3 Rregulla Komunikimi që i Sheshojnë Keqkuptimet në Çdo Marrëdhënie

©depositphotos

Përfundimisht, në pothuajse çdo marrëdhënie vjen momenti kur të dy palët ndalojnë së kushtuari vëmendje zgjedhjes së fjalëve dhe fillojnë të mërzisin njëri-tjetrin duke përdorur fraza të menduara keq.

Ne mendojmë se është koha të punojmë me mënyrën se si të ruajmë ngrohtësinë në një marrëdhënie dhe të shmangim gjithnjë e më shumë gjërat të arrijnë pika kulminante.

Rezulton se gjithçka që ju duhet të bëni është të zbatoni tre rregulla të thjeshta të komunikimit.

Kur flisni për dëshirat tuaja, hiqeni “jo-në” dhe “nuk dua”.

Elementet e të folurit si “jo” dhe “nuk dua” kanë aftësinë të japin pohime të caktuara me një cilësi negative. Prandaj, nuk ia vlen të përdoren kur flisni për dëshirat tuaja. Për më tepër, është më e vështirë edhe për partnerin tuaj të kuptojë se si të veprojë kur dëgjojnë fraza si kjo, pasi paqartësia e tyre i lë ata me shumë mundësi të ndryshme.

E keqe: “Nuk dua që ti të më kontrollosh”.

E mirë: “Unë dua që ti të më besosh”.

Mundohuni të përdorni “dhe” në vend të “por”.

Ky rregull duket i thjeshtë, por në të vërtetë do të duhet të kaloni një kohë të gjatë duke përfshirë këtë ndryshim në të folurin tuaj derisa t’ju bëhet shprehi. Padyshim që ia vlen, sepse ky rregull mund të kalojë komunikimin tuaj me partnerin tuaj nga të qenit një duel fjalësh në një forum për bashkëpunim. Ju mund ta shihni ndryshimin për veten tuaj:

E keqe: “Unë të kuptoj, por gjithashtu dua që ti të më kuptosh”.

E mirë: “Unë të kuptoj, dhe gjithashtu dua që ti të më kuptosh”.

Mos e prishni një kompliment me negativitet.

A e keni vënë re se si disa mendojnë se është e mençur të shprehin pakënaqësinë e tyre edhe kur atyre po u ofrohen lëvdata? Problemi është se mendësia e individëve të tillë është e strukturuar për të reaguar me më tepër energji ndaj gjërave të këqija.

Nëse doni të lavdëroni dikë, kujdesuni më shumë të mos bashkoni komplimentet dhe kritikat së bashku.

E keqe: “Darka ishte e shijshme, ndryshe nga dje”.

E mirë: “Darka ishte e shijshme, të lumshin duart!”

Herë pas here, ne nënvlerësojmë forcën e fjalëve tona, dhe në të njëjtën kohë jemi shumë dembelë për të punuar me shprehitë tona të të folurit. Por në fund të fundit është më mirë të mësojmë të flasim më shumë në atë mënyrë që të lejojmë të tjerët të na kuptojnë sesa është të merremi me problemet e shkaktuara nga keqkuptimi. A pajtoheni dhe ju me këtë…