30 Libra që Duhet t’i Lexosh Përpara se të Bëhesh 30 Vjeçe

©shutterstock

Çështjet e përgjithshme të ngritura dhe zgjidhjet e ofruara nga shkrimtarë të ndryshëm shpesh janë një mjet i dobishëm për të gjetur zgjidhjet më efektive dhe praktike për problemet tona. Konkretisht për këtë rast, kemi zgjedhur librat që ia vlen të lexohen para se të mbushni 30 vjeç.

Ne duam gjithashtu të na thuash cilin prej librave mëposhtë ke lexuar, kur dhe në çfarë gjuhe e ke lexuar. Së fundmi, edhe një libër sugjerim për lexuesit tanë!

Secili prej tyre është një thesar unik që do të pasurojë botën tuaj shpirtërore dhe do t’ju bëjë më të zgjuar.

Mjeshtri dhe Margarita

Mjeshtri dhe Margarita nga Mikhail Bulgakov

Ky libër e çon individin në një marrëdhënie trishtuese e pa perspektivë, e ku i duhet të luftojë për të ringjallur vetveten, përballë një bote të ndërtuar mbi pabesinë dhe dashurinë e humbur.

Vuajtjet e Djaloshit Verter

Vuajtjet e Djaloshit Verter nga Gëte

Përfytyrimi që ka Verteri për Sharlotën zbulon shpresën e tij të madhe për ta kthyer atë në një qenie të pafajshme. Prandaj, kur ajo hyn në roman, Verteri, nëpërmjet fjalëve dhe perceptimeve që ka, e përshkruan atë si një shëmbëlltyrë të virtytit. Ai e portretizon ashtu siç ajo i dukej në pamjen e jashtme, si një grua të pafajshme.

Butësia dhe sinqeriteti i saj na duken të pakritikueshme dhe veprimet e shumta që ajo kryen, ndihmojnë që në mendjen e lexuesve të krijohet një përshtypje shumë e mirë për të.

Faust

Faust nga Gëte ©alamy

Fausti nuk është vetëm një univers botëkuptimor për nga gjerësia dhe larmia e ideve, që trajtohen, përmenden apo thjesht vegojnë në të dhe që zbulohen apo shpalosen vazhdimisht në një dritë të re para nesh, sa herë që marrim të lexojmë a rilexojmë tërë veprën apo pjesë të caktuara të saj.

“Fausti” nuk është as vetëm një vepër e tillë – sikurse në përgjithësi nuk ka shumë në letërsinë botërore – që në çdo skenë, madje në çdo episod e në çdo faqe na ndihmon të kuptojmë jo thjesht të kaluarën por edhe kohën që jetojmë. Shkurt, “Fausti” nuk është vetëm një lloj akademie e dijes, e parë kjo si dije jo vetëm enciklopedike, por edhe sistemore.

Qielli s’ka preferenca

Qielli s’ka preferenca nga Remark ©alamy

Një roman tepër i fuqishëm i shkrimtarit të madh, proza e të cilit nuk është asnjëherë e vjetër. Është një histori e bukur dhe prekëse për vetminë, dashurinë e madhe, vdekjen dhe vlerat e jetës. Përshkrimi i personazheve, bota e tyre e gjerë gjer në pakufi, temporitmi, gjuha, dialogët e veçantë, intensiteti i ngjarjeve, shkëlqimi psikologjik i personazheve kryesorë etj., janë pikat më të nxehta të këtij romani. Dhe më në fund është dashuria si një fenomen përfshirës i botës remarkiane që të nxit për të qenë i ditës, i mirinformuar, i qartë, i dashur dhe me ndjenjë.

Rojë në thekërishten buzë greminës

Rojë në thekërishten buzë greminës nga Salinger ©alamy

Temat kryesore të librit janë frika dhe tjetërsimi i adoleshentëve. Trazirësia, perfeksionizmi, vetmia dhe frika nga keqkuptimi – të gjithë ne kalojmë në këtë përvojë, kjo është arsyeja pse libri është shumë afër zemrave të miliona lexuesve në të gjithë botën. Më e bukura e këtij libri me famë botërore, është se personazhi kryesor mendohet të jetë shqiptar pasi vetë autori ka kaluar në Shqipëri gjatë viteve 60’.

Metamorfoza

©alamy

Kafka është një shkrimtar kompleks dhe i zymtë. Nuk është një detyrë e lehtë për një të rritur të ri të pëlqejë librat e tij, por sigurisht që ia vlen të provosh! “Metamorfoza” është një pamflet absurd mbi vetminë njerëzore. Nëse nuk i kushtoni vëmendje prangave moderniste të autorit dhe përqendrohuni në kuptimin e tregimit të shkurtër, do të kuptoni se gjithçka ka të bëjë me jetën, natyrën iluzionale të dashurisë, shëmtinë dhe vetminë që është brenda të gjithëve.

1984

©alamy

Megjithëse libri u shkrua në vitin 1949, çështjet letrare dhe filozofike të ngritura nga autori janë akoma aktuale dhe relevante edhe pas 66 vjetësh. Libri nuk rekomandohet për njerëzit e ndjeshëm, gratë shtatzëna, për të tjerët, thjesht “duhet të lexohet!”

Njëqind vjet vetmi

©alamy

Mirësevini në një botë shumë të veçantë të krijuar nga Senor Marquez! Ndjehuni të lirë në shtëpinë mikpritëse të familjes Buendía! Ata janë gjithmonë të kënaqur të mirëpresin mysafirët, por shpesh janë indiferentë ndaj njëri-tjetrit. Ka shumë epsh, por kaq pak dashuri. Pasi të keni lexuar këtë libër, do të kuptoni rëndësinë e një familje të dashur në jetën e çdo qenieje njerëzore.

Breznitë e Hankonatëve

©wikimedia

Kronika familjare e një shtëpie të vjetër të Gjirokastrës është e vetmja novelë e autorit, ku veprimi zgjat dyqind vite. E ndërtuar në formë sage, një tradite që njihet prej kohësh në letrat botërore, që nga antikiteti e gjer në kohët moderne, novela e breznive të Hankonatëve jep një pasqyrë artistike të qytetërimit shqiptar në një nga epokat më dramatike, kur ky qytetërim kërcënohej nga trysnia dhe zvetënimi i botës otomane. Rrëfimi botohet sipas tekstit të vitit 1978, me ndonjë retush të paktë, kryesisht gjuhësor.

Gruaja e togerit frëng

©alamy

Çdo ditë një grua e re e veshur në të zezë qëndron në breg të detit dhe shikon në vijën e horizontit. Një ditë, një i ri e vë re atë. Ai është gati të martohet me një grua tjetër … dhe gjithçka fillon të shkojë keq. A do të martohet me të apo do t’i rikthehet pasionit të tij? Ti zgjedh. Fowles shkroi dy versione të skenës përfundimtare për të treguar se sa personal është sensi i ndërgjegjes.

E shtrenjta jetë

©alamy

Tipari karakteristik i tregimeve të shkruara nga fituesja e çmimit Nobel Alice Munro është se ju mund të përfshiheni në një histori të ngjashme edhe në jetën tuaj. Ato madje posedojnë të meta dhe veçanti të vërteta. Ekzistenca e personazheve të Munro është pothuajse faktike. Pika e fortë e trillimit të Munro është ndjeshmëria e saj ndaj personazheve të saj, “E Shtrenjta Jetë” e demonstron këtë plotësisht.

Ha lutu dashuro

©alamy

Kjo është një histori autobiografike e një gruaje moderne të suksesshme, e cila nuk gjen asnjë shije të lënë në jetë dhe pastaj e rizbulon përsëri. Libri fton çdo grua të reflektojë për atë që dëshiron me të vërtetë – lirinë, lumturinë dhe aftësinë për të pasur një kohë të mirë dhe të jetojë në harmoni me veten saj.

Rrëfenja e shërbëtores

©alamy

Një roman dystopian nga Margaret Atwood përshkruan një botë të re të guximshme, ku gratë nuk kanë të drejtë të punojnë, të duan, të lexojnë, të shkruajnë ose të kenë pronat e tyre. Ato e kanë të ndaluar të vrapojnë në mëngjes dhe të bëjnë piknik mbrëmjeve. Ato nuk lejohen të rimartohen. Ato kanë mbetur me një mundësi të vetme – të mbeten në pozitën të shërbëtores. Ky është një roman thellësisht lëvizës që ju mëson vlerën e lirisë.

Hija e erës

©alamy

Me këtë libër do të zhyteni në labirinthet mistike të Barcelonës dhe do të zbuloni një botë tjetër, që bashkëjeton me tonën. Në këtë botë një ngjarje e vetme shkakton të gjitha ato pasuese: ju nguceni me ca djaj të këqij, bieni në dashuri me gra të bukura por të çuditshme, përpiqeni të zgjidhni enigma të ndryshme të së kaluarës dhe më në fund i afroheni pak më shumë një misteri të madh që do të ndryshojë jetën ashtu si ndodhi me të gjithë ata që u përpoqën të bëjnë të njëjtën gjë.

Portreti i Dorjan Greit

©alamy

Ky libër tregon historinë dramatike dhe tërheqëse të jetës së Dorian Greit, një njeri që u bë viktimë e një dëshire për të qenë përgjithmonë i ri dhe i të menduarit paradoksal nga miku i tij Lord Henry Wotton.

Loja e rruazave prej qelqi

©wikimedia

Ky libër është një përndritës për çdo lexues. Ai përshkruan një vend që është shtëpi e shkencëtarëve dhe njerëzve më të talentuar. Të gjitha institucionet në këtë vend drejtohen nga Loja e rruazava prej qelqei që është një kombinim i krijimeve më të sofistikuara të mendjes njerëzore. Akoma, shpirti njerëzor mbetet i shqetësuar.

Neveria

©wikimedia

Neveria është thelbi i qënies për ata njerëz, të cilët kanë ngecur në trazinë e jetës dhe kanë rënë në mëshirën e realitetit të çuditshëm, të pamëshirshëm dhe të turpshëm. Neveria është dështimi për të dashur dhe besuar, paaftësia për të kuptuar një person tjetër. Është ana tjetër e dëshpërimit që mund t’ju bëjë të lirë. Por çfarë i shërben kjo liri e mallkuar një personi që po vdes nga vetmia?

Mëngjes te Tiffany

©wikimedia

Ky roman na tregon historinë e një miqësie një-vjeçare midis një narratori pa emër dhe Holly Golightly. Holly është një vajzë 18 apo 19-vjeçare që jeton duke u shoqëruar me burra të pasur, duke shpresuar të martohet me një prej tyre një ditë. Ajo ndan tregimet dhe mendimet e saj për jetën në New York me narratorin, i cili është fqinji i saj dhe një shkrimtar ambicioz.

Farenhajt 451

©alamy

Në romanin e tij dystopian, mjeshtri i trillimeve shkencore Ray Bradbury përshkruan me mjeshtëri shoqërinë moderne dhe një nga idetë kryesore të saj: bota drejtohet nga ideja e konsumizmit. Të gjitha librat që frymëzojnë lexuesin të analizojë vendimet e jetës dhe të mendojë më me përgjegjësi për jetën, duhet të ndalohen dhe digjen. Tingëllon e çmendur, apo jo? Autori na kujton se gjëja më e keqe në botë është kur njerëzit humbasin lidhjen e tyre të veçantë me njëri-tjetrin; kur ato ndahen me natyrën dhe trashëgiminë intelektuale të njerëzimit.

Bota e re e guximtarëve

©alamy

Ky është një roman i trilluar utopik për një të ashtuquajtur shoqëri ideale të krijuar nga Kontrolluesit e Botës. Shumica e njerëzve janë të kënaqur me mënyrën e organizimit të gjërave në botë dhe në jetën e tyre, gjithashtu; ata gëzojnë inxhinierinë gjenetike, lavazhin e trurit, krijimtarinë seksuale dhe ilaçet dhe ndarjen e rreptë në kasta. Por gjithmonë është dikush që përpiqet për ndryshime.

Shkëndija e jetës

©imgur

Në këtë jetë, ne në fakt nuk kemi asgjë për të humbur. Ashtë një dashuri dhe kënaqësi e dënuar dhe gjithnjë në prag të shkatërrimit. Nuk ka të ardhme, vdekja nuk është një nocion abstrakt por një realitet i hidhur. Sidoqoftë, jeta vazhdon. Jeta eshte e bukur.

Të vrasësh zogun përqeshës

©imgur

Kjo histori është shkruar në emër të një fëmije që na tregon për drejtësinë dhe luftën kundër paragjykimeve. Ai gjithashtu përfshin temat në lidhje me rrezikun e padrejtësisë racore, problemet e edukimit dhe edukimin e vërtetë. Në tërësi, është një traktat në të cilin do të gjeni gjithnjë e më shumë përgjigje për pyetjet tuaja gjatë kohërave.

Për kë bie këmbana

©wikimedia

Një histori e shkurtër me një reflektim të thellë mbi vdekjen, ideologjinë dhe brutalitetit dhe absurditetit të pabesueshëm të luftës.

Portokalli mekanik

©alamy

Një nga romanet më të njohura në letërsinë botërore, tema kryesore e të cilit është udhëtimi i Aleksit nga rinia në pjekuri. Është një satirë filigrane ndaj shoqërisë në tërësi dhe secilit prej nesh veç e veç. Gjëja më befasuese në lidhje me romanin është mungesa e moralit në të. “Merreni jetën si të vijë” është motoja e romanit.

Mos harro të na thuash cilin prej tyre ke lexuar, kur dhe në çfarë gjuhe e ke lexuar. Së fundmi, edhe një sugjerim për lexim për lexuesit tanë!