mos humbin.

Si mund ta bëni këtë? Është e thjeshtë! Nëse fëmija juaj është i mirë në muzikë, dhurojini atyre një instrument. Nëse ata e duan matematikën, ofroni enigma argëtuese matematike. Ose nëse ata pëlqejnë të gatuajnë, lërini të ndihmojnë në kuzhinë. Ata do të arrijnë të tregojnë talentin e tyre, dhe kush e di, mund të jetë një aftësi e përjetshme për ta!

Ushqyerja e gjenialitetit të lindur të një fëmije nuk duhet të jetë e ndërlikuar. Ju mund ta bëni atë në shumë mënyra të ndryshme! Por mos harroni nëse ata janë të mirë apo të këqij në diçka, gjëja më e rëndësishme është që t’i inkurajoni ata. Mbi të gjitha, ajo që ka më shumë rëndësi është lumturia e tyre, dhe jo arritjet e tyre!