18 Pozicione të Duarve që ju Bëjnë Folëse Joshëse dhe Bindëse

Lëvizja e gishtave ndërsa flisni, tundja e flokëve ose kryqëzimi i krahëve mund të vrasin karizmën tuaj. Në vend të tyre përdorni gjeste të përshtatshme dhe të fuqishme që ju ngarkojnë me vetëbesim dhe menjëherë joshin njerëzit përreth jush.

Hapja e pëllëmbëve, vënia e dorës në kraharor ose prekja e kokës do ta bëjë fjalën tuaj më bindëse. Me këto këshilla, ju mund të siguroheni se do të kujtoheni nga bashkëbiseduesit tuaj, pasi janë këto gjeste që krijojnë kujtime që qëndrojnë.

Ne jemi të gatshëm për të rritur karizmën tuaj në qiell duke ju sjellë disa këshilla praktike. Këto mund të përdoren kur flisni në publik ose kur bëni një bisedë me miqtë tuaj.

Le të fillojmë!

“Më lejoni t’ju them diçka.”

© dpa/picture-alliance/EAST NEWS

Ky është një gjest i fuqishëm që tregon menjëherë rëndësinë e situatës dhe do t’ju ndihmojë të tërhiqni vëmendjen e njerëzve. Por kini kujdes ndërsa e përdorni pasi shumë njerëz nuk pëlqejnë që t’u drejtohet gishti pasi mund të ndihen të ofenduar. Përdoreni vetëm kur të keni nevojë për të theksuar pikat domethënëse në fjalimin tuaj.

Gjesti i hapjes së pëllëmbës

Ky veprim do t’ju vijë në ndihmë kur dëshironi të fitoni besimin e audiencës. Me këtë, ju tregoni se jeni i hapur për ta. Duket sikur po thoni, “Unë nuk kam asgjë për të fshehur.” Në të njëjtën kohë, kjo do të bëjë që të dukeni më intimë dhe të sinqertë me njerëzit që po të dëgjojnë. Sidoqoftë, nuk ka nevojë ta teproni – e tepërta nuk është asnjëherë e mirë.

“Ju”

© Andrea Renault / East News

Ky është një gjest i shkëlqyeshëm për të nënvizuar një temë dhe për të krijuar një lidhje me dikë. Siç është e pavolitshme të tregoni me gisht vetëm dikë, kjo lëvizje mund të përdoret për t’i bërë bashkëbiseduesit të ndjehen të përfshirë.

Në një situatë kur doni të lidheni me dikë për çdo gjë që po flisni, drejtimi i gishtërinjëve do të vijë në ndihmë. Do të rrëmbejë vëmendjen e kujtdo në moment.

Dora në zemër

© C. Kasady, PacificCoastNews/EAST NEWS

Kur dikush vendos dorën në gjoks, shumica e njerëzve automatikisht do të mendojnë se personi po thotë të vërtetën. Ky është një gjest universal që përdoret për të treguar sinqeritetin dhe i bën njerëzit të mendojnë se e keni me të vërtetë atë që po thoni. Duke e bërë këtë, ne po tregojmë të vërtetën tonë.

© AFP/EAST NEWS

Ky është një nga gjestet më të përdorura dhe domethënëse. Praktikohet nga shumë oratorë të famshëm dhe gjithmonë ka një efekt të shkëlqyeshëm në publik.

Kundërshtimi i disa pikave

© JOHN THYS/AFP/East News

Çështja juaj gjithmonë do të kuptohet më mirë nëse e paraqitni atë duke e përshkruar. Kjo shenjë është përdorur për të krahasuar 2 pika. Duke lëvizur duart lart dhe poshtë, ju nxjerrni në pah idetë dhe ua bëni më të lehtë dëgjuesve të kuptojnë se çfarë po thoni. Ndihmon gjithashtu për të ndarë një gjë nga një tjetër.

“Pickimi”

© USA TODAY Network/Sipa USA/East News

Për të theksuar pikat më të rëndësishme të fjalës suaj, ky gjest duhet të përdoret. Kjo e bën audiencën të ndjejë se ata duhet të përqëndrohen në atë informacion të veçantë. Ose mund ta përdorni për të kapur diçka metaforikisht dhe në të njëjtën kohë, përqendroni vëmendjen e tyre tek fjalët tuaja.

Zhvendosja

© Huang Zongzhi/Xinhua News/East News

Kur disa ide janë diskutuar tashmë dhe ndjeheni sikur nuk ju duhen më, përdorni duart tuaja për t’i “larguar” ato. Duket sikur keni pastruar hapësirën midis jush dhe njerëzve që dëgjojnë. Kjo gjithashtu mund të shihet si një përfundim logjik i një pjese të një bisede dhe do t’i ndihmojë dëgjuesit tuaj të ndërrojnë ingranazhet dhe të përqendrohen në një temë tjetër.

Numërimi

© AP/East News © AP/East News

Nëse keni disa pika që duhen diskutuar, përdorni gishtat për të renditur mendimet tuaja. Kjo do t’ju ndihmojë të vendosni strukturë në fjalimin tuaj dhe ta bëni më të lehtë për bashkëbiseduesit tuaj të ndjekin rrjedhën tuaj.

Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të përdorni gishtat, duke i lëvizur ndërsa llogaritni me zë të lartë. Gjithashtu, do të krijoni një kuriozitet pasi njerëzit mund të interesohen për pikën që do të thoni më pas.

Inkurajimi i kujtesës

© Photoshot/REPORTER

Një gjest tjetër për të inkurajuar kujtesën e audiencës tuaj është të vendosni gishtin tuaj në kokë. Për të kryer këtë veprim, duhet të trokitni lehtë mbi anën e ballit pak sipër vetullës tuaj, jo më shumë se 3 herë. Kjo do të tregojë për një koncept i rëndësishëm ose deklaratë që duhet të mbahet mend.

Vlerësimi i fazave

© AP/EAST NEWS

Ky gjest mund të përdoret në 2 situata ose për të listuar diçka ose për renditjen e pikave më  shumë apo më pak të rëndësishme.

Për shembull, ju mund të shtyni lart pëllëmbën tuaj për të treguar se diçka është me përparësi kryesore. Dhe duke e ulur poshtë, ju mund të tregoni se diçka është me gradë të ulët dhe mund të mos ju duhet aq shumë vëmendje.

Të renditni pikat e tuaja me këto lëvizje është një alternativë e mirë ndaj numërimit me gishta.

Shuplaka në shpinë të dorës

© AP/East News

Ndonjëherë ju mund të keni nevojë për të përmbledhur pikat më të rëndësishme të fjalës suaj dhe t’i kushtoni vëmendje disa prej pjesëve të tyre. Në këtë rast, ju mund të përdorni gjestin “dëgjoni këtu”.

Kjo vepron si një lëvizje përfundimtare dhe i bën njerëzit të kuptojnë se ata duhet të përqëndrohen në gjërat që do të thoni, t’i mendojnë ato dhe t’i mbajnë mend.

 “Nuk isha unë.”

© Zhang Yan / East News

Një mënyrë efektive për të bërë një audiencë që t’ju pëlqejë shumë është të bëni shaka të thjeshta. Nëse në tregimin që po thoni, duhet të mohoni diçka për veten tuaj, mund të përdorni këtë veprim.

Thjesht ngrini pëllëmbët ashtu sikur po tregoni se nuk jeni i përfshirë. Lidhja e kësaj me një fytyrë qesharake dhe një shaka të vogël do të ketë një efekt pozitiv tek njerëzit me të cilët po flisni.

Gryka e duarve

© Steffens/DDP Images/East News

Gryka e duarve, kur gishtat mbahen së bashku, ka një kuptim të veçantë. Kjo tregon besimin tuaj dhe ju bën të dukeni të fuqishëm. Nuk duhet ta përdorni nëse doni të fitoni besimin e dikujt. Përkundrazi, do të funksionojë më mirë në situata kur keni nevojë të negocioni ose të bindni dikë. Kjo veprim është shumë e popullarizuar në mesin e avokatëve dhe politikanëve.

© Gene Blevins/Polaris Images/East News

Përdoret gjithashtu nga ndikues të tjerë modernë.

“Ne mund t’ia dalim!”

© AP/Associated Press/East News

Ky gjest i veçantë do të shtojë një element emocional në fjalimin tuaj. Shtrëngimi i grushtit ju bën të dukeni të fortë dhe inkurajues dhe emocionet tuaja do të nxisin audiencën tuaj.

Me këtë lëvizje, ju jeni duke thënë, “Le të jemi të fortë” dhe “Ne mund t’ia dalim!” Duke ndier fuqinë tuaj, ata do të priren të besojnë fuqimisht në gjërat që ju thoni dhe do të jenë të sigurt në suksesin tuaj.

Goditje karateje

© AP/East News

Ky gjest duhet të përdoret me kujdes pasi fsheh një kuptim të fuqishëm pas tij. “Pritja e karatesë” është e popullarizuar në mesin e politikanëve dhe folësve të tjerë në publik pasi shton pak “theks dramatik” në fjalët e tyre.

Do të thotë: “Kështu do të jetë!” Përdorimi i këtij gjesti është i mirë kur po flisni me një audiencë të madhe, megjithatë, kur po flisni me një grup të vogël miqsh, është më mirë ta shmangni atë.

“Mjaft!”

© Invision/Invision/East News

Derjtimi i pëllëmbëve tuaja ndaj dikujt do të tregojë që ju dëshironi që ata të heshtin për disa sekonda dhe të dëgjojnë. Kjo nuk duhet të përdoret shumë, pasi pas një kohe mund të duket e pasjellshme apo edhe fyese. Por kur përdoret një herë, me edukatë dhe ngadalë, mund të tërheqë vëmendjen dhe t’i bëjë dëgjuesit të përqëndrohen në informacionin që po thoni.

Gishtërinjtë e mëdhenj lart

© AFP/EAST NEWS

Për shumë njerëz, gishti i madh i ngritur mund të tregojë miratimin dhe u jep kuptim pozitiv fjalëve që thuhen me të. Kjo mund të përdoret në fund të fjalimit tuaj si një buton përmbyllës për të inkurajuar njerëzit. Ky gjest përdoret shumë nga politikanët për të përmirësuar gjendjen shpirtërore të njerëzve.

A ju pëlqen të mbani fjalime? A përdorni shpesh gjeste ndërsa flisni? Cilat? Le të diskutojmë në komentet më poshtë!