15 Mënyra Efektive për të Qetësuar një Fëmijë të Irrituar

Kur i vogli juaj qan, refleksologjia e foshnjës mund të vijë në ndihmë. Është një teknikë masazhi e bazuar në lidhjen e organeve të trupit në pika të caktuara në këmbë dhe pëllëmbë. Duke ushtruar pak presion ndaj tyre, ju mund të qetësoni fëmijën tuaj kur ata kanë dhimbje barku ose kapsllëk.

Meqë ra fjala, këmbët e fëmijës janë më të lehta për t’i masazhuar, sepse ato janë të sheshta. Fëmijët zhvillojnë harqe vetëm në moshën 2 ose 3 vjeç kur fillojnë të ecin vete.

Ne duam që t’ju ofrojmë mundësinë për të mësuar për një mënyrë të thjeshtë dhe të sigurt për ta qetësuar fëmijën tuaj. Mos e humbisni bonusin tonë në fund të artikullit!

Koka dhe dhëmbët

© DEPOSITPHOTOS

Në një hartë të refleksologjisë, zonat e kokës dhe të dhëmbëve lidhen me këmbët. Masazhimi i tyre mund të zbutë dhimbjen e dhëmbëve. Për ta bërë këtë, mbani butësisht këmbën e fëmijës suaj dhe masazhoni secilin majë të gishtërinjëve me lëvizje rrethore, duke i  shtrydhur pak ato. Përsëriteni me këmbën tjetër.

Mund të provoni edhe masazhin e zonës nën këmbë duke shtypur butësisht në të.

Sinuset

© DEPOSITPHOTOS

Qendrat e çdo gishti janë të lidhura me sinuset. Ju mund t’i përdorni këto pika për të lehtësuar një hundë të bllokuar ose të rrjedhshme. Thjesht mbani këmbën e fëmijës suaj me një dorë, përdorni gishtin tregues dhe gishtin e madh të dorës për të kapur gishtat e këmbes dhe masazhoni pikën me lëvizje rrethore të buta. Përsëriteni me këmbën tjetër.

Mushkëritë

© DEPOSITPHOTOS

Kongjestioni i kraharorit mund të zvogëlohet duke masazhuar gishtat e këmbëve – zona refleksuese përgjegjëse për mushkëritë. Provo që kur t’i masazhoni këmbët t’i fërkoni ato duke tërhequr spirale nga e majta në të djathtë.

Një mënyrë tjetër është që të përdorni presion të butë me gishtat nga fundi në majë.

Pleksusi diellor

© DEPOSITPHOTOS

Zona e refleksit në lidhje me pleksin diellor – “ndërprerja” e shumë nervave – gjendet poshtë gishtave, në mes të këmbës. Masazhimi mund të ndihmojë për të lehtësuar një dhibje stomaku. Merrni të dy këmbët në duart tuaja, vendosni gishtat në pika dhe filloni të bëni lëvizje në qarqe të vogla.

Barku i sipërm

© DEPOSITPHOTOS

Masazhimi i qendrës së këmbëve mund të ndihmojë për disa probleme të zorrëve si kapsllëku. Ju duhet t’i masazhoni këmbët një nga një, por është më mirë t’i masazhoni të dyja në të njëjtën kohë.

Filloni me të majtën. Vendoseni gishtin në pjesën e poshtme në majtë të zonës së barkut. Duke shtypur butësisht, lëvizeni atë drejt zonës së sipërme të barkut. Pastaj lëvizni djathas derisa të arrini në anë të këmbës. Vazhdoni të lëvizni nga e majta në të djathtë në këmbën tjetër në të njëjtin nivel. Pastaj lëvizni poshtë në pjesën e poshtme të barkut.

Barku i poshtëm

© DEPOSITPHOTOS

Zona e pjesës së poshtme të barkut do të jetë në dispozicion nëse fëmija juaj ka fryrje ose kapsllëk. Ju mund të provoni të fërkoni atë ose të realizoni lëvizje spirale dhe rrethore.

Pelvisi

© DEPOSITPHOTOS

Për këtë zone ju mund të provoni të masazhoni butësisht këmbët duke lëvizur nga fundi në krye të zonës.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit, refleksologjia mund të sigurojë gjithashtu gjumë të shëndoshë dhe të minimizojë dhimbjen dhe ankthin. Mos harroni se këmbët e fëmijës kërkojnë presion më të butë. Masazhoni një zonë për një minutë ose 2. Nëse fëmija juaj kundërshton, provojeni pak më vonë.

Megjithëse refleksologjia është në thelb masazh dhe konsiderohet i sigurt, është gjithmonë më mirë të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se ta provoni atë me fëmijën tuaj – vetëm të jeni të sigurt. Dhe mos harroni se ajo nuk duhet të jetë zëvendësim për ndonjë trajtim të përshkruar nga mjeku juaj.

Presioni në pëllëmbë

© shutterstock

Akupresioni mund të sigurojë lehtësim për fëmijën tuaj. Thjesht masazhoni pikën që ju nevojitet, në varësi të problemit, duke ushtruar presion të butë me lëvizje rrethore.

 • Nëse fëmija juaj ka probleme stomaku ose kollë, mbajini dorën dhe masazhoni qendrën e pëllëmbëss, duke kryer lëvizje në formë rrathësh me gishtin tuaj.
 • Kur lemza ose të vjellat janë problemi, provoni masazhimin me majën e gishtit. Këtu, duhet të aplikoni presion të lehtë me mocionet rrethore, por rrini në një pikë të caktuar.
 • Ju mund ta trajtoni sytë e skuqur duke masazhuar majën e gishtit tregues.
 • Nëse foshnja ka ethe, masazhoni majën e gishtit të mesit.
 • Për të trajtuar një kollë dhe çështje të tjera të frymëmarrjes, masazhoni gishtin e unazës.
 • Për t’i dhënë lehtësim një foshnjeje, masazhoni majën e gishtit të vogël dhe një pike të caktuar në dore – është e vendosur në mes, nën pëllëmbë.
 • Ushtroni shtypje të buta në gishtin e vogël nëse vëreni se fëmija lag shtratin.
 • Masazhoni pjesën e sipërme të gishtit tregues nëse foshnja juaj ka diarre dhe lëvizni poshtë për të trajtuar kapsllëkun.
 • Ju gjithashtu mund ta përdorni këtë teknikë masazhi si një kurë parandaluese – thjesht shtojeni atë në rutinën tuaj të zakonshme të masazhit të foshnjës. Por mos harroni se ky është vetëm një trajtim plotësues dhe nuk duhet të zëvendësojë kurrë një takim me një specialist.

 

Mbani në mend se çfarëdo teknikë masazhi që po përdorni, është e rëndësishme që të mos aplikoni asnjë forcë ose presion. Për sa kohë që fëmija duket i lumtur, ju mund të vazhdoni t’i masazhoni ato dhe duhet të ndaloni nëse fëmija nuk duket se ndihet rehat.

Bonus: Si ta mbani beben për ta qetësuar.

Kjo teknikë e pazakontë e Dr. Robert Hamilton mund t’ju kursejë kohë në përpjekjet tuaja për të qetësuar fëmijën tuaj. Ideja është që të “rrokullisni” të voglin me krahët tuaja dhe ta mbani në këtë mënyrë. Është shumë e thjeshtë dhe çdo prind mund ta provojë atë.

Ja se çfarë duhet të bëni:

 • Vendosni krahët e bebes në kraharor njëra mbi tjetrën dhe mbajini të dy krahët me dorën tuaj duke i mbështetur kokën.
 • Shtrijeni të voglin përpara në një kënd prej 45 ° dhe përdorni dorën tjetër për të mbajtur pjesën tjetër të trupit.
 • Tundni krahët në mënyrë të butë në mënyrë që fëmija të qetësohet.
  E vetmja pengesë e kësaj metode është që foshnjat pas moshës 3 muajsh bëhen shumë të rënda për t’u mbajtur kështu.

Dëshironi të provoni refleksologjinë ose akupresionin tek fëmijët tuaj? Apo ndoshta ju tashmë i praktikoni ato? Ndani historitë dhe mendimet tuaja në seksionin e komenteve më poshtë!