14 Gjëra që Duhen Mësuar Para Moshës 30 Vjeç, që të Mos Jetoni me iluzione Deri në Pension

© Depositphotos , © Depositphotos , © Depositphotos , © Depositphotos

E vërteta mund të jetë aq e dhimbshme sa ndonjëherë ne preferojmë dhe dëshirojmë të mos e besojmë atë.

Por nëse nuk i perceptoni gjërat siç janë, mund të jetoni në iluzione për vite me rradhë. Ne mund të bindim veten se ndërtimi i trupit të ëndërrave do të funksionojë edhe më vonë, se njerëzit e suksesshëm arrijnë gjithçka me mendjen e tyre, dhe se nuk ka asgjë të keqe me shtatzëninë pas moshës 30 vjeç.

Të gjithë i pëlqejnë djemtë e këqij

© Depositphotos , © Depositphotos

Shkencëtarët kanë konfirmuar se si burrat ashtu edhe gratë duken më tërheqës kur janë të vështirë. Ka një probabilitet të lartë se një person do të zgjedhë një arrogant si një partner (veçanërisht për marrëdhëniet afatshkurtra), por ajo do të krijojë familje me dikë tjetër.

Shumë gra zakonisht tërhiqen nga burrat me një treshe të errët të personalitetit: narcizëm, psikopati dhe makiavelizëm (mosrespektimi i normave morale për të arritur qëllimet e tyre). Në rininë e hershme, të gjithë zhgënjehen dhe bëjnë gabime, por pas moshës 30 është koha të mësojmë të analizojmë përvojat e kaluara dhe të mos mashtrojmë të paktën veten.

Ju duhet të kujdeseni për formën tuaj sa më shpejt të jetë e mundur – atëherë do të jetë tepër vonë

© Depositphotos , © Depositphotos

Në adoleshencë, pothuajse të gjithë kanë një metabolizëm të mirë, dhe madje edhe konsumimi i shpeshtë i ushqimit të shpejtë nuk është aq kritik. Por pas moshës 30, kur metabolizmi ngadalësohet dhe sfondi hormonal ndryshon, bëhet shumë më e vështirë të humbasësh peshë.

Pas kësaj moshe, masa muskulore zvogëlohet gradualisht, dhe masa dhjamore rritet. Me kalimin e moshës, ne fitojmë rreth 0,5-1 kg në vit, dhe për të mos u shndërruar në një “top”, duhet të zgjedhim më me kujdes dietën dhe të mos trembemi nga stërvitja.

Ndërsa plakemi, gjetja e dashurisë bëhet një mision pothuajse i pamundur.

© Depositphotos , © Depositphotos

Në një masë më të madhe, kjo vlen për gratë. Në moshën 20 vjeç, shumica e zonjave i shohin më tërheqës burrat disa vjet më të mëdhenj, dhe pas moshës 30 vjeç ato shikojnë djemtë pak më të rinj se ato. Përfaqësuesit e seksit tjetër në çdo moshë preferojnë gratë e reja. Nëse analizojmë aplikacionet e takimeve, atëherë kulmi i tërheqjes për gratë është në moshën 18 vjeç, dhe pastaj ky treguesi vazhdimisht bie me kalimin e kohës.

Me moshën, jo vetëm që interesi nga ana e gjinisë të kundërt zvogëlohet, por edhe gatishmëria për të krijuar marrëdhënie, për të shkuar në takime dhe për t’u mësuar me një person tjetër. Situata përkeqësohet nga divorci dhe prania e fëmijëve.

Ekziston një teori interesante që ju duhet të martoheni në moshën 26 vjeç. Para kësaj moshe, ekziston një shans i madh për të humbur kandidatët e përshtatshëm, dhe atëherë ata ka shumë të ngjarë të jenë tashmë të punësuar.

Njerëzit ndikohen nga veshja

© Depositphotos , © Depositphotos

Askush nuk është në gjendje të njohë botën tuaj të thellë menjëherë – para së gjithash, ata vlerësojnë pamjen. Në psikologji, ekziston madje edhe një koncept i “efektit halo”: të tjerët e konsiderojnë pamjen e një personi si një manifestim të karakterit të tij.

Në një studim, një burrë me një kostum të përshtshëm dukej se ishte më i sigurt, i suksesshëm, adaptues dhe më i pasur se një burrë me rroba të zakonshme. Në të njëjtën kohë, tiparet e fytyrës nuk kanë rëndësi.

Veshja madje mund të ndikojë në avancimin e karrierës. Meqë ra fjala, veshja me xhinse tani është më tërheqës se më parë, dhe pantallonat e shkurtra dhe bluzat me shpatulla të zhveshura shkaktojnë më shumë negativitet.

Sigurisht, në moshën 20 vjeçare, kur shumë ende kërkojnë veten, ne duam të eksperimentojmë me pamjen, por deri në moshën 30 është koha të gjesh stilin tënd dhe të jesh në gjendje të vishesh në përputhje me situatën.

Ne fajësojmë të tjerët për gabimet tona

© Last Night / Gaumont

Shpesh një person në mënyrë të pavetëdijshme i fsheh përvojat e dhimbshme dhe i projekton ato tek të tjerët sepse kjo është pikërisht ajo që e tërbon ose e frikëson atë në vetvete. Një shembull tipik: një partner i pabesë ose me mendime të tilla dyshon për gjysmën tjetër dhe shkakton përballje për këtë çështje.

Nëse vazhdimisht mendoni se burri juaj është indiferent dhe ofensiv, fëmijët nuk ju respektojnë dhe kolegët tuaj ju urrejnë, mendoni nëse ua atribuoni ju atyre ndjenjat tuaja. Aftësia për të pranuar dobësitë dhe dështimet është një shenjë e një personaliteti të pjekur me vetëvlerësim adekuat. Dhe pas 30 vjetësh, pjekuria duhet të zëvendësojë infantilizmin.

Intuita shpesh na lë në baltë

© Depositphotos

Ata që, kur marrin vendime, drejtohen nga ndjenja subjektive si nxitja, mund të presin zhgënjime të mëdha. Disa njerëz janë të varur nga emocionet e tyre dhe thjesht mbyten në zërin e arsyes. Ata i lidhin ngjarje të caktuara me ndjenja që janë domethënëse për ta dhe hedhin poshtë argumentet racionale që i pengojnë ata të marrin atë që duan. Kjo manifestohet në të gjitha fushat e jetës, qoftë një marrëdhënie romantike, një blerje e shtrenjtë ose një ndryshim i punës.

Në adoleshencë, pothuajse të gjithë ndiejnë emocione, megjithatë, kur dekada e katërt ka kaluar, është koha të fillojmë të dëgjojmë logjikën dhe argumentet e arsyes.

Disa njerëz kanë nevojë për marrëdhënie vetëm për të vuajtur.

© Depositphotos , © Depositphotos

Njerëzit me një imazh pozitiv për veten janë të lumtur me martesën e tyre kur marrin njohje dhe vlerësime nga bashkëshortët e tyre. Nëse një person është e prirur për vetë-zhvlerësim, ajo ndihet e sigurt kur partneri i saj ia ul dinjitetin. Në thelb, ne duam të marrim konfirmimin e mendimit tonë për veten nga një burrë apo grua. Kush duhet të fajësohet nëse bashkëshorti fillimisht i mirë papritmas u bë “i keq”?

Ne mendojmë për veten më mirë sesa duhet

© Depositphotos , © Depositphotos , © Depositphotos

Shumica e njerëzve mbivlerësojnë performancën e tyre akademike, aftësitë profesionale dhe madje edhe shëndetin. Burrat priren ta konsiderojnë veten më të zgjuar se sa janë. Dhe shumë prej nesh e vlerësojnë shumë sensin e humorit, logjikës dhe gramatikës.

Psikologët e lidhin një shtrembërim të tillë me faktin që njerëzit i përshkruajnë vetes cilësitë që ata dëshirojnë të kenë.

Dhe qershia mbi tortë: njerëzit përreth nesh na përshkruajnë më saktë sesa ne veten tonë. Ndoshta, nganjëherë ka kuptim të dëgjojmë mendimin e tjetrit dhe të mos supozojmë se në moshën 30 ose 40 vjeç ne dimë gjithçka për veten?

Vetëm inteligjenca nuk mjafton

© Depositphotos , © Depositphotos

Testet e inteligjencës matin logjikën, të menduarit abstrakt dhe kujtesën, por ato nuk thonë asgjë për të menduarit racional, i cili është shumë më i rëndësishëm në shumë situata. Një person me një inteligjencë të lartë mund të jetë i shkëlqyeshëm në zgjidhjen e problemeve komplekse teorike, por problemi i vërtetë praktik do ta shqetësojë atë.

Intelektualët përpiqen ta shtrëngojnë botën në teoritë që kanë mësuar, duan të kërkojnë zgjidhje komplekse dhe ndonjëherë rezultojnë të jenë punonjës joefektivë. Ata me IQ më të ulët mund ta kuptojnë më mirë realitetin përreth dhe të performojnë mirë në praktikë.

Pamja e bukur jep shpërblime sociale, por në moshën e rritur nuk do të shkosh shumë larg me një fytyrë të bukur

© Depositphotos , © Depositphotos , © Depositphotos , © Depositphotos

Njerëzit tërheqës marrin më shumë vëmendje nga gjinia tjetër, ngjiten më shpejt në shkallët e karrierës, kanë paga më të larta dhe shumë preferenca të tjera. Bukuria është një burim që tërheq të tjerët dhe shpesh gjithashtu siguron përfitime ekonomike.

Kamerieret e bukura marrin më shumë bakshishe dhe agjentët e pashëm shesin prona luksoze më shpejt.

Sociologët madje përdorin termat “bonusi i bukurisë” dhe “gjoba e shëmtisë”. Por le ta pranojmë: me moshën, bukuria zbehet, dhe nëse do të ishte burimi i vetëm i një personi, kjo është një gjë shumë e trishtueshme.

“Ruajtja” e të tjerëve është egoizëm i pastër

© Depositphotos , © Depositphotos

Në psikologji, përshkruhet një kompleks i “ëngjëllit mbrojtës”, në të cilin është jetike për një person të ndihmojë të tjerët dhe t’i drejtojë ata në rrugën e duhur. Në sytë e tyre, shpëtimtarët duken fisnikë, por thellë brenda vetes ata e konsiderojnë veten më të mirë se të tjerët.

Prirja për të shpëtuar – një lloj mazokizmi moral, i cili të bën të kërkosh njerëz “fatkeq” dhe partnerë jofunksionalë të cilët duhet t’i ndihmojmë “për t’u përmirësuar”. Në një marrëdhënie të plotë, secili partner mban përgjegjësinë për veprimet e tij, dhe kjo është sjellje normale për njerëzit e pjekur. Në një çift, të përbërë nga një viktimë dhe një shpëtimtar, secili projekton problemet e tij mbi tjetrin.

Shtatzënia është më mirë të mos shtyhet për më vonë.

© Tully / BRON Studios

Të gjithë zgjedhin se kur është koha të kenë fëmijë. Por natyra është e paqartë: kulmi i lindshmërisë tek gratë ndodh në moshën 20 vjeç, deri në moshën 30 vjeç, ajo bie gradualisht dhe pas moshës 35 bie ndjeshëm. Sa më e vjetër nëna, aq më i lartë është rreziku i zhvillimit të patologjive fetale, duke përfshirë anomalitë kromozomale. Dhe vetë lindja e fëmijës mund të jetë shumë më e vështirë.

Mosha e babait gjithashtu ka rëndësi. Nëse një burrë është mbi 40 vjeç, rreziku i defekteve të lindjes tek një fëmijë rritet me 25%, dhe madje edhe një mutacion në një gjen mund të çojë në pasoja të rënda.

Shumë probleme zgjidhen me ndihmën e ekzaminimeve shtesë të prindërve. Por pse të mohojmë të qartën? Në moshën 20 vjeç, ne e durojmë mungesën e gjumit me qetësi, kemi shumë energji dhe forcë, dhe pas moshës 30, kujdesi për një foshnjë mund të jetë një sfidë e vërtetë. Nëse lindni në moshën 40 vjeç, atëherë kur fëmija të mbarojë shkollën, prindërit do të jenë nën 60 vjeç. Pajtohemi se kjo është ​​mosha më e përshtatshme për të parë pasardhësit.

Shumë njerëz në mjedisin tonë nuk janë aq të nevojshëm

© All Good Things / Groundswell Productions

Pas moshës 30, është koha të jemi përzgjedhës në kontaktet shoqërore. Por, për fat të keq, ne shpesh jemi kemi siklet për t’u thënë “jo” njerëzve ose nuk jemi të mirë në kuptimin e njerëzve. Psikologët numërojnë të paktën 5 lloje të personaliteteve, të cilat patjetër nuk duhet të vendosen në praktikë.

  • Kritiku: Të dënon vazhdimisht. Kritikon jo veprimet specifike, por mënyrën e të menduarit, pamjen, zakonet.
  • Agresori Pasiv: Përdor sarkazmën dhe alegoritë për t’ju shtyrë në pyetje dhe për të shkaktuar ankth.
  • Narcisti: I privuar nga ndjeshmëria, vazhdimisht konkurron me ju dhe kërkon lavdërime.
  • “Muri i gurtë”: në rastin më të vogël, ai shpërfill dhe në rast të ndonjë problemi, ai hesht.
  • Personaliteti antisocial: Si rregull, sillet në mënyrë agresive, kurrë nuk përjeton ndjenja faji apo pendese.

Mëmësia nuk është një kualifikim

© Depositphotos

Gjatë shtatzënisë, truri i nënës së ardhshme humbet pak nga lënda gri në zonën përgjegjëse për kontaktet shoqërore. Dhe shumica e grave duhet të merren ekskluzivisht me kujdesin për foshnjën dhe jetën e përditshme. Nuk është për t’u habitur që shumë kompani hezitojnë të punësojnë gra pas pushimit të gjatë të lindjes: ato sipas tyre nuk e zotërojnë më përshtatshmërinë profesionale të kandidatëve.

Është e pakuptimtë të vendosim në diskutikm biologjinë: pas lindjes së një fëmije, si trupi dhe mendja e një gruaje ndryshojnë. Ajo vetë mund të jetë shumë e lumtur, por për të tjerët, historitë e saj me pelena nuk kanë asgjë të veçantë. Askush nuk do të punësojë një grua thjesht sepse në të 30-tat e saj ajo u bë një nënë e shkëlqyer ose ia doli me 3 fëmijë.

Është më e arsyeshme të ndërtoni një karrierë para se të planifikoni shtatzëninë, ose të jeni të përgatitur mendërisht për të filluar një jetë profesionale nga e para. Ose kushtojuni plotësisht fëmijëve, nëse është amësia ajo që ju sjell kënaqësinë më të madhe shpirtërore.